Orchidea kiállítás Klosterneuburgban

Orchidea kiállítás megtekintése Klosterneuburgban

Egynapos buszkirándulásorchidea kiállítás

A klosterneuburgi Orchidea kiállítást nézd meg a kertlap.hu kertbarátaival! Idegenvezetéssel nem szolgálunk, de jó hangulattal, szakemberrel, akitől kérdezni lehet, bécsi séta lehetőséggel, házi pálinkával és pogácsával igen!

Csodálatos szín- és illatorgia, művészien elrendezett virágok várnak minden orchidea rajongót!

  • Tudtad, hogy az orchideák családja mintegy 110 millió éves? Tán a dinoszauruszok is fogyasztották az orchidea levelét.
  • Tudtad, hogy sz orchideák valószínűleg Indiából terjedtek el Ázsia trópusi területein?

A világ orchidea paradicsomai

Ázsia trópusi orchideáinak őshazája valószínűleg India. Linné már leírt több orchidea fajt, de többségüket a 19. században fedezték fel. Az indiai orchideák többségének leírásában természetesen az angolok jeleskedtek (Flora of British India, 1890, 1891; The Orchids of the Sikkim-Himalaya 1898). Indianyugati államai gazdagok igazán az orchidea fajokban. Mintegy 600 faj található az Arunachal Pradesh (Felkelő nap hegyei) szövetségi területen. A britek pedig boldogan hozták haza ezeket az egzotikus virágokat, hogy aztán otthon a fényűzés, a pompa egzotikus megjelenítői legyenek.

Paphiopedilum druryi

Fotó: By Orchi – Self-photographed, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Az ősi Kínában és Japánban az orchideát nagyra becsülték szépségéért. Konfuciusz megjelenését egy nemes tulajdonságokkal rendelkező emberhez, illatát pedig a barátsághoz hasonlította. Az orchidea az évszázadok folyamán a Kínai kultúra részévé vált. Manapság a világ minden tájáról származó orchidea fajtát termesztik Ázsiában. Taiwan élen jár a Phalaenopsis termesztésben. Az orchideák a kínai orvoslás részét képezik. A legrégebbi kínai orvoslással foglalkozó szövegekben is megemlítik őket, különös tekintettel a Bletilla and Dendrobium fajokra.

fehér Cattleya

Japán az orchidea termesztés és tartás terén Kína nyomdokain járt. A történelmi időkben fuukiran (Neofinetia falcata  fajtája) és shunran (törpe Cymbidium fajta, amely Kóreában, Kínában és Japánban is honos) orchideát csak a legelőkelőbbek tartottak. Az utóbbinak vannak jól ismert és különleges, ritka fajtái. További tipikus fajok és fajtáik: a télen virágzó KanranCymbidium kanran; a legészakabbra élő fán lakó orchidea, a Chouseiran – Dendrobium moniliforme; az Ebine – a Calanthe nemzetség hibridjei.

shunran orchidea

Észak-Thaiföld az egyik leggazdagabb élőhelye az orchideáknak, itt még nem ritkaság a fákról csüngő sárga, fehér, rózsaszín Dendrobium, vagy a kicsi, egzotikus virágú Bulbophyllum. A kertészetek káprázatos színekben tündöklő Vandákat kínálnak az arra járó turistáknak. A részleteket itt olvashatod: Sziám virágzó kincsei

Hawaiira ázsiai betelepülők hozták magukkal. Az orchideák annyira jól érezték magukat új helyükön, hogy hamarosan elszaporodtak, sőt ki is vadultak. így nyerte Hawaii legnagyobb szigete az Orchideák Szigete nevet.

Csodálatos orchideák élnek Dél-Amerikában is. William Swainson növénygyűjtő 1818-ban, Brazíilia északi részén gyűjtötte be a Cattleya labiata-t. A növény először  a Glasgow Botanic Garden botanikuskertbe került, ahonnét eljutott pár tő egy másik gyűjtőhözö, nevezetesen William Cattley-hez. Máris megvan a nemzetség név névadója. Hamarosan minden valamirevaló növénykedvelőnek rá a Cattleya labiata-ra fájt a foga. Mivel Swainson távoli vizekre hajózott, Új Zéland felfedezésével volt elfoglalva, nem lehetett megkérdezni tőle, hogy pontosan hol is találta ezt a gyönyörű orchideát. Így történt, hogy rossz helyen keresték. Egy francia, Louis Forget, már-már abban a hiszemben volt, hogy végre megtalálta, de csalódnia kellett, mert a fajt nem tudták beazonosítani. Még 50 évnek kellett eltelni ennek a csodálatos Cattleya fajnak az újrafelfedezéséig.

Cattleya labiata

Fotó: biora.ru

És még se szeri, se száma a csodálatosnál csodálatosabb orchidea történeteknek…

Részletes program

1. Indulás

Találkozó 2018…., vasárnap reggel 6:30-kor a Kongresszusi Központ parkolója előtt. Lehetőség van az autópálya melletti benzinkutaknál csatlakozni hozzánk. Erre az igényt jelentkezéskor írd meg!
Utazás Bécsbe egy rövid pihenővel.

2. A helyszín

Érkezés 10-11 óra körül. Klosterneuburg Bécs környékének legszebb, műemlékekben leggazdagabb települése. A kolostort III. Babenberg Lipót őrgróf alapította, akit szentté is avattak. A XIII. századból maradt ránk a kerengő és a gótikus nagyterem. A barokk apátsági épületet 1730-1842-ig építették. Forrás: hetedhetorszag.hu

3. Az orchidea kiállítás meglátogatása
orchidea kiállítás

2017-ben 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Orchidea kiállítást a klosterneuburg-i apátságban. A kiállítás kétévente kerül megrendezésre. Ennek a különleges növénynek, amely eredetileg az őserdők buja növényzete volt, kb. 130.000 fajtáját ismerik a világon. Most 1.200 m²-en, mesterségesen kialakított őserdei környezetben, különleges szín és formavilág keretében csodálhatjuk meg a különleges növény több száz fajtát. Forrás: hetedhetorszag.hu

A 2017. évi kiállítással kapcsolatos információk német nyelven.

Az idei kiállítás mottója: a Császári és királyi expedíciók az egész világon, Konfuciusztól napjainkig, mindez az orchideák jegyében.

4. A kolostorkert megtekintése

A kolostorkert nagy része nyitva van a látogatók előtt, amely leginkább angolkertre hasonlít, de van benne egy önálló egységet képező barokk kert és egy klasszicista stílusú üvegház is, ahol rengeteg mediterrán növényritkaság él. Dr. Fekete Szabolcs szakemberünk segít eligazodni a növényszépségek között. De kora tavasszal leginkább az örökzöldekre számíthatsz!

Ezzel az általunk szervezett program véget ér!

14 órakor indulunk tovább közösen busszal Bécsbe, ahol szabad program keretében lehet nézelődni.

Indulás vissza Budapestre még aznap este, 18 órakor, érkezés Budapestre kb. 22 órakor. Ha lekésed a visszaindulást, akkor meg kell oldania a hazajutást. De ilyen még sosem fordult elő!

Jelentkezés, költségek, kapcsolat

Részvételi díj: 9.000 Ft/fő (útiköltség, szakember vezetése a kertben). Az összeget számla ellenében kérjük átutalni a Farmart Kft. részére a 11709002-20599461 számlaszámra.

A kiállítási belépőket a helyszínen kell befizetni. A kiállítási részvételi díja 8.50 EURO 15 fő fölött, csak az orchidea kiállításra szól; Nincs benne az útiköltség árába.

Jelentkezni névvel, a veled utazó személyek számával, 1 telefonszámmal (akivel a kapcsolatot tartjuk), 1 számlázási címmel (aki befizeti a részvételi díjat, annak a címére van szükség) az info@kertlap.hu címre küldött email-ben lehet. A jelentkezést csak a részvételi díj átutalásával tekintjük véglegesnek! Miután a busz befogadóképessége véges (49), a helyfoglalás az részvételi díj utalásának függvényében történik.

  1. Először jelentkezz, de ne  utalj semmit!
  2. Megerősítő információt kapsz az árat és a férőhelyet illetően.
  3. A pénz utalása, befizetése előtt tájékozódj fizetési feltételeinkről!
  4. Utald át a fejenkénti 9.000 Ft.- részvételi díjat, ezzel lefoglaljuk a helyet (helyeket) a buszban.
  5. Az utalásról számlát kapsz email-ben, amelyben megadjuk, hogy hol fogsz ülni a buszban. A busz feltöltése a jelentkezések időrendi sorrendjében történik.

Várjuk  jelentkezésed!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás