A florárium gondozása

Eddig megismerkedtünk a floráriumokkal, megtanultuk, hogyan kell floráriumot készíteni, most a floráriumok gondozásáról olvashatunk. Ha Ön az, akit megajándékoznak vele, akkor különösen ajánlom figyelmébe az itt leírtakat. A következő cikkünkben a florárium növényeiről lesz szó.

florárium öntözése

A florárium öntözése

Lezárt floráriumot 4-6 hétig sem kell öntözni. Ha azonban látjuk, hogy az üvegfal belsején már nincsenek páracseppek, vagy a növények lankadnak, akkor öntözésre van szükség. Öntözés után addig ne takarjuk le, amíg a levelekről a vízcseppek el nem párolognak.  A nyitott floráriumot alkalmanként öntözni kell, de nem olyan gyakran, mint a cserepes szobanövényeket. A tálkertek, amelyek esetében a növények viszonylag lapos tálban vannak, rendszerest öntözést kíván, kivéve, ha sivatagi jellegű az elrendezés. Az edény aljába rétegzett faszén és sóder (egyéb drénréteg) a kismértékű túlöntözést kompenzálja, de ha ez gyakran történik, akkor a vízelvezető rendszer már nem fog működni.

Figyelmeztetés: Sose öntözzünk túl. Inkább legyen egy kicsit száraz, semmint túl nedves, hiszen ezzel rothadási folyamatokat indíthatunk be.

A floráriumok fényigénye

Semelyik típusú florárium sem kaphat közvetlen napfényt. Kivétel a tálkert, amelyiket a benne lévő növények (pl. kaktusz) igénye szerint napra is állíthatunk. A magas, szűk nyakú vagy zárt floráriumokban a nap annyira felforrósíthatja a levegőt, hogy a növények megperzselődhetnek. Mint arról már szó volt, a floráriumi növények nagy része közepes fényigényű. Túl fényszegény környezetben a florárium megvilágítást igényelhet. Erre a célra megfelel egy 100 wattos izzó, még inkább fluoreszcens fénycső, amelyet a florárium fölé helyezünk. A kiegészítő megvilágításra napi 16-18 órán át lehet szüksége a növényeknek.

Az ablakból fényt kapó növények egy idő múlva a fény felé fordulnak. Ez ellen a florárium időnkénti elforgatásával védekezhetünk.

florárium megvilágítása

Metszés a floráriumban

Sok floráriumi növény időről időre túlnövi a helyét. Kismértékű metszéssel a növényt bokrosodásra és oldalhajtások fejlesztésére ösztönözzük. A erős metszés helyett részesítsük előnyben a hajtások kicsípését. A vágási hulladékot mindig távolítsuk el a floráriumból.

A florárium táplálása

A lassan fejlődő floráriumi növények ritkán igényelnek kiegészítő táplálást. A beültetés évében mellőzhetjük a növénytápok adását. Ha a rákövetkező évben azt látjuk, hogy a növények fejlődése az előző évihez képest visszaesett, vagy sárgulni kezd, minden más okot kizárva mérsékelten tápozhatjuk őket. Használjunk vízoldható szobanövény tápot harmad annyi mennyiségben, mint az előírás javasolja. A tápoldat bevitelkor ne hagyjuk cseppeket a leveleken.

Egyebek

Bár a floráriumban nevelt növények csekély gondozást igényelnek szabadon tartott társaiknál, ne tekintsük őket sem élettelen tárgyaknak! Egyesek elfonnyadhatnak, mások elhalhatnak. Ilyenkor következhet a növények eltávolítása vagy cseréje. Új növényekkel való helyettesítés során kövessük az ültetésnél leírtakat. Ne feledjük, hogy új növény gyakran új problémát is jelent. Ami gyakran persze megoldható.

pozsgás terrárium

A pozsgás terrárium alig igényel gondozást. Némi vízzel való permetezésen kívül. A növények, ha kinövik a helyüket, normál cserépbe beültethetők.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa