Változatok virágtorony témára

Neked még nincs virágtornyod? Készíts magadnak, akár egyetlen délután alatt! Mutatós változatok virágtorony témára.

virágtornyok

A legegyszerűbb megoldás, ha a virágokat zsebekkel ellátott növénynevelő zsákban neveled, amit a Kertlap Kertészeti Webáruház is árul. Ezt tekintheted akár mini virágtoronynak is.

Virágtorony egy délután alatt

Útmutató egyszerű virágtorony készítéséhez:

Kis átfedéssel hajlítsd össze hengerré egy galvanizált dróthálót (csirkeháló is lehet), amelynek méretei, 5-10 cm-es rács, 120 cm hosszú és olyan széles, hogy ráhagyással körbe érjen egy nagyjából 35 cm átmérőjű virágtartó edényt (virágcserép). Persze ez csak egy ajánlás. A méreteket te választod meg! Helyezd bele a hengert a cserépbe úgy, hogy még maradjon egy palántányi hely az edény fala és henger között. Több ponton rögzítsd, egymás alatt több helyen, a kötözővel a hengert, hogy stabilan maradjon. A kötöző kilógó végeit kb. 2 cm rövidre vágd vissza. Tekerj rá kívülről az agrofóliát (gotextilt), hogy megnézd, mekkora méretet kell levágni belőle, majd vágd le a megfelelő méretet. A szélességét és a hosszát is 5-10 cm ráhagyással számold. A levágott anyagot helyezd a dróthálón belülre, igazítsd úgy, hogy körben belülről a hálóra simuljon. A kilógó részt hajtsd vissza, az átfedési pontnál késsel szúrd ki a dupla részt és alatta a szimpla részt. Majd dugd át a nyíláson a kötözőt és rögzítsd a lehajtott fólia részt.

Harmadáig töltsd meg a tornyot kertészeti általános földkeverékkel. Öntözőrózsás kannával öntözd meg, hogy ülepedjen. Aztán töltsd rá a másik harmad mennyiségű virágföldet. Megint öntöz be. Majd add hozzá a maradék földet úgy, hogy kb. 2,5 cm maradjon szabadon a tetején. Ismét öntözd be. Töltsd meg a virágtartó edényt is földdel a tornyon kívül eső részeken.

Vágj kereszt alakú nyílásokat a fóliába minden második rácsban. Ültesd körbe a cserepet virágokkal. Ültess a kereszt alakú nyílásokba így: Nyomd be az ujjaidat a talajba, úgy csinálj helyet a gyökerei számára. Óvatosan, beerőltetés nélkül ültesd be a palántákat. Végül következik a tetőrész beültetése. Ha elkészültél öntözd meg.

virágtorony beültetése

Dupla virágtorony a Budai Arborétumban

Ennél kicsit nagyobb felületű, kettős drótháló hengerrel megoldott a Szent István Egyetem Kertészettudományi karának arborétumában, az üvegház mellett elhelyezett virágtorony. Dorogi Zsolt, a Budai arborétum kertészeti csoportvezetője tervezte torony most készül fel a szezonra. Némi karbantartás, a geotextília rögzítésének megerősítése után kerül majd sor az idei beültetésre. Zsolt elmondta, hogy bár az építmény jól öntözhető fölülről is, a vizet alulról bevezetett csepegtető öntözéssel oldották meg. A dróthálóban alulról vezette körbe csövet, úgy, hogy spirál alakban a geotextíliához ragasztotta. A geotextília bevágásai, ahová a növények kerülnek, a csepegtető test alá kerülnek, így az öntözés folyamatosan biztosított, mivel a víz a gravitációnak köszönhetően lefelé vándorol.

virágtorony az arborétumban

Megjegyzés: A nagy méretű köztéri, parki dekorációk több lépcsősek, a csepegtető öntözés számukra az egyetlen megoldás. Nagy méretű tálcán, gyakran lábakon állnak.

A királyhelmeci virágtorony

A Királyhelmecen élő Karnai Árpád, “Hobbikertészek, ide!” FaceBook csoportunk tagja, nemcsak a csoportban, hanem a kertjében is igen aktív. Rengeteg ötletet valósít meg, és szinte mindent a két keze munkájával, nem pedig boltban vásárolt csecsebecsékkel. Nemrég készült el az ő virágtornya.
Alapnak esővíz elvezető, feltehetően PVC csövet használt, amit egyenletesen elosztva körbelyuggatott, majd lefestett. A torony kb. 90 cm magas, az átmérője kb. 30 cm. A rögzítést talajba süllyesztéssel, az öntözést középre helyezett és kilyuggatott dréncsővel oldotta meg. Az egészet feltöltötte talajjal és petúnia palántákat ültetett az oldalába, a tetejébe pedig muskátli került.

királyhelmeci virágtorony

Milyen növényt ültess a toronyba?

Utoljára tekintsük át, hogy milyen növény kerüljön a toronyba. A fentiekben már  olvasható egy példa. A lehetőségek tárháza azonban szinte végtelen. A sikeres torony titka, hogy ne mélyen gyökerező növényeket ültessünk be, válasszuk ki a növények számára megfelelő talajt, a megfelelő helyet, és a vízigényének megfelelő gyakorisággal öntözzünk. Pl. a muskátli számára muskátli földet, a fényigényes növényeknek, mint a fűszerek, napos helyet, félárnyékos helyet pl begóniák számára. Ha a torony köré is ültetsz, és körülötte is ugyanazzal a növénnyel ülteted be a talajt, ezzel olyan hatást érhetsz el, mintha a virágok a földre omlanának. Bár a címben virágtorony szerepel, kerülhet a toronyba szamóca (köznyelvben eper), fűszerek, díszkáposzta, levéldíszek stb.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Kiskert-díszkert előadás sorozat