Az újkrumplit ahogy kiemelted a földből, máris használd fel! Ilyenkor ugyanis nem veszít zamatából, és cukortartalma is megfelelő marad. Illetve tárolhatod hűtőben is, de nem tovább egy hétnél.
Mosd meg folyóvízben, közben a könnyen eltávolítható héját dörzsöld le kefével vagy dörzsszivaccsal. Csak a legnagyobbakat vágd ketté, a többi maradjon egyben.
A krumpli remek gőzben vagy vízben, héjában főve, sütőben vagy serpenyőben sütve.
Főtt burgonya másként
Helyezd a frissen szedett burgonyát edénybe, önts rá vizet, forgasd át, majd öntsd el a vizet. Ezután tedd szűrőedénybe, folyamatosan engedd rá a hideg vizet, és közben forgasd a gumókat. Az így tisztára mosott, héjas burgonyát hideg vízben tedd fel főni. Ha már elég puha, amit egy kés beleszúrásával ellenőrizhetsz, húzd le a tűzről, öntsd el a főzővizet. A fellazult héjat könnyen eltávolíthatod. A megfőtt burgonyát borítsd be mentalevelekkel, az edényt takard le tiszta konyharuhával, és hagyjuk öt percig állni, míg a burgonya át nem veszi a menta zamatát. Ezután kevés olvasztott margarin kíséretében, kevés sóval ízesítve már tálalhatod is. Köretnek, de akár főételnek is kitűnő.
Dörzsöléssel épphogy távolítsd el a krumpli héját. Tedd fel hiheg, sós vízbe főni úgy 15 percre. A maradék héja ilyenkor már könnyen eltávolítható. Hagyd lecsöpögni, kár percig száradni. Keverj össze joghurtot citromlével, frissen zúzott fokhagymával és mentával. Öntsd egy edénybe és leverd bele a már héjától megfosztott, egész burgonyákat. Olvassz fel vajat egy serpenyőben, adj hozzá apróra vágott petrezselymet, és a forró vajba forgasd bele a joghurtos mártásból kiemelt burgonyákat. Már szervírozhatod is.
A jól megfőtt burgonyát villával össze is torheted, és így keverheted hozzá a joghurtos mártást, végül ráöntheted az olvasztott vajat és meghintheted petrezselyemmel.
Ugyanezt a joghurtos öntetet úgy felhasználhatod, hogy a nyers, kissé megtisztított burgonyát felkarikázod, forró vajban puhára párolod, kicsit itt-ott megsütögetve, tojást ütsz rá, ebbe is beleforgatod, és grillezett zöldséggel tálalod.
A fél burgonyákat olivaolajjal megkent sütőlapra helyezve, fóliával takarva, kb. 20 percig süsd a sütőben. Majd vedd ki, távolítsd el a fóliát, és kend meg a lapos felét az alábbi kencével: mustár, oliva olaj, apróra vágott friss, vagy őrölt szárított kakukkfű, só, bors. Kicsit pirítsd tovább a sütőben felső lángon. Díszítsd tálaláskor rozmaringgal.
Cikk ajánlat: Házikerti burgonya termesztése; Burgonya az Andokból
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás