Piros almák

20 éves gondos keresztezés és válogatás után új, a magházig piros almát állított elő Markus Kobeit svájci kertész, a feleségével, Magdával közösen irányított Lubera faiskola tulajdonosa. A kívül-belül piros almát azonban nem ők találták ki.

Markus Kobelt almája

Markusnak már a dédapja is kertész volt, és gyümölcsfa értékesítéssel kapcsolatos első apróhirdetése 1889-ben jelent meg a helyi újságban. Az új alma “vörös szerelem”, angolul a sokkal rövidebb ‘Redlove’ márkanévvel került forgalomba. A ‘Royal Gala’ és a ‘Braeburn’ fajtákat keresztezték egy “titkos”, vörös húsú fajjal. ‘Redlove’ csemetéket már Európaszerte ültetnek. Két változat kapható, a szeptembertől szedhető, és karácsonyig tárolható ‘Redlove Era’, és az augusztusban szedhető és októberig tárolható ‘Redlove Sirena’. A zamatos gyümölcsű almafák ellenállóak a betegségekkel szemben, bőven teremnek. Néhány éven belül megjelennek a szupermarkatek polcain, legalábbis ezt jelentettük be 2010 júliusában. Azóta a fajták megjelentek a piacon. A Redlove®márkanév tulajdonosa a Lubera AG, Svájc. A Suttons cég által forgalmazott, részletes termesztési utasítással  csemeték kizárólag házi fogyasztásra, saját kiskertbe vásárolhatók, azaz kereskedelmi formalomba nem kerülhetnek a fákról szüretelt almák. Nálunk is vásárolhatók kertészeti árudákban  ‘Redlove’ almák!

Red Love almák

Red Love almák. Fotó: thebikinggardener.com

Ez-e az első vörös húsú alma a piacon?

2006 márciusában az új-zélandi Plant & Food Kutató Intézet, mai nevén HortResearch Intézet debütált az első vörös almával a Prevar nemzetközi gyümölcsforgalmazó céggel együttműködésben.

A világon először a Bajor Gyümölcsközpont (BayOZ) jelentette be fajtavédelemre a nemesítés ezen fokozatát elért piros húsú almát 2009-ben. (OBSTBAU 9/2014).

2009 augusztusában az olaszok létesítettek kísérleti ültetvényt a Weirouge nevű vörös húsú almafák számára, Olaszország Dél-Tiroli régiójában. A fajta előállítója, a német Karl Lugging, 2013-ban tervezi a termék piaci bevezetését, írtuk 2010-ben. Azóta megjelent a piacon, és korlátozott számban nálunk is forgalmazzák.  A különlegességeket forgalmazó DMKert így reklámozza: A Weihenstephan-i Kutatóintézetben nemesített, kívül-belül sötétpiros színű fajta, mely kifejezetten alkalmas gyönyörű és különleges, piros almalé készítésére, de almapüréként, almachipsként, zseléként elkészítve is tartós és egyedülálló! Érdekesség, hogy a Weirouge almából készített lé színe több, mint 2 éves tárolás után is nagyon szép piros volt! Fája kezdetben erőteljes növekedésű, később a nagy termésmennyiségek lelassítják. A gyümölcsöket teljes érésig a fán kell hagyni, hogy a szép piros hússzín minél erőteljesebben kialakulhasson. Már nálunk is kapható a DM kertészetben.

weirouge alma

weirouge alma Fotó: schreiber-baum.at

2009 szeptemberében pedig a kínai Goldland Fruit Group termesztő, csomagoló és szállító cég állította ki a maga vörös almáját a honkongi Asia Fruit Logistica vásáron. A holland Next Fruit Generation által termesztésbe vont fajta már kapható a Kínai piacon Goldland márkanévvel.

Szintén már a magyar piacon is kapható a Baya Marisa német fajta, amelyet a Weirouge és a Zuchtklon 166a  keresztezésével állítottak elő. Előállítója: Dr. Michael Neumüller, bajor alma és gyümölcstermesztési központ (Bayerisches Obstzentrum).

Tudományos alapok

A vörös húsú alma természetes előfordulásának területei Ázsiában találhatók. Az almák íze azonban kesernyés, ezért jó ízű almákkal kell keresztezni őket. A piros szín a gyümölcs antocián tartalmának köszönhető. Az antocianin bioszintézise genetikai szabályozás alatt áll. A HortResearch Intézet munkatársa, az aucklandi egyetemen (University of Auckland) doktorált Espley, Richard V. kutatócsoprotja megtalálta az antocianin bioszintézis szabályozásáért felelős faktort (MYB10), amely a gén átíráson keresztül fejti ki hatását. Ez a faktor olyan fehérjék szintéziséért felelős, amelyeknek az a feladata, hogy más génekhez kapcsolódva ki- illetve bekapcsolják az antocianin képződéséhez vezető biokémia folyamatokat. A promóter (támogató) génekben létrejött kódismétléseken alapuló mutáció, amely az antocianin szintézis beindításáért felelős fehérjék termelődését megsokszorozza, okozza az antocianin felhalmozódását, többek közt a vörös húsú alma kialakulását is.
Forrás: The Plant Cell, Vol. 21: 168-183, January 2009.

A következő lépés a gén öröklésmenetének feltárása. Az új fajták nemcsak mutatósak, hanem antioxidáns tartalmuknál fogva rendkívül egészségesek is. Hagyományos eljárás során a nemesítők piac orientált szelekció / Marker-assisted selection (MAS)/ során válogatják ki a magházig vörös húsú vad, ázsiai fajtákat. Majd ezeket keresztezik a már ismert, ízletes fajtákkal. A genetikai háttér feltárása biotechnológiai alkalmazásokat is lehetővé tesz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák