A kínai holdújév növényei

A kínaiak egyik legszebb, és legnagyobb ünnepén központi szerepet kapnak a szimbolikus jelentésű virágok, dísznövények.

A kínai holdújév a kínaiak legnagyobb ünnepe, akárcsak a nyugati kultúra karácsonya. A kínai holdújévkor rendezett karneválok a téli szezon végét ünneplik más karneválokhoz hasonlóan. A régi kínai kalendárium 12. hónapjának 25. napjával kezdődik, és 15. nap múltán ér véget a lampion fesztivállal. Hongkongban a holdújév három napos ünnep. A munkahelyek, az oktatási intézmények három napig zárva tartanak ilyenkor. Egymást követik a felvonulások, a tűzijátékok. A rakétákat az épületek tetejéről, és a Viktória kikötőből lövik fel.

kínai holdújév növényei

Holdújévi virágpiac

Hongkongban ebben az időszakban az átlaghőmérséklet 16°C. Az újévi vacsora után a családok jellemzően a virágpiacra mennek, hogy beszerezzék a szerencsehozó virágokat, gyönyörködjenek a nyüzsgő forgatagban, és nem utolsó sorban a gyönyörű virágokban, virágdekorációkban. Hongkongban mintegy 14 virágpiac várja az ünneplőket, illetve az ünnepre készülődőket. Köztük a legismertebb a Viktória parkban, a sziget legnagyobb parkjában található. A virágpiac már az ünnep kezdete előtt két héttel nyit, és újévkor hajnalban zár be.

Holdújévi karneváli dekoráció

A karnevál, a holdújév ünnepének legkedveltebb színe a boldogságot szimbolizáló vörös és a gazdagságot szimbolizáló arany. Ez alkalommal a kínaiak virággal díszítik otthonukat, ezzel szimbolizálva a megújulást, az újjászületést. Az ünnep legnagyobb becsben tartott virágai az azálea, a peónia (a szerencse szimbóluma), a vízililiom, a nárcisz (az előkelőség szimbóluma). Díszítenek még barackvirággal, cseresznyevirággal, amely a barátságot, naranccsal, amely a jó házasságot, koktélnaranccsal, kínaiul arany naranccsal (Kumquat), amely a szerencsét és a karriert szimbolizálja. Különböző friss- és aszalt gyümölcsös tálakkal is dekorálnak.

kumquat nagami

Szerencse kumquat

A szerencsét és karriert szimbolizáló kumquat a Fortunella nemzetség legismertebb képviselője. Sűrűn elágazó, örökzöld, 2-4 m magasra megnövő, lassan fejlődő cserje. Európában szobai cserepes növényként vagy dézsás növényként a teraszon, a télikertben is megél. Gyümölcsét héjastul fogyasztjuk. Kitűnő kiegészítő grill- vagy sült húshoz, szárnyasokhoz és vadételekhez. Ezen kívül kitűnő alapanyag koktélokhoz és gyümölcssalátákhoz is. kiváló lekvárnak, zselének és chutneynek. A kandírozott gyümölcsöket gyakran teázás közben fogyasztják. Előszeretettel alkalmazzák ételek díszítésére.

Bonsai azálea

További elmaradhatatlan növényei az ünnepnek a szerencse bambusz, az azálea bonsai, a napraforgó. A szobában nevelt azáleák kitűnően alkalmasak bonsaiként történő neveléshez. A kertészetekben többször visszametszve bokrosan kerülnek a kereskedelembe. Bonsainak legideálisabb a cserépben nevelt azálea, melyet nyáron árnyékos, nedves, szélárnyékos helyre kiültettünk a kertbe, és ősszel visszametszettünk. Ezt követően bonsai-tálba ültessük. A klasszikus stílusformák közül kettőre kevésbé alkalmas, ezek a gyökér és kaszkádformára, sokan azért nem alkalmazzák a kaszkád formát, mert a növénytől idegen megjelenési formának tartják. A seprűforma is jól illik az azálea termetéhez és igényeihez. A bonsaijá alakítás hátránya, hogy az azálea-fa törékeny. Cikk ajánlat: Satsuki a csodabonsai

szerencse bambusz

Szerencse bambusz

A kínai hagyományok szerint minden ünnepi alkalomra ajándékozható a 4-5 ezer éve az életet szimbolizáló rügyező bambusztő. Ez valójában egy bambuszhoz hasonlító, valójában a trópusi őserdőben élő dracéna (Dracaena sanderiana) Legtöbbjét vágott virágként lehet megvenni (egy-egy száranként), de üvegvázában, ampullában is árulják őket. Erőt, hatalmat, megbecsülést és szerencsét hoz. A víz-, a fa- és a föld elem megtestesítője. megteremti az öt elem, a tűz, a fém, a föld, a víz és a fa egyensúlyát. A chi energiát erősen vonzó növény energetizálja az otthont. Cikk ajánlat: Szerencsehozó növények

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa