Dendróbium – Ezernyi forma, milliónyi szín

A MAGYAR ORCHIDEA TÁRSASÁG TAVASZI NÉGY NAPOS ORCHIDEA-, ÉS BROMÉLIA KIÁLLÍTÁSA A VAJDAHUNYADVÁRBAN

  • 2018. március 15-18.
  • Időpont: 2018. március 15-18.
  • Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár
  • Nyitva tartás: 10-18 h

www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

A címben említett ezernyi forma és milliónyi szín egyáltalán nem túlzás, ha az orchideák egyik legnépesebb családjáról, a Dendrobiumokról beszélünk. E nemzetség több mint 1500 faja elképesztő változatosságot mutat úgy színben, mint formában és méretben. Elterjedési területük a legnagyobb az orchideák között, megtalálhatók Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Nagyságuk a pár centiméterestől a méteresig terjed. Vannak Dendrobiumok, melyek 3 m-es magasságot is elérnek, ugyanakkor a legkisebbek alig haladják meg a néhány centimétert. A virágok színe a fajra jellemzően szintén változatos, a feketén kívül szinte minden színben megtalálhatók. Van közöttük csillogóan hófehér, kénsárga, élénk piros, sötét bordó, halvány rózsaszín, szinte felsorolni sem lehet a rengeteg színárnyalatot.

Dendrobium bellatulum

A Dendrobium bellatulum fán élő rochidea. A Himalája erdeiben honos, 700 – 2100 méter magasságban. Akkor érzi magát a legjobban, ha két öntözés között hagyod az ültetőközeget kiszáradni. Téli pihenője után márciusban virágzik. Világos, hűvös helyen teleltesd, csekély vízadagolás mellett.

Környezeti igényük is sokféle: vannak, amelyek a hűvös, párás üvegházakat (vagy eredeti élőhelyükön a magas-hegységi köderdőket) szeretik, és vannak olyan fajok, amelyek Malajzia és Szingapúr forró hőmérsékletét kedvelik.

A te orchideát nem virágzik? Senyved? Lehet, hogy nem kap elég fényt!  Így serketnheted virágzásra: Orchideák virágoztatása A fényt így pótolhatod: Gondozási tipp orchideáknak – a fény.

A Dendrobiumok általunk ismert története az ókorig nyúlik vissza. Feljegyzések maradtak fenn korabeli füveskönyvekben e növények sokrétű felhasználásáról. Nagyon sok betegség ellenszerét találták meg az emberek a Dendrobiumok között. Egyes fajok virágainak főzetét, párlatát, vagy a növény pépesített leveleit használták fej- és fülfájás, gyomorproblémák, álmatlanság ellen, de sebek gyógyítására és lázcsillapításra is. Egyes fajok szárának kipréselt levét a festészetben használták, ez különlegesen csillogóvá tette az elkészült képeket.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Dendrobium macrophyllum

A Dendrobium macrophyllum fán élő, illatos virágú orchidea. A csendes óceáni, tengerparti, forró dzsungelek szülötte. Egész évben nedvességre és tápoldatozásra van szüksége.

Az orchideák szépségét csak kiemeli egy-egy jól megválasztott kaspó. Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

Sok faj erős szárait a kosárfonásban hasznosítják évszázadok óta, és a mai napig készülnek belőlük népművészeti termékek a turisták számára.

A Dendrobiumok töretlen népszerűségnek örvendenek a növényeket kedvelők körében évszázadok óta – napjainkban is, – mert könnyű tartani és virágoztatni e különlegesen szép orchideákat.

Dendrobium nobile

A Dendrobium nobile orchidea. Egyes fajtái földön, mások mohos sziklákon él a Himalája lejtőin 200-2000 méter magasságban. Télen és tavasszal, de akár egész évben is nyílhatnak illatos virágai. Általában télen pihentetik, visszafogottan öntözik, nem tápoldatozzák. A kínai népgyógyászat fájdalom csillapításra használja.

Az elmúlt 50 évben a tudomány még közelebb hozta az emberekhez ezt a különleges orchidea nemzetséget, az egyre fejlettebb nemesítésekkel. Olyan hibrideket hoztak létre ügyes kertészek, amelyeknek környezeti igénye sokkal inkább megfelel egy átlagos lakás adottságainak, mint erdei őseié. Ezzel nagy lehetőség nyílt meg az orchideákat szerető, vagy gyűjtő emberek előtt, akik nem rendelkeznek üvegházzal, de mégis szeretnének egy-két érdekes, izgalmas növényt nevelni lakásukban. Erre a célra a Dendrobium hibridek kiválóan alkalmasak.

A Magyar Orchidea Társaság kiállításán a tavasszal nyíló orchidea-csodák mellett a Dendrobiumok sok faja és hibridje is látható lesz. Ezek nagy része a kereskedőknél meg is vásárolható.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás