Aszálykert – alkalmazkodás a klímaváltozáshoz

Az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé válik időjárásunk, ami a kertészek számára is új kihívásokat jelent. A forró, aszályos nyarak gyakorisága növekszik, és a vízhiány egyre nagyobb probléma. Az “aszálykert” koncepciója, amely a szárazságtűrő növényekre és az öntözés minimalizálására épít, egyre népszerűbb. De vajon lehetséges-e manapság öntözésmentes kertet kialakítani? Vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan hozható létre az aszálykert, és mikor szükséges az öntözés.

1. Mit jelent az aszálykert?

Az aszálykert koncepciója olyan kert kialakítását jelenti, amely minimális vízellátással is fenntartható. Ez a megközelítés a helyi éghajlati adottságokhoz igazodó, szárazságtűrő növények kiválasztásán, valamint a talaj és a víz hatékony kezelésén alapul. Alkotóelemei a szárazságot, hőt tűrő növények. Az aszálykert célja a vízfelhasználás csökkentése, egyúttal a természetes ökológiai folyamatok támogatása is, például a talaj mikroorganizmusainak védelme, ami hozzájárul a talaj egészségéhez.

száraz kert

2. Mennyire reális lehetőség az öntözésmentesség?

A teljes öntözésmentesség elérése kihívásokkal teli feladat, különösen a változó és egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények között. Bár a szárazságtűrő növények sokáig elviselik a vízhiányt, extrém hőhullámok esetén még ezek a növények is károsodhatnak. Szem előtt kell tartani, hogy öntözésmentesség csak a már begyökeresedett növények számárra érhető el. Ez azt is jelenti, hogy az első néhány évben nem maradhat el a kert öntözése.

  • Helyi éghajlat függvénye: Az öntözésmentesség elérhetősége nagyban függ a helyi éghajlattól. Mediterrán vagy félsivatagos klímában, ahol a növények már alkalmazkodtak a száraz körülményekhez, könnyebben fenntartható egy öntözésmentes kert. Közép-Európában, így Magyarországon is, a nyári hőhullámok és a változó csapadékeloszlás miatt azonban előfordulhat, hogy időszakos öntözésre még az aszálykertben is szükség lesz.
  • Talajminőség: A talaj szerkezete és vízmegtartó képessége szintén meghatározza, mennyire lehet öntözésmentes egy kert. A homokos talajok például gyorsan elveszítik a nedvességet, míg kötöttebb talajok jobban tartják a vizet. A talajjavítás, például komposzt vagy mulcs használatával, segíthet a vízmegtartás javításában.

3. Vízmegtartó technikák az aszálykertben

A teljes öntözésmentesség akkor valósítható meg a legkönnyebben, ha olyan kertészeti technikákat alkalmazunk, amelyek segítenek a víz megtartásában és a talaj nedvességének megőrzésében.

  • Mulcsozás: A talaj takarása mulccsal (fakéreg, szalma, komposzt, murva) csökkenti a víz párolgását és hűvösen tartja a talajt. Ez különösen fontos a forró nyári hónapokban, amikor a talaj gyorsan kiszáradhat.
  • Teraszos kialakítás: Lejtős területeken teraszos kert kialakításával megakadályozható a talajerózió, és jobban megőrizhető a víz a növények számára. További információk:Támfala a kertben
  • Vízgyűjtés: A csapadékvíz összegyűjtése és felhasználása egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy csökkentsük az öntözés szükségességét. Esővíztárolók telepítésével ingyenes vízforráshoz juthatunk, amelyet száraz időszakokban felhasználhatunk. További információk: Szürke víz öntözésre

4. Aszálykert – növényválasztás

Az aszálykert sikerének kulcsa a megfelelő növények kiválasztása. Az olyan fajok, amelyek természetes élőhelyükön is száraz körülmények között élnek, a legjobb választások. Ezek lehetnek mediterrán növények, illetve őshonos fajok is. Fontos figyelembe venni a helyi környezeti adottságokat, pl. fontos a kert talaja, benapozottsága, lejtése, tájolása, kitettsége stb.

  • Pozsgások és díszfüvek: A pozsgások, mint a honos varjúháj, az agávé, valamint szárazságtűrő díszfüvek, mint a pampafű, szintén jól alkalmazkodnak az aszályos körülményekhez. További információk: Díszfű ajánlat
díszfüvek

díszfüvek

Topor Erika naturkertész, okl. kertészmérnök saját homok talajú évelőkertjükben tesztelt évelőajánlata (Forrás: FaceBook)

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)
Ázsiai macskahere (Phlomis russeliana)
Szamárkenyér (Echinops)
Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)
Piros Sarkantyúvirág (Centranthus ruber)
Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria)
Évelő Díszgyertya (Gaura lindheimeri)

Aszálykertbe javasolt cserjék

Levendula (Lavandula angustifolia)

Jellemzők: Illatos, lila virágú cserje, amely kiválóan tűri a szárazságot. Ideális díszítőelem és rovarcsalogató növény.
Méret: Alacsony, bokros növekedésű cserje.

Húsos som (Cornus mas)

Jellemzők: Gyümölcsei ehetők, tavasszal sárga virágokkal borítja be magát. Jól tűri a szárazságot.
Méret: Közepes méretű cserje, sövényként is használható.

Japán borbolya (Berberis thunbergii)

Jellemzők: Tüskés, vörös vagy zöld levelű cserje, amely szárazságtűrő és dekoratív.
Méret: Közepes méretű, sövényként is ideális.

Törpe mandula (Prunus tenella)

Jellemzők: Szárazságtűrő, alacsony bokor, amely rózsaszín virágokat hoz tavasszal. Kiváló választás kis kertekbe.
Méret: Kisméretű cserje, talajtakaróként is használható.

Oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’)

Jellemzők: Tűlevelű cserje, amely jól tűri a szárazságot és kiválóan alkalmas sövényként is.
Méret: Kisebb kertekbe vagy sövényként ajánlott.

Japán gyöngyvessző (Spiraea japonica)

Jellemzők: Alacsony karbantartású, szárazságtűrő cserje, amely tavasszal rózsaszín virágokkal borul be.
Méret: Alacsony, sűrűn növő cserje.

cipruska – levendula

Aszálykertbe ajánlott fák

Szürke nyár (Populus alba)

Jellemzők: Gyorsan növő, ezüstös leveleiről ismert fa. Kiválóan alkalmazkodik a száraz, homokos talajokhoz.
Méret: Nagyobb kertekbe ajánlott, mivel jelentős méretűvé nőhet.

Közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum)

Jellemzők: Díszes rózsaszín virágai tavasszal nyílnak. Szárazságtűrő és nem igényel sok gondozást.
Méret: Közepes méretű fa, kisebb kertekbe is ideális.

Ezüst hárs (Tilia tomentosa)

Jellemzők: Közepes méretű fa, ezüstszürke levelekkel. Jól tűri a szárazságot és a városi környezetet is.
Méret: Közepes vagy nagyobb kertekben ajánlott.

Mediterrán ciprus (Cupressus sempervirens)

Jellemzők: Karcsú, oszlopos növekedésű fa, amely jól tűri a szárazságot. Klasszikus mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek.
Méret: Kisebb és nagyobb kertekben is megállja a helyét.

Korai juhar (Acer platanoides)

Jellemzők: Széles lombkoronát fejlesztő fa, amely jól tűri a szárazabb körülményeket.
Méret: Nagyobb kertekbe alkalmas.

júdásfa

júdásfa

Összegzés

Az aszálykert koncepciója kiváló módszer a vízhasználat csökkentésére és a kert fenntarthatóságának növelésére. Bár a teljes öntözésmentesség nem mindig megvalósítható, a szárazságtűrő növények, a talajtakarással kombinált vízmegtartó technikák és a tudatos kerttervezés révén nagymértékben minimalizálható az öntözési igény. Az aszálykert fenntartása nemcsak környezeti szempontból előnyös, hanem hosszú távon költséghatékony megoldás is lehet, amely segít a klímaváltozás hatásainak kezelésében.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa