Egy miniatűr sztár-orchidea Ázsiából

Az orchideák családja mintegy 110 millió éves. Feltételezik, hogy az ázsiai orchideák Indiából terjedtek szét. Ázsia sok más egzotikum mellett igazi orchidea paradicsom! A történelmi időkben a japán előkelőségek és hatalmasságok kedvelt virága volt, és ma is igen divatos egy földön élő, Koreában, Kínában és Japánban is honos  törpe csónakorchidea . 

Tsukuba botanikus kertben viruló shunra orchidea

Fotó: www7a.biglobe.ne.jp

A shunran (Cymbidium goeringii) magyar fordításban tavaszi orchideát jelent. Bennszülött faj. A Himalája köves lejtőin, ritkás, bokros erdőkben virít, 200-3.500 méter magasságig. Széltűrő, mínusz hat fokig fagytűrő.  A 10-15 cm magas növény zöldessára virágainak átmérője csupán 5 cm. Az Edo korban ((1600–1867) sok kertben termesztették. Virága fogyasztható. 1996-ban újra divatba akarták hozni Noto város lakói, és a hat fővel megalakult Shunran-no-sato bizottság irányításával üvegházakban újra termeszteni kezdték, és az náluk nyilvántartott japán orchidea barátok mind kaptak egy-egy cserép shunran orchideát.

Apró, ovális álgumóiból fejlődnek fűszerű levelei. Virágok híján sokan fűnek is nézik ezt az egyébként rendkívül értékesnek tartott növényt. Tél végétől tavaszig virágzik. Egy virágkocsányon 1-3 virág fejlődik. Virága az orchideákra jellemzően kétoldali szimmetriájú, hármas tagolódású, kétkörös lepellevelek jellemzik. Három keskeny zöldessárga csészeszerű, három az előbbinél kisebb sziromszerű levele van, amelyek közül az alsó mézajakká módosult. A kínai fajták sokvirágúak és erős illatúak, japán, kóreai fajták pedig inkább egyetlen virágot hordoznak a virágszáron, és az illatuk sokkal enyhébb. Sokféle virágszínben kaphatók: zöld, fehér, napsárga, narancs sárga,  narancsvörös, burgundi vörös.

shunran 'Mebina'

A shunran ‘Mebina’ fajta narancsvörös virágaival az egyik legértékesebb. Fotó: hiveminer.com

A hagyományos orvoslás energetizálóként, méregtelenítőként és stresszoldóként használja virágkivonatát Kínában, Nepálban és Észak-Indiában. De kezelnek vele szamárköhögést, tuberkulózist is. Féreghajtónak is használják. Külsőleg alkalmazzák aranyér ellen, ficamok, zúzódások borogatására. Cimbidin nevű hatóanyagáról bebizonyosodott, hogy vizelethajtó és vérnyomáscsökkentő hatású.

A csónak orchideákat a kihalás veszélye fenyegeti. Nem csak a környezetváltozásra érzékenyek, hanem arra is, hogy begyűjtik őket. Pedig sokuk nehezen tartható.

A shunran orchideák februártól márciusig virágzanak, a téli hűvös, szárazabb, fényszegényebb periódus után. Nyáron napot, meleget és gyakori öntözést, párásítást igényelnek.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Tsukuba botanikus kertben élő shunran orchidea

A shunran orchidea levelei fűszerűek.

Kertészeti fajtái a teljesség igénye nélkül:  a zöld-fehér csíkos levelű Cymbidium goeringii ‘Tian Cao’, a narancsvörös virágú Cymbidium goeringii ‘Mebina’, a zöld levelű, szélén fehér szegéllyel, zöld-fehér virágú Cymbidium goeringii ‘Setsuzan’. A legfrissebb kiadású, japán nyelvű shunra orchidea könyv mintegy 260 fényképes fajtaismertetőt tartalmaz.

Kétévente a kertlap szervezésében ellátogatunk a Bécs mellett található klosterneuburgi apátság orchidea kiállítására.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil