10 pofonegyszerű trükk, hogy a te ablakodban virágozzon a legszebb orchidea!

A százféle színben pompázó gyönyörű növényt mindig is előszeretettel alkalmazták a tervezők kül- és beltéren egyaránt, de idén még hangsúlyosabban jelennek meg a kertészeti dizájnban. Összegyűjtöttünk tíz hasznos tippet ahhoz, hogyan bírd virágzásra orchideád. Továbbá elárulunk néhány érdekességet a hírességek és az orchideák kapcsolatáról.

shunran orchidea

A shunran (Cymbidium goeringii) magyar fordításban tavaszi orchideát jelent. Egy miniatűr sztár-orchidea Ázsiából

10 hasznos tavaszi tipp az orchideákkal kapcsolatban

 • A cserép alatt soha ne álljon a víz, és az orchidea közepébe se önts soha vizet.
 • A cserépben az ültetőanyag mindig legyen nedves, de soha ne tocsogjon a nedvességben.
 • A száraz szobalevegő ellensúlyozására permetezd naponta az orchideádat szoba hőmérsékletű vízzel, ez segít fenntartani a megfelelő páratartalmat.
 • A leveleket töröld le puha textillel, megszabadítva ezzel a télen rárakódott portól.
 • Az elnyílott virágszárakat vágd le, lehetőleg tőnél, és engedd egy kicsit pihenni orchideánkat a hosszú virágzás után.
 • Tavasszal a napsütés következtében egyre melegebb a levegő, ezért gyakrabban kell öntöznöd, lehet hetente kétszer is.
 • A télen virágzó orchideákat (pl. Cymbidium) télen hűvös és fényes helyiségben tartsd.
 • Tedd minél világosabb helyre az orchideát, ahol legalább naponta 2-3 órán keresztül éri a fény. De figyelj oda, hogy az ablakpárkányon ilyenkor már erős napsugárzás érheti, ezért fontos, hogy árnyékosabb helyre állítsd a növényt, mert az erős napfény megégeti a leveleket.
 • A tavaszi virágzású orchideákat (pl. Cattleya) tavasszal, a télen virágzókat ősztől tápozd intenzívebben, mert ezzel készíted fel őket a közeledő virágzási időszakra.
 • A meleg levegő segíti a kártevők szaporodását, ezért hetente ellenőrizd az orchideák leveleit, hogy elejét vedd egy esetleges tetűfertőzésnek.
 • A tavaszi teendők közé tartozik az orchideák átültetése is. Legalább kétévente ültesd át az orchideádat speciális ültetőanyagba és új cserépbe. A lepkeorchideákat elvirágzás után, míg a Cattleyákat az új hajtások megjelenésekor.

Cikk ajánlat: Gondozási tipp orchideáknak – a fény

És azt tudtad?

Kate Middelton és Vilmos herceg 2012-ben látogatott el előszőr Szingapúrba Erzsébet Királynővel együtt, amikor is megtiszteltetésül orchideát neveztek el a királyi párról: Vanda William Catherine. Szülők: (Vanda First and Last x Vanda Motes Toledo Blue)

Vanda William Catherine

Vanda William Catherine

2005-ben a küzdősportok mestere Jackie Chan érdemelte ki, hogy elkereszteljenek róla egy gyönyörű orchideát. A Dendrobium Jackie Chan szírmai egyesek szerint egy sárkány orrát formázzák. Szülei: (Dendrobium Ruby Las x Dendrobium Sachiyo Kaifu). A nevet a Szingapúri Botanikuskert regisztrálta.

Dendrobium Jackie Chan

Dendrobium Jackie Chan. Fotó: https://www.flickr.com/photos/jeades/1262198269

Jane Goodallról 2014-ben neveztek el orchideát, tisztelegve a természetvédelemért és az állatok jólétéért véghezvitt munkájáért.A különleges orchidea csak egyetlen napig virágzik és kókusz illat lengi körül. Szülei: Spathoglottis ‘Lion of Singapore’ x Spathoglottis plicata. Nevét a Leideni Botanikuskert regisztrálta.

Spathoglottis Jane Goodall

Spathoglottis Jane Goodall

A Dendrobium Margaret Thatcher akkor kapta a nevét, amikor az angol miniszterelnök a szingapúri botanikuskertben járt. Virágjai spirálszerűek és szúrósak, a két kis kiálló „szarvtól” pedig egészen különlegesen hatást kelt a növény. Szülők: Dendrobium Concham x Dendrobium lasianthera. A nevet a Szingapúri Botanikuskert regisztrálta.

Dendrobium Margaret Thatcher

Dendrobium Margaret Thatcher

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil