Melegágy palántaneveléshez

A melegágy, akárcsak a hidegágy, egy nyitható, üvegezett, vagy fóliázott vagy polikarbonát tetejű keretből és, ami a hidegágyból hiányzik, egy termőfölddel takart trágyatalpból áll. Palánták előnevelésére kiváló házikertben.

Mérete változó lehet. Az ideális hidegágy magassága 40-60 cm, területe 2 négyzetméter. Optimális esetben a nyitható tetőt befogadó felső rész déli irányban lejtsen, a keret észak felé eső oldala legyen 15-20 cm-el magasabb, mint a déli rész, ez biztosítja a fény optimális kihasználását. A tető kitámasztásával lehet biztosítani a folyamatos szellőzést. A melegágyon belüli hőmérséklet ne haladja meg a 22–25 °C-ot. A tető legyen könnyen eltávolítható, vagy teljesen felhajtható, mert így lehet a hidegágyban dolgozni. A megfelelő, hézagmentes illesztés segíti zárt állapotban a megfelelő mikroklíma fenntartását. Fontos, hogy a melegágy felülről kapjon fényt, a tető kitámasztható, leemelhető, vagy nagyra nyitható legyen, és ne legyen alja!

Melegágyak készen kaphatók, különböző méretben, általában a ládák oldala és teteje is átlátszó, pl. polikarbonát, a váz általában eloxált alumínium. Az aljzat nélküli hidegágy trágya hozzáadásával, lásd később, melegággyá alakítható! Házilag akár egy megfelelő méretű, deszkából készített, feneketlen láda is megteszi átlátszó fedéllel. A hidegágyhoz hasonlóan a melegágy oldala készülhet fából, téglából de akár szalmabálából is. A tető lehet akár egy ablak is.

melegágy

A melegágyaknál a növények fejlődéséhez szükséges hőmérsékletet a termőföld alá rétegzett trágya biztosítja, amely bomlása során hőt termel. A trágyatalp FRISS  lótrágya legyen, mert ez fejleszti a legtöbb hőt bomlása során.

A márciusban, április elején beüzemelendő melegágy aljára 40-60 cm vastag, alaposan belocsolt és ledöngölt trágyaréteget kell teríteni, amire még 20 cm vastag termőföld kerüljön. Minél vastagabb a trágyaréteg, annál jobb a hőtartó képessége. A trágyára csak akkor ajánlott a termőföldet rétegezni, amikor az már elkezd hőt termelni. A trágyatalp lerakása után egy héttel erjedésnek indul, és az első héten akár 60-70 °C hőt is fejleszthet. Majd hűlni kezd, és 30 °C körüli hőmérsékletével két hónapon keresztül egyenletesen biztosítja a palánták számára a megfelelő hőmérsékletet.

A trágyatalpra hordott termőföldet elő lehet állítani házilag is: .Pl. 50% tőzeg, 40% homok 10% szerves trágya. Vagy lehet használni komposzt + tőzeg + szerves trágya egyenlő arányú keverékét. A tőzeg kiváltható perlittel. A lényeg, hogy a talaj jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag legyen.

A fentiekből következik, hogy a keret alól, annak elhelyezése előtt, először el kell távolítani a földet, méghozzá olyan vastag réteget kell kitermelni, amekkora helyet igényel a trágyatalp és a rá kerülő termőréteg együttesen. Ezt követi a trágya és termőtalaj rétegzése, majd a keret felhelyezése. Ezt követően fel kell helyezni a tetőt. A keret oldalát védőtöltéssel lehet megtámasztani.

Vetés előtt a termőföldet át kell forgatni, hogy a bomlás során keletkezett gázok eltávozhassanak. A működése alatt fellépő fagyok ellen az egészet le lehet borítani pokróccal, paplannal, szőnyeggel, nádszőnyeggel stb., ami a veszély elmúlásáig maradjon rajta.

A káposztafélék és karalábé palántáinak neveléséhez 5-7 hét kell, a paradicsom és a paprika pedig a vetéstől számított 8-12 hét múlva lesz kiültethető a szabadba. A zellernél 10-14 hetes nevelési idővel számolhatunk. A vetés ideje könnyen kiszámítható, ha a kiültetés tervezett időpontjából leszámítjuk a palántaneveléshez szükséges időt, de ne feledkezzenek el a trágyatalp vastagságából adódó hőtermelés idejével is kalkulálni! Forrás: Dr. Csontos Györgyi; Szaporítás növényházi termesztésben kurzus; FENNTARTHATÓ PRECÍZIÓS KERTÉSZETI SZAKMÉRNÖK képzés; Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar 

Ezeknek az ismereteknek az alapján jól működő melegágyat hozhatsz létre a palánták számára, amellyel előre hozhatod a kertészeti szezont, és egészséges és erőteljes palántákat nevelhetsz szabadföldi kiültetésre.

Egyéb termesztőberendezések: Hidegágyak, búrák, alagutak

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por