Zöld dió

Akkor jó a zöld dió, ha már jön a télapó. Viszont júniusban kell leszedni!  Az üde nyár egyik kedves pillanata, amikor a félárnyékban, az alsó ágakról, minden erőfeszítés nélkül lecsipkedhetünk pár szem zöld diót, annak tudatában, hogy néhány hónap múlva, esetleg éppen karácsonykor megkóstolhatjuk saját készítésű diólikőrünket, borunkat.

zöld dió szüret

Először ismerjük meg közelebbről, hogy mi is az a dió termés. A dió felnyíló csonthéjas termés, fellevelekkel összenőtt, zárt kupacsú makk. A termés kőmagja(csontár), amelyet húsos termésfal (kopács) vesz körül. A dió termés jellegzetessége, hogy éréskor a húsos termésfal felnyílik és a csontár kihullik belőle.

Júniusban azonban még messze vagyunk a dió hullásától. Viszont szedhetünk gyógyító, ízes, illatos zöld diót. A csonthéjat még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió. A zöld dió csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Ezért vágjunk egyet félbe, mielőtt nekilátnánk a szedésnek. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.

A fiatal zöld dió C vitaminban gazdag. Az éretlen termésfal nagy mennyiségű tannint tartalmaz. továbbá csersav- és naftokinon-származékok (juglon) halmozódnak fel benne. A csersav összehúzó hatását hasmenés ellen, torokgyulladás esetén a duzzadt nyálkahártyák gyógyítására használják. Fertőtlenítő hatása jelentős. A termés húsos falának főzete izzadás, gyomor-és bélpanaszok, valamint étvágytalanság esetén tehet jó szolgálatot. Főzetét alkalmazzák bőrkiütés, szemgyulladás ellen fürdő, lemosás és borogatás formájában. A zöld dió héjából kinyert festék kelmefestésre, hajfestésre alkalmas. Magas vastartalma miatt vashiányos állapotok megelőzésére használatos. A Zöld dió lekvár különösen ajánlott sápadtság, vérszegénység, levertség esetén.

zöld dió

Zöld dió esszencia

Szent Iván napja (június 24.) előtt szedett zöld dióból, aminek még nem csontos a héja, kitűnő dióesszencia készíthető, amely tisztítja a májat, a gyomrot és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást. Ha szükségét érezzük, egy kávéskanállal vegyünk be az esszenciából. Írja Orosz Péter dióról szóló könyvében.

Körülbelül húsz db., négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy széles szájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig napon illetve meleg helyen tartjuk. Utána leszűrjük, és palackokba töltjük. Szükség szerint egy-egy tele kávéskanállal fogyasztunk belőle.

Nocino

Az olaszok egyik különleges, édes emésztésserkentője a jéghideg  limoncello vagy a különböző keserűk, azaz olaszul amari-k mellett a nocino. Elég belőle egy evőkanállal fogyasztani. A második a ráadás az élvezet kedvéért.
18 darab zöld dió, 2,5 dl tiszta szesz, 1 evőkanál fahéj, 1 evőkanál szegfűszeg, 35 dkg cukor, 2,5 dl víz. A diókat vágjuk hét darabba. Lefedhető üvegedénybe tegyük, öntsük rá az alkoholt, és tegyük bele a fűszereket. Kb. negyven napig lefedve érleljük, majd vegyük ki a diókat, öntsük át a folyadékot egy mások üvegbe, és az üledéket öntsük el. Forraljuk fel a vizet, tegyük hozzá a cukrot, és addig kavargassuk, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután öntsük rá az alkohol oldatra, fejtsük le csinos üvegekbe, címkézzük fel, és szervírozzuk.
Nuts about Nocino

Nocino

Nocino

Zöld dió befőtt

Hozzávalók: 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió 2 evőkanál 100%-os ételecet kb. 1,5 l víz 1 kg cukor 8-10 db szegfűszeg fél-fél narancs és citrom héja 0,5 dl rum Jól mossunk meg1 kg zöld diót, majd szurkáljuk körbe, és szórjuk lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztassuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Ezalatt naponta kétszer cseréljük rajta a vizet! Ezután a diót kb. 1 liter – ecettel ízesített – vízben (2 evőkanál ételecet másfél liter vízben), a forrástól számított kb. 10 percig főzzük puhára. 1 kg cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd adjunk hozzá 10 szegfűszeget és fél narancs és fél citrom lereszelt héját. Szűrjük le a diókat, és dobáljuk a szirupba. Folytonos keverés mellett főzzük 5 percig, majd 1 napon át hagyjuk állni. Ezt a műveletet, (főzés, állás) még kétszer ismételjük meg. A harmadik napon a diót szedjük ki, és rakjuk át széles szájú üvegekbe. Az átszűrt szirupot forrósítsuk meg, ízesítsük fél dl rummal, majd az egészet öntsük a diókra, úgy, hogy ellepje, és az üveget zárjuk le.

Zöld dió szirupban

zöld diót több helyen megszurkáljuk, és naponta váltott hideg vízben 7-10 napig áztatjuk, ezalatt elveszíti keserű ízét. Kivesszük a vízből, minden dióba beleszúrunk egy szegfűszeget. Egy kg dióra 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítva sűrű szirupot főzünk. Belerakjuk a diókat, egy darabka fahéjat, vékonyan levágott citrom és narancshéjat, vaníliarudat és rövid ideig forraljuk. Fedő alatt hagyjuk egy napig állni, ekkor a diót üvegekbe tesszük és a levet méz sűrűségűre elfőzzük, ráöntjük a dióra. Kihűlés után az üvegeket lekötözzük és 10 percig gőzöljük.

Zöld dió bor

Tegyünk egy nagy dunsztosüvegbe 40 db. felnegyedelt zöld diót. Adjunk hozzá 5 liter bort, 1 kg cukrot és 1 db lereszelt szerecsendiót, 1 szegfűszeget, 1 rúd vaníliát. Szorosan zárjuk le az üveget, és sötét, hűvös helyen tároljuk ötven napig. Kéthetente gyengéden rázogassuk össze. Majd adjunk hozzá 1 liter brandyt, szűrjük le, palackozzuk és sötét, hűvös helyen érleljük hat hónapig.

Zöld dió likőr

Szedjünk 15 db zöld diót. A sérülésmentes, egészséges, friss diót hideg vízben mossuk át úgy, hogy a dió két végét levágjuk és jó mélyen körülszurkáljuk, hogy belsejéből a keserű fanyar lé később könnyen kiázzék. A megszurkált diót 14 napon át hideg vízben áztassuk úgy, hogy naponta öntsünk le, és töltsük fel friss vízzel. Így keserű ízét elveszti. Ezt követően helyezzük olyan edénybe, mely légmentesen zárható. Öntsük fel tiszta szesszel annyira, hogy az edényben teljesen ellepje a zöld diót a szesz. Adjunk hozzá 8 g ánizst, 8 g fahéjat, 8 g szegfűszeget, egy citrom nagyon vékonyan hámozott héját. Az edényt zárjuk le. Három hétig hagyjuk állni 25 °C-nál nem magasabb hőmérsékletű, fénytől védett helyen. Három hét után főzzünk fél kg cukorból és 1 liter vízből szirupot, hagyjuk kihűlni, és öntsük az alkoholos, fűszeres dióra. Az ismét jól lezárt üveg tartalmát érleljük még egy hétig, közben naponta rázogassuk. Egy hét elteltével szűrjük le a likőrt, és töltsük üvegekbe. Még egy-két hét, és az üveg alján összegyűlik a dió és a fűszerek finom üledéke, ekkor érdemes a likőrt gumicsővel átfejteni egy másik üvegbe. A művelet közben ne mozgassuk, ne rázzuk fel a likőrt, nehogy az üledék felkeveredjen.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa