Az almafák illatos termései egész nyáron és ősszel elkápráztatják az embert, de vajon tudjuk-e, hogy mikor és hogyan érdemes leszedni, majd tárolni őket? Mi a különbség a nyári és téli alma között, és melyik tájfajták a legalkalmasabbak a magyar kertekbe? Cikkünk bemutatja az almaszedés és almatárolás fortélyait, illetve a legismertebb hazai tájfajtákat, hogy az almáink a lehető leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket!
Bár jellemzően már nyár elejétől érnek hazánkban a gyümölcstermő növények termései, az alma és körte szürete „csak” augusztustól indul el. A korai érésű gyümölcsök nagy része nem tárolható hosszan, így azok friss fogyasztásra vagy befőttként való eltevésre alkalmasak.
A nyári almák között a legkedveltebb a Gala fajtacsoport. Augusztus közepétől érnek ezek a fajták, és jellemzően savasak-édesek. Ilyen például a Vista Bella fajta. Az „ízes” almák kedvelői nagyon szeretik a Schnitzer Gala terméseit. Ennek a fajtának az almahaja erősen csíkozott, szép piros. A nyári almákat hamar el kell fogyasztani, legfeljebb egy hónapig tárolhatók, azután különböző tárolási betegségek lépnek fel vagy kásás lesz az alma húsa. A nyári almák többnyire friss ízűek, és nagy cukortartalmuk miatt ivólé készítésére is kiválóak.
Az ún. téli almák közé tartozik a hazánkban igen kedvelt Idared fajta, a Golden fajtacsoport, a Jonathan fajtacsoport, a Mutsu, a Jonagored és a Starking. Természetesen még sok más, akár új fajta közül is választhatunk. A nemesítés során arra törekszenek, hogy a betegségeknek és környezeti viszonyoknak ellenálló fajtákat nemesítsenek ki (pl. lisztharmat, varasodás rezisztens és toleráns fajtákat kereszteznek hazánkban is).
Így szedd az almát!
A fajtára jellemző érettségi állapotot mutató almát a kocsányával együtt szedd le, csavaró mozdulattal. Ha nem válik le a kocsány, az alma még éretlen, de az lehet fajtajellemző is. Utóbbi esetben kapd elő a metszőollót, és vágd le az almát a kocsány vastag végénél. Óvatosan szedd szedőedénybe, házikertben jellemzően ez a vödör.
Így tárold az almát!
A téli almákat a fajtára jellemző teljes színeződésben szüreteljük. Üzemi méretekben szabályozott légterű hűtőtárolókban tárolják őket árusításukig. Háztáji viszonyok között általában fa vagy műanyag rekeszekben tartják őket. Újságpapírral célszerű bélelni ezeket a tároló eszközöket, majd a hibátlan almákat a talpukra helyezve tegyük egymás mellé a rekeszekben. Amennyiben az almát szárastul szedjük, úgy kevésbé sérül a gyümölcs és biztosabban tartható el hosszabb ideig. Pince hűvös, szellős hely alkalmas a leginkább az ősszel betakarított gyümölcsök tárolására. A legjobb tartás ellenére is előfordul, hogy az almák között rothadás indul meg, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket! A tárolásról részletesebben itt olvashatsz: Az egészséges alma. Az almafeldogozásról pedig itt: Házi almafeldogozás
Hazai almafajták
Az utóbbi időszakban újra divatos lett a hazai tájfajták, mint a „régi bevált” fajták ültetése és termesztése. Létezik közülük olyan, amelyiket kisebb mennyiségben, de mindig is termesztettek hazánkban, mint pl. a Húsvéti Rozmaring. A rétesalmák közül sokat fedezhetünk fel a kertekben, és bizony nagyon finom aromájú a Borízű alma is. A Téli piros pogácsa nevű fajta gyümölcsét hűvös viszonyok között is jól tárolhatjuk, gyakran a fagyott alma felengedés után is finom ízű marad – talán csak az állaga lesz kásásabb és egyúttal ráncosabbá válik a közepes méretű gyümölcs.
Néhány ismert magyar alma tájfajta:
1. Batul
- Régi erdélyi almafajta, amely kis méretű, fűszeres ízű gyümölcsöket terem. Kifejezetten bőtermő, és jól tűri a hűvösebb éghajlatot is.
2. Húsvéti rozmaring
- Egyik legismertebb magyar tájfajta, amely különösen hosszú tárolhatóságáról híres, gyakran még húsvétig is eláll. Közepes vagy nagy méretű, édes-savanykás ízű.
3. Téli arany parmen
- Téli alma, amely nagyon jól tárolható, és édeskés, enyhén savanykás íze van. Gyakran fogyasztják télen, és lekvárnak vagy almabor készítéséhez is alkalmas.
4. Téli fehér kálvil
- Kiváló, illatos, édes-savanykás ízű téli alma. Régen nagyon népszerű volt a magyar kertekben.
5. Pónyik
- Erdélyi eredetű almafajta, amely nagy méretű, édes gyümölcsöt hoz. Kedvelt, mivel friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló.
Olvass a szabolcsi almákról és a Jonatánról.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás