Fallal körülvett kert, védelem a kertnek és lakóinak

Sok oka van annak, hogy kertedet kő vagy téglakerítés védi. Ha a kertet rejteni szeretnéd a forgalom, kíváncsi szemek és nem kívánt látogatók elől, egyik, legkevésbé szeretem, de gyakran szükséges megoldás a kő- vagy tégla kerítés. Az is lehet, hogy már ilyen kerítéssel került a birtokodba a kert. Mi most elfogadható megoldásokat ajánlunk.

A fallal körülvett kert sokakat borzaszt, hiszen a nyitottság helyett a bezártság, az elzárkózás érzetét kelti, és megfosztja a kívüle állókat a kertszemlélés élményétől. De nézzük a másik oldalát. A kerttulajdonost a fal megvédi a külvilágtól. A falak védelmet nyújtanak a behatoló emberek, állatok ellen, sőt a szél ellen is, a magasságuktól függően.

Ha visszamegyünk kicsi a történelemben, azt találjuk, hogy a középkorban a kertet, a lakóépületet általában magas fal övezte. A falak védelmet nyújtottak a kellemetlen látogatók ellen, legyenek azok állatok, emberek. A felfedezések kora azonban ráébresztette az embereket, hogy a külvilág talán nem is olyan veszélyes, mint gondolták. A gyarmatokon érdekes növényeket találtak, amelyeket helyet kaptak az európai gyűjteményekben.  Mindez megmutatta, hogy a világ más részein is találhatók szép és érdekes dogok, amelyek elől nem szabad elzárkózni. A kalandozásokhoz nélkülözhetetlen hajók faanyagát az erdők biztosították, mialatt a banditák arébb költöztek, a favágóktól nyüzsgő erdők  már nem is voltak olyan kísértetiesek, mint korábban. Elkezdődött a falak lebontása, a kertek láttatása, és ez irányzat a 19. században teljesedett ki. Cikk ajánlat: A kert terei

vadrózsa

Nyírt vadrózsa bokor téglakerítés előtt

Ám a mai rohanó, állandóan változó világban, ahol a gazdasági bizonytalanság a bűnözés szülőanyja, újra megnőtt az igény a fallal körülvett kertek biztonsága iránt. Aki olyan vidéken lakik, hogy saját lelki nyugalma, netán maga, családja és kertje fizikai védelme megköveteli a falakat, az vegye körül a kertjét fallal. És nemcsak a konyhakertet, akár már a hátsó ajtótól kezdődően. Ha leginkább a kíváncsiskodó szemek elől rejtenénk kertünket, akkor is próbálkozhatunk a kert egy részének elkerítésével, így létre hozva egy titkos kertet, a meditáció, a szabadtéri jógázás, a reggeli torna, vagy éppen a család kerti szórakozásának, kerti grillezések, kerti partik színtereként.

Az is lehet, hogy fallal körülvett kert tulajdonosa lettél. Mi a teendő? Essünk neki? Kis baltával biztos ne!

Miből áll a fal?

A régi várkisasszonyok kertjét idéző kő-, sziklafal veszi körül a kertet? Vagy ilyet szeretnél? Amennyiben ez a stílus illik a kertedhez és a lakóépülethez, nem elfogadhatatlan. Bár megépíteni kissé drága mulatság.

A téglafal valamivel olcsóbb. Főleg, ha egy régi épület lebontásából maradtak meg a téglák másodlagos hasznosításra. Csak megjegyzésképpen álljon itt, hogy az angolszász területekre jellemző alacsony, leginkább előkerteket határoló kőkerítés inkább jelképes értékű, sokkal inkább a dekoráció, mint védelem, az előkert láttatása jegyében. Ugyanakkor a hátsó kertrészt akár magas kőkerítés is övezheti.

Növényes megoldások falhoz

A szomszédtól elhatároló téglakerítés bevakolva, netalán fehérre meszelve, például pirosló muskátlikkal, rusztikus hangulatot kölcsönöz, és a bejárat sem tűnik már olyan sivárnak.

A kő-, téglakerítés egyhangúságát megszüntethetjük, középkori mintára, növényes bemélyedésekkel. A kőkerítés remek háttere lehet a futórózsáknak, vadrózsáknak, dáliáknak. A magas téglakerítés ridegségét a tetején átbukó növények is oldhatják.

falon átbukó növény

A fal előtt gyümölcs sövényt is nevelhetünk.  A klasszikus gyümölcssövény gyümölcsfákból áll, de ezeket úgy neveljük, hogy az ágaik csak két irányba nőjenek, így a korona egy kétdimenziós, síkfelületnek felel meg. A koronaformákról részletesen itt olvashatsz: A gyümölcstermő növények koronaformái

Két dimenziós körtefa téglakerítés előtt.

Gyümölcssövény téglakerítés előtt egy városi kertben.

Persze más megoldások is vannak fal helyett, úgymint fakerítés, drótkerítés, élő kerítések. Cikk ajánlat: Virágos kerítésekSövények; Nyíratlan sövényajánlat lusta kertészeknek; Térhatároló növények;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa