Veszélyeztetett csónakorchideák

A kertészeti szempontból igen fontos csónak orchideák bennszülött fajai Ázsiában találhatóak a legnagyobb számban. Sok fajuk veszélyeztetett. Ám új fajokat is fedeznek fel, ilyen például a tibeti Cymbidium chawalongense.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

A Cymbidiumok Észak-Nyugat Himalája lejtőitől Észak-Kelet Indián át Butánban, Kínában és Japánban is elterjedtek. Ázsiából a Maláj félszigeten át jutottak el Ausztráliába, körülbelül 52 fajuk él ezen a területen. A nemzetségbe tartozó fajok között találunk fán lakó, kövön élő, valamint földlakó fajokat is. A Kínában található 29 faj közül 28 él Yunnan tartományban, ez valószínűsíti, hogy a nemzetség innen terjedt el.

A Cymbidium kertészeti jelentősége kiemelkedő. Távol-keleten a termesztésbe kerülése egészen Konfuciuszig nyúlig vissza, (ie. 500). Európában azonban csak a 18. században bukkant fel. Keleti vagy kínai orchideának is hívják a talajlakó kertészeti fajtákat, más szemi epifita fajok sok dísz változat szülői. Nagyon sok hibridet állítottak elő, ezek között vannak hatalmas és rendkívül színes, hosszú életű virágok is.

A Cymbidium finlaysonianum példány a Pasir Ris Parkban él (Szingapúrban). Egyike azoknak a veszélyeztetett fajoknak, amelyet szaporítani próbálnak a kutatók, hogy azután ismét eredeti élőhelyükön ültessék ki őket.

Cymbidium finlaysonianum

Cymbidium finlaysonianum

Forró pontok

Új Cymbidium fajokat még most is felfedeznek Dél-Kelet Tibet és Észak-Kelet Yuannan között. Ez a területet a két biológiailag legfajgazdagabb és legfenyegetettebb területnek a találkozási pontja: Indo-Mianmar és Közép-Kína biodiverzitás (fajgazdagság) “hot spot”-jai. A biodiverzitási szakértők korábban már kijelöltek 25 úgynevezett “forró pontot” (angol elnevezéssel: “hot spot”), amelyek a legfontosabb és legveszélyeztetettebb helyszíneket jelentik bolygónkon. A “hot spot”-ok a biodiverzitás legfontosabb megőrzői, rendkívül nagyszámú fajnak biztosítanak élőhelyet. A szakemberek szerint évente mintegy 25-50 ezer körüli faj tűnik el a Földről. Mielőbb meg kell állítani ezt a folyamatot!

Az itt található mintegy 5000 magasabb rendű növényfaj közül 266 faj orchidea. Ebből legalább 10 orchidea faj bennszülött. Köztük a Cymbidium gongshanense, Calanthe dulongense, Paphiopedilum markianum és Coelogyne tarongense.

Indo-Mianmar Cymbidiumai

Indo-Mianmar egyike a legfenyegetettebb “hot spotok”-nak. A fakitermelés, a területek művelésbe vonása, a gyűjtés veszélyezteti azt itt található orchidea fajokat is. A Cymbidiumok aprított gumóját és levelét a népgyógyászat használja ízületi bántalmak ellen borogatáshoz. A hatóságok állami tulajdonnak nyilvánították a vadon élő orchideákat, és a Nemzeti Botanikus Kertben létrehoztak egy orchidea gyűjteményt a bennszülött fajokból. Másrészt a természetvédelmi területeken próbálják védeni őket.

Cymbidium eburneum

Cymbidium eburneum, fa- és kőlakó.
Honos: Asszam, India, Nepál, Mianmar, Dél-Kína, Vietnam
Fotó: Cymbidium eburneum

 Cymbidium chawalongense

Egyike a legújabban felfedezett a Cymbidium chawalongense, Tibetben akadtak rá 2300 m magasságban 2001. május 14-én, egy expedíció során. Az új faj képviselőit fenyő erdőken, örökzöld erdőkben figyelték meg 1600-2300 méter magasságban. Kétszer találkoztak vele virágpiacon is. Két begyűjtött példánya a Kunmingi Botanikuskertben található (Kunming Yunnan tartományi fővárosa.). A botanikus kert egyik fő feladata a veszélyeztetett orchidea fajok gyűjteményének kialakítása. Különöse a Yunnan felföld és Hengduan hegység déli régióinak orchideáira koncentrálnak a botanikusok.

A növény morfológiáját tekintve nagy hasonlóságot mutat C. floribundummal. 40 cm magas, rövid rizómájú. Az álgumók körkörösek, kissé lapítottak. Az allevelek tojásdadok és lándzsásak. Álgumónként általában 5 sötétzöld, keskeny lemezű levél fejlődik. A virágkocsányon fürtben állnak a zöldes színű virágzatok.

csónakorchidea hibrid Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa