Ámulatba ejtenek a füzéres díszcsorba bolyhos gyertyái

 A természetes, falusias kertek különlegessége, a füzéres díszcsorba elragadó, bolyhos gyertyára vagy üvegmosó kefére emlékeztető virágai nyár közepétől nyílnak.

A díszcsorba rendszertana

A díszcsorba (Liatris) nemzetség a fészkes virágúak (Asteraceae) családjába tartozik, fajai mégsem hoznak létre virágzati tányérokat, hanem csillagszerű virágaik tömött fürtökben helyezkednek el a virágszáron. A fajok zöme a Sziklás hegységben, kis részben Kanadában és Észak Mexikóban él. A nemzetséget alkotó 32 fajból 13 fajt és számos hibridet termesztenek dísznövényként. Közülük az egyik legismertebb a füzéres díszcsorba (Liatris spicata)

füzéres díszcsorbák kertben

A füzéres díszcsorba bemutatása

A füzéres díszcsorba (Liatris spicata) 50-100 méterre nővő rizómás-gumós évelő. Az észak amerikai prérik nyílt, magas füvű társulásaiban, főként lápos, mocsaras területein honos, az Egyesült Államok keleti partjain terjedt el, Long Islandtól Michiganig, Dél Floridától Louisianaig. A Cherokee indiánok aromás gyógynövénye, gyökerének főzetét főképp fájdalomcsillapításra, duzzanat lelohasztására, kígyó ellenméregként, levelét, gyökerét rovarriasztónak használták.

Fűszerű levelei érdekes kontrasztot adnak légies, bolyhos kinézetű füzérvirágzatával. A virágfűzérek fölülről lefelé nyílnak, Júliustól szeptemberig, akár négyhéten keresztül is virágzanak. A fehér, lila, rózsaszín virágok vonzzák a pillangókat, méheket. Ősszel a zöld lombozat bronzosra színeződik. A szelektálással fenntartott fajták egyöntetűségét a gumó osztásával biztosítják, nem alkalmaznak magról történő szaporítást.

füzéres díszcsorba virágzata lepkével

Különleges díszítő értékű. Növeli a kert függőleges struktúráltságát,remek térhatároló, jól mutat széles levelű, kompakt megjelenésű évelők társaságában. Lila virágai még szebbek sárga virágok társaságában (menyecskeszem – Coreopsis, aranyvesszőSolidago; Cserjés Macskahere – Phlomis fruticosa), vagy  rózsaszín virágú mályvákkal (Malva sp.), kúpvirágokkal (Echinacea sp.), Pillangóvirágokkal (Cosmos sp.),  kombinálva.  Jól társítható ezüstös levelű fehér ürömmel (A.absinthium), tisztesfűvel (Stachys sp.). Természetes, falusi kertekben kitűnő választás.

Füzéres díszcsorba gondozása

Napos helyre, jó vízgazdálkodású talajba való, megél száraz és vizes, köves talajban is.  Egyes fajták a félárnyékot is elviselik. Szaporíthatod gumóval vagy magról. A magoknak hideghatásra van szüksége, ezért sokan ősszel vetik szabad földbe. A magról vetett növények az első évben általában nem virágzanak. Gumókról, tőosztással tavasszal szaporíthatod, amikor a friss hajtások megjelennek. A vásárolt gumókat az utolsó fagyok után vagy nyár végén, ősz elején ültesd ki. A gumókat egymástól 40 cm-re ültesd el.

füzéres díszcsorba gumói

Ha talaj kellően gazadag tápanyagban, nem igényel a későbbiekben tápoldatozást, trágyázást. A szezon első felében rendszeresen öntözd, a túlöntözéstől azonban óvni kell. Ellenálló, kártevők ritkán támadják meg, de gombák megbetegíthetik (pl. rozsda, lisztharmat). A fertőzés veszélyét azonban a jól megválasztott, napos termőhely és a viszonylag nagy tőtávolság csökkenti.

Vágott virágként is termesztik. A félig, egyharmadig nyílt virágfüzéreket levágva, remek szárított virágot lehet előállítani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra