Gyümölcsös tervezése – almatermésűek

Zsilinszky Pál okl. kertészmérnök

Almafát ültetnél? Mielőtt beleugranál, láss neki a tervezésnek!

Az alma a legjelentősebb gyümölcsfajunk. Ebből termesztünk és fogyasztunk a legtöbbet. Jól alkalmazkodó, termőhely iránt nem túl igényes, de a hűvösebb-párásabb, csapadékosabb helyeken érzi jól magát. Jó termést csak öntözéssel érhetünk el. Fajtát is ajánlunk!

Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajon fejlődik a legjobban. Törpe alanyra oltva gyökérzete a felszín közelében marad, ezért sekély termőrétegű talajban is jól fejlődik. Bár nem kimondottan napfényigényes, de épületek, vagy más fák árnyékába ne ültessük.

Ne feledkezz meg a talaj felturbózásáról!

fiatal almafa

Alma csemete vásárlása

Vásárlásnál figyeljünk az alanyra, – ami a csemete gyökérzetét adja – mert ez határozza meg, hogy mekkora tenyészterületet igényel a fa. (A címkén kötelező feltüntetni az alany típusát.) Az M4-es közepesnél erősebb, az MM106-os középerős növekedésű, az M26-os ennél gyengébb féltörpe, az M9-es pedig féltörpe alany. Féltörpe alanynál javasolt, törpéknél feltétlen szükséges támrendszert építeni a sekély gyökerezés miatt. A törpe alanyú fákat 4×1,5 m-re, a féltörpéket 6×4 m-re érdemes telepíteni.

Az almát sokféle faalakra nevelik, ezek gondozása nagy szakértelmet kíván, ezért házikerti körülmények között inkább közepesen erős növekedésű alanyokat válasszuk. Öntözés nélkül is jól fejlődik az MM106-os, öntözés mellett pedig az M4-es alany. Ha mindenképp törpefát szeretnénk, szabad orsónak válasszuk az M26-os, karcsú orsónak pedig az M9-es alanyt.

Tudni kell azt is, hogy az adott fajta vajon önmeddő-e. Ha igen, akkor nem elegendő egy csemetefa, a beporzáshoz egy vele egy időben virágzó, pollenadó fára van szükség. Az almafélék közül a régebbi fajták – a Starking, Golden Delicious, Jonatán – ilyenek. Például a ‘mutsu’ (ejtsd. helyesen Mucu) genetikailag meghatározott önmeddő alma. Termésképzéshez két pollenadó fára van szükség. A körtéket szintén önmeddők, de pl. a Clapp kedveltje, Arabitka, Kraszán képes porzófajta nélkül is teremni.  Ennek ellenére házikertben a szomszéd pollenadó fái megoldhatják a kérdést. A lényeg, hogy 300 méteren belül forduljon elő ilyen fa.

Cikk ajánlat: Gyümölcsfaültetési kisokos

Alma fajta ajánlat

Idared

Legismertebb Európában a Gala-, Jonagold-, Golden Delicious-, Red Delicious fajtakör. Hazánkban évtizedek óta még mindig a Jonatán-Starking-Golden Delicious hármassal találkozhatunk a leggyakrabban, bár lassan újabb fajták is felzárkóznak hozzájuk. Házikerti telepítésre jonatán helyett válasszuk a hozzá hasonló ízű, de lisztharmatra kevésbé érzékeny, kisebb koronát nevelő és jobban tárolható Idaredet. Az Idaredet ne rögtön szüret után edd, mert a harmonikus cukor/sav arány az utóérés során alakul ki. Az édes, sárga színű Golden Delicious fő hátránya, hogy permetléperzselésre igen érzékeny, ezért borús időben permetezzünk. Jó vízellátottságú, tápanyagban gazdag talajra való.

További lehetőségek: Batul almaSzabolcsi almaPiros almák

Még igényesebb a törpe növekedésű Golden Spur nevű változata, mely törpefának, sövénynek alkalmas. számolni kell azonban azzal, hogy ha gyenge alanyra oltott Spur csemetét választasz, csak 4-5-6 évig fog élin a fád. Ezért közepes erélyű alanyra oltott Spur fajtákat válassz.

A hozzá hasonló, de kevésbé édes, nagyon jó ízű, nagyméretű, tetszetős zöld színű Mutsu fája nagyra nő, termése perzselésre kevésbé érzékeny. Csak meleg, napos helyen lesz igazán szép színű.

A Jonagold jó ízű és jól tárolható, de fokozottan víz- és tápanyagigényes fajta.

Jonagold
A kellemesen édes Starking alkalmazkodó, ellenálló fajta, öntözés nélkül is jól terem, de inkább melegebb helyekre való.

Körte fajta ajánlat

A körte az alma mellett télen az egyetlen jelentős mennyiségben fogyasztható gyümölcsünk. Szélvédett fekvésben, mély rétegű, tápdús, gyengén meszes talajban fejlődik jól. Száraz, sovány homokon, vagy nagyon kötött, erősen meszes talajon fája rövid életű lesz és gyümölcse kövecsesedik.
Ha birs alanyra oltják törpe marad, de a talajjal szemben igényesebbé válik és intenzív gondozást kíván. Az elterjedtebb vadkörte alanyon nagyméretű kombinált koronát nevelhetünk belőle.

Vilmos körte

Fotó: xxl-net.hu

A nyári körték kevésbé igényesek, könnyebben termeszthetők. A legkorábbi az Arabitka mely apró, de kellemesen édes kora nyári körte. Ezt követi a Guyot Gyula, majd a Vilmos és az Ilonka. Cikk ajánlat: Nyári Kálmán körte

A Bosc kobak vagy Alexander a legismertebb őszi körténk. Szeptember végén szedhető, októbertől januárig fogyasztható kiváló ízű, edzett fajta.

Téli körtéket csak kifejezetten jó termőhelyre, meleg fekvésre ültessünk. Ilyen pl a Hardenport téli vajkörte.Kevésbé jelentős gyümölcsünk a birs. Pedig kiváló kompótot, dzsemet, zselét, birssajtot, gyümölcslevet készíthetünk belőle. Napos fekvésbe, kissé meleg, nyirkos talajra ültessük. A birstermesztésről itt olvashatsz.

Cikk ajánlat: Almatermésűek  varasodása (varasodás rezisztens fajták)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák