Lithops gondozása

A legcukibb apróságok, amiket otthonodban nevelhetsz és amelyek, ha jól érzik magukat, virággal is megörvendeztetnek.

kavicskaktusz

A virágzó kavicsok, vagy élő kövek nem Csodaországban találhatók, hanem Afrika déli területein. A kavicskaktuszokról van szó, amelyek igazi álca növények. Alakjuk, méretük, színük apró kavicsokra emlékeztetnek, természetes környezetükben szinte észre sem vehetők. Talán azért, mert így védekeznek, ugyanis a száraz évszakban élelem után kutató állatok észre sem veszik őket. Az álcázás még a szakemberek számára is nehézzé teszi felfedezésüket.

A kavicskaktusz bemutatása

A vadon előforduló kavicskaktuszok (Lithops sp.) Dél-Afrika száraz régióiban élnek, ahol az évi csapadék mennyiség 500 mm alatti. A növény egész teste vízraktározásra specializálódott. Valójában két pozsgás levélből áll, amelyet középen árok választ két részre. Valódi értelemben vett szára nincs, főgyökere a növény alapzatán fejlődik. A levelek egy része a föld felszíne alatt található, a növény így minimalizálja az élőhelyén jellemző, számára káros mértékű hő- és fénykitettségét. A levelek talajszint fölé emelkedő felső felületén kisebb-nagyobb áttetsző felületek találhatók, melyek lehetővé teszik, hogy a fény a növény belsejébe jusson, anélkül, hogy növény az erős fénytől károsodást szenvedne. A levelek felső felületén változatos megjelenésű és színű foltok, vonalak, szemölcsök, bonyolult mintázatok látható. Szinte nincs két egyforma mintázatú növény. A Tenyészcsúcs mélyen a növény belsejében húzódik meg, innen fejlődnek ki évről évre az új levelek és a virág is. Dúsan elágazó, néha répaszerűen megvastagodó, vizet raktározó főgyökér rendszert fejleszt. Szobanövényként napos környezetben, időszakonként öntözve sikerrel tartható.

A kavicskaktusz fejlődése

A kavicskaktuszok éves fejlődési ciklusuk során egy pár új levelet fejlesztenek. A felületükön látszó mintázat az év folyamán alig változik. A növények ősszel indulnak fejlődésnek, és a növekedési ciklusuk egészen tavasz végéig tart. Nyugalmi periódusuk nyár elején kezdődik. Ez a várttól eltérő életciklus a fény és hő elleni védekezésre vezethető vissza. A növények élőhelyükön csak így tudják túlélni a száraz nyári forróságot. Ilyenkor alig kívánnak öntözést. Mi is csak akkor öntözzük őket, ha láthatóan összezsugorodtak. A nappalok rövidülésével, a hűvös időszak beköszöntével a Lithopsok újra életre kelnek. A két levél találkozásánál kialakult árok szétválik, és hamarosan megjelenik a virág. Természetes körülmények között a virágzás az esős évszak kezdetére esik. A virágok gyakran fűszeres illatúak. A kaktuszok 3-4 éves korukban virágzanak először. A virág elnyílása után a leveleket elválasztó árok még jobban szétnyílik, és megjelenik az új levélpár. Az idősebb növények osztódnak, ilyenkor egy gyökéren újabb növénytest fejlődik. Egyes növények akár 10 testet is fejleszthet.

virágzó Lithops

A kavicskaktusz fényigénye

A délelőtti órákban kb. napi négy-öt óra megvilágítást, majd délután félárnyékot igényel. Ennek leginkább a déli fekvésű ablak fele meg. A nyugati tájolású ablak kevésbé ideális számára. Fény hiányában a növény felnyurgul. Mintázata elhalványul, az oldalak bezöldülnek. Ugyanakkor napégés is előfordulhat a nyári időszakban vagy a hirtelen jött tavaszi napfényben, ha ez hosszú, borús tél után következik. Az újonnan vásárolt növényeket fokozatosan szoktassuk a napfényhez . Ha ablakunkon lehetőség van árnyékolásra, ezt télen szüntessük meg, és április környékén újra alkalmazzuk. Ha télen megfelelőek a fényviszonyok, ritkán fordul elő tavasz/nyári napégés.

A kavicskaktusz víz- és hőigénye

Öntözést augusztustól igényelnek. Ne öntözzük sekélyen, hanem itassuk át a talajt vízzel, gondoljunk arra, hogy a karógyökér mélyre nyúlik. Két öntözés között azonban hagyjuk a talajt kiszáradni, azaz nedves talajt ne öntözzünk.

Jó vízvezetésű, viszonylag hamar kiszáradó talajba ültessük. A talaj nem maradhat napokig nedves, mert ez gyakran végzetes rothadáshoz vezet. Virágzás után az öntözést fokozatosan csökkenteni kell. A száraz talaj jobban segíti a növényt a téli, hűvös időszakhoz való alkalmazkodáshoz. Télen, ha hűvös helyen teleltetünk,  hagyjuk csont szárazon, még akkor is, ha a növény összezsugorodik. Az idős, ráncosodó leveleket ne távolítsuk el, mert belőlük jutnak nedvességhez az újonnan fejlődött levelek. Télen 5 fok alá ne csökkenjen a hőmérséklet. Nagyon fagyos időben ajánlott a növényeket kicsit hátrább helyezni az ablaktól.

Télen 5-10 fokos teleltetési hőmérséklet mellet szórt fény is elegendő, magasabb hőmérsékleten teleltetve sokkal több fényre, extra megvilágításra van szükség. Az öntözést ilyen körülmények között télen is folytatni kell mérsékelt adagokban.

Az idős levelek folytatják a nedvesség átadását a fiataloknak, amíg azok egészen papírszerűvé száradnak. Ezeket az elszáradt leveleket már könnyen eltávolíthatjuk a növényről. Ez kb. tavasszal történik. Ekkor megint elkezdhetjük az óvatos öntözést egészen addig, amíg a nappalok hosszabbodása és a hőmérséklet emelkedése már a nyár eljövetelét jelzi. Ekkor ugyanis megkezdődik a kavicskaktusz nyugalmi időszaka.

Lithops szaporulat

Elszaporodott Lithops. Az idős levél összeszáradt.

Az itt bemutatott életciklus általános érvényű. Egyes kavicskaktuszok már júliusban, mások csak októberben virágoznak. A gondozást ehhez kell igazítani.

A kavicskaktusz ültetése

Ideális a kavicskaktuszokat csoportos ültetésben, edényben nevelni. Vegyük körül őket színes kavicsokkal. Az edény ajánlott mélysége 7.5-12.5 cm. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az edény vízelvezető nyílással rendelkezik. Ültetéshez használjunk kaktuszföldet, amelyhez homokot adunk, 2:1 arányban. Alakítsunk ki akkora mélyedést, amely befogadja a főgyökeret és a növény egyharmad részét. Majd a növény körül óvatosan, akár ceruzával nyomkodjuk le a talajt. Szórjunk a növények köré kavicsot, majd hintsünk a talajfelszínre kevés homokot. A növényeket célszerű 3-4 évenként átültetni. Öntözéshez használjunk lágy vizet. Illetve, ha erre nincs módunk, akkor a növényt ne érje víz, mert a növényről elpárologva foltot hagy maga után. Előfordulhat, hogy a növényeket atkák támadják meg, ami ellen védekezni kell.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil