Változatok virágtorony témára

Neked még nincs virágtornyod? Készíts magadnak, akár egyetlen délután alatt! Mutatós változatok virágtorony témára.

virágtornyok

Virágtorony állhat erkélyen, parkban, teraszon, kertben. Készen is kaphatók különböző virágtornyok, zömmel terrakotta vagy műanyag edények egymásra helyezésével építhető fel.

Kész virágtorony parkban

Kész virágtorony parkban, beépített csepegtető öntöző rendszerrel.

Virágtorony egy délután alatt

Útmutató egyszerű virágtorony készítéséhez:

Kis átfedéssel hajlítsd össze hengerré egy galvanizált dróthálót (csirkeháló is lehet), amelynek méretei, 5-10 cm-es rács, 120 cm hosszú és olyan széles, hogy ráhagyással körbe érjen egy nagyjából 35 cm átmérőjű virágtartó edényt (virágcserép). Persze ez csak egy ajánlás. A méreteket te választod meg! Helyezd bele a hengert a cserépbe úgy, hogy még maradjon egy palántányi hely az edény fala és henger között. Több ponton rögzítsd, egymás alatt több helyen, a kötözővel a hengert, hogy stabilan maradjon. A kötöző kilógó végeit kb. 2 cm rövidre vágd vissza. Tekerj rá kívülről az agrofóliát (gotextilt), hogy megnézd, mekkora méretet kell levágni belőle, majd vágd le a megfelelő méretet. A szélességét és a hosszát is 5-10 cm ráhagyással számold. A levágott anyagot helyezd a dróthálón belülre, igazítsd úgy, hogy körben belülről a hálóra simuljon. A kilógó részt hajtsd vissza, az átfedési pontnál késsel szúrd ki a dupla részt és alatta a szimpla részt. Majd dugd át a nyíláson a kötözőt és rögzítsd a lehajtott fólia részt.

virágtorony beültetése

Kesztyűben megfogott árvácska beültetés a torony anyagán vágott nyílásba.

Harmadáig töltsd meg a tornyot kertészeti általános földkeverékkel. Öntözőrózsás kannával öntözd meg, hogy ülepedjen. Aztán töltsd rá a másik harmad mennyiségű virágföldet. Megint öntöz be. Majd add hozzá a maradék földet úgy, hogy kb. 2,5 cm maradjon szabadon a tetején. Ismét öntözd be. Töltsd meg a virágtartó edényt is földdel a tornyon kívül eső részeken.

Vágj kereszt alakú nyílásokat a fóliába minden második rácsban. Ültesd körbe a cserepet virágokkal. Ültess a kereszt alakú nyílásokba így: Nyomd be az ujjaidat a talajba, úgy csinálj helyet a gyökerei számára. Óvatosan, beerőltetés nélkül ültesd be a palántákat. Végül következik a tetőrész beültetése. Ha elkészültél öntözd meg.

kész virágtorony erkélyen

Kész, már beállt virágtorony erkélyen

Dupla virágtorony a Budai Arborétumban

Ennél kicsit nagyobb felületű, kettős drótháló hengerrel megoldott a Szent István Egyetem Kertészettudományi karának arborétumában, az üvegház mellett elhelyezett virágtorony. Dorogi Zsolt, a Budai arborétum kertészeti csoportvezetője tervezte torony most készül fel a szezonra. Némi karbantartás, a geotextília rögzítésének megerősítése után kerül majd sor az idei beültetésre. Zsolt elmondta, hogy bár az építmény jól öntözhető fölülről is, a vizet alulról bevezetett csepegtető öntözéssel oldották meg. A dróthálóban alulról vezette körbe csövet, úgy, hogy spirál alakban a geotextíliához ragasztotta. A geotextília bevágásai, ahová a növények kerülnek, a csepegtető test alá kerülnek, így az öntözés folyamatosan biztosított, mivel a víz a gravitációnak köszönhetően lefelé vándorol.

virágtorony az arborétumban

Megjegyzés: A nagy méretű köztéri, parki dekorációk több lépcsősek, a csepegtető öntözés számukra az egyetlen megoldás. Nagy méretű tálcán, gyakran lábakon állnak.

A királyhelmeci virágtorony

A Királyhelmecen élő Karnai Árpád, “Hobbikertészek, ide!” FaceBook csoportunk tagja, nemcsak a csoportban, hanem a kertjében is igen aktív. Rengeteg ötletet valósít meg, és szinte mindent a két keze munkájával, nem pedig boltban vásárolt csecsebecsékkel. Nemrég készült el az ő virágtornya.
Alapnak esővíz elvezető, feltehetően PVC csövet használt, amit egyenletesen elosztva körbelyuggatott, majd lefestett. A torony kb. 90 cm magas, az átmérője kb. 30 cm. A rögzítést talajba süllyesztéssel, az öntözést középre helyezett és kilyuggatott dréncsővel oldotta meg. Az egészet feltöltötte talajjal és petúnia palántákat ültetett az oldalába, a tetejébe pedig muskátli került.

királyhelmeci virágtorony

Milyen növényt ültess a toronyba?

Utoljára tekintsük át, hogy milyen növény kerüljön a toronyba. A fentiekben már  olvasható egy példa. A lehetőségek tárháza azonban szinte végtelen. A sikeres torony titka, hogy ne mélyen gyökerező növényeket ültessünk be, válasszuk ki a növények számára megfelelő talajt, a megfelelő helyet, és a vízigényének megfelelő gyakorisággal öntözzünk. Pl. a muskátli számára muskátli földet, a fényigényes növényeknek, mint a fűszerek, napos helyet, félárnyékos helyet pl begóniák számára. Ha a torony köré is ültetsz, és körülötte is ugyanazzal a növénnyel ülteted be a talajt, ezzel olyan hatást érhetsz el, mintha a virágok a földre omlanának. Bár a címben virágtorony szerepel, kerülhet a toronyba szamóca (köznyelvben eper), fűszerek, díszkáposzta, levéldíszek stb.

 

Egy kis tervezéssel és kreativitással egy virágtorony bármely kicsi vagy nagy kültéri teret virágzó paradicsommá alakíthatsz. A növények gondos kiválasztásával, a torony előkészítésével, valamint a megfelelő gondozással és karbantartással lenyűgöző függőleges kertet hozhatsz létre. Emelje új dimenziókba a kerted egy gyönyörű virágtoronnyal!

Kapcsolódó cikkeink: Kis kertek, extravagáns megoldásokVertikális kertek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa