Páros tubarózsát a kalapomra és a kertedbe

A tubarózsa régóta kedvelt dísznövényünk, amely akkor örvendeztet meg virágaival, amikor a virágok egy részétől lassan búcsút vehetünk. Kosztolányi Dezső szerint neve a tubicából származik, de sokkal valószínűbb, hogy neve inkább a latin gumó, gümő szóból származik, és a növény hagymagumójára utal. Ennek az illatos virágú, csúnya-szép nevű növénynek a gondozásáról szeretnénk néhány információt közzétenni.

tubarózsa

Lippay János ekként ír róla: “kinek gyökere szarvasgomba formájú, levele, mint a sásnak, pázsitszínü zöld. Kikeletkor jön ki, ősszel virágzik kétkönyöknyi kórón, mint a nádszálon, aki csomós, annak tetején bokrosán nőnek a szép fehér virágok hyacinthus formára, csakhogy annál sokkal nagyobbak és kövérebbek, igen-igen kedves szép illatúak, mint a narancsvirág, egész télig mind virágzik.”

Erős illatú, közép-amerikai származású dísznövény. Mexikóban már 1522-es meghódítása előtt is termesztették, valószínűleg a nahuatl (navatl) nyelvű indiai kultúrából származó virág. Intenzív illatú, krémfehér virágai inspirálta neve csontvirág volt. A 16. sz. elején került a tengerentúlról Spanyolországba, de onnan csak 100–150 évvel később terjedt el Európában. Mo.-on a 18. sz. második felétől népszerű kerti virág.

Rapaics Rajmund – A Magyarság Virágai 1932. című könyvében így emlékezik meg róla: A tubarózsa (Polyanthes tuberosa) akkoriban jácintnak számított s Clusius munkájában Hyacinthus indicus tuberosus a neve. A tuberosus jelzővel azért különböztették, mert a jácint tudvalevőleg hagymás növény. Később, mikor a kertekben megkedvelték kellemes illatáért, ebből a jelzőből alakultak nemzeti nyelvű nevei, így a magyar tubarózsa is. Az elnevezés az 1775-ben megjelent Csapó füveskönyvében olvasható először. Ekkor a tubarózsa már a „házikertekben termesztetik” Magyarországon is.

tubarózsa szegély

A Mexikóban bennszülött nemzetség az agávé félék (Agavaceae) családjába tartozik. Mintegy 14 fajt számlál. Legtöbb faja dísznövény. A nemzetség tagjai dísz- és gyógynövények. Többségük a mexikói fenyőerdőkben, tölgyerdőkben honos. Legismertebb közülük a tubarózsa (Polianthes tuberosa).

Manapság vadon nem fordul elő. Talajigényére jellemző, hogy a laza, de szerves anyagokban gazdag talajokat kedveli. Fényigényes. Ez az agávékkal rokonságot mutató növény gumós, felálló leveles hajtással. A mintegy 45 cm-es virágszáron illatos viaszfehér virágok fejlődnek. A kisebb szárlevelek mellett az alapnál zöld levelek fejlődnek. A már virágzott gumók többé friss virágot nem fejlesztenek, úgyhogy ezeket el is dobhatjuk. Virágzásának ideje a nyárutó. A virágok mintegy egy hónapig élnek, és különösen éjszaka árasztanak balzsamos illatot.

Konténerben is nevelhetjük. Szobanövényként addig öntözzük, míg a cserépalátétben meg nem jelenik a víz. Ha a felső 3 cm-es talajréteg kiszárad, akkor öntözzük újra. A téli nyugalomba vonulás előtt vágjuk le a hervadó levélüstököt. Az öntözést fogjuk vissza. A háromhetenkénti tápoldatozást meghálja. A gumókat kb háromévente ültessük friss talajba.

tubarózsa kerítés mellett

Kertbe a fagyok elmúltával lehet kiültetni. 3-5 hónapos meleg időszak után virágzik. A gyenge fagyokat tolerálja. Téli nyugalomba vonul. Az elsárgult leveleket késő ősszel vágjuk le. A gumók kint maradhatnak a szabadban, ha takarásukat meg tudjuk oldani. Az öntözéssel fokozatosan álljunk le. Hideg éghajlaton a gumókat fel kell szedni, majd néhány napig árnyékban, szellős helyen kell őket tárolni, majd tegyük őket tőzeggel töltött kartondobozba, és vigyük hűvös, de fagymentes helyre.

Ha a gumókat kora tavasszal cserépbe ültetve előneveljük, nyáron a szabadban tarthatjuk a növényeket, napos/félárnyékos helyen, egészen a fagyok beálltáig.

A tubarózsa központi hagymája körül hagyjunk meg pár kisebbet, a többit válasszuk le, és dobjuk el, vagy használjunk szaporítás céljára.

Kerttervezés tubarózsával

Válassz számára napsütötte helyet. Szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba való. HA van a kertedben ilyen terület, Hagymáit akkor szabad kiültetni, amikor a fagyok már elmúltak.

A tubarózsa jól társítható más illatos virágosnövényekkel, gyógynövényekkel például levendulával, rózsákkal vagy jázminnal. Ezek a kombinációk illatukkal teszik élvezetessé a kertet. A magasabb fajták háttérnövényként ültethetők. Szegélyezz vele sétautat, vagy ültesd kerti pad közelébe, hogy testközelből legyen élvezhető az illatuk. A tubarózsa virágai este a legillatosabbak, fontold meg esti megvilágításukat, hogy kiemeld a tubarózsák szépségét sötétedés után. A tubarózsa konténerekben is nevelhető, így elhelyezhető erkélyre, teraszra is.

telt virágú tubarózsa

telt virágú tubarózsa

Kertészeti fajtáinak mérete, illata és virágszíne eltérő, ismertek szimpla és teltvirágú fajták. Egyik legismertebb dupla virágú tubarózsa Polianthes tuberosa ‘The Pearl’. A szimpla virágú Mexikói tubarózsa (Polianthes tuberosa ‘Mexican Single’) erős illatáról ismert. A rózsaszín tubarózsa, ahogy a neve is mutatja szimpla virágai rózsaszínűek (Polianthes tuberosa ‘Pink Sapphire’). A Törpe tuberózsa (Polianthes tuberosa ‘Dwarf’) apró, légies virágú, alacsony termetű. Különleges a Sárga Tubarózsa (Polianthes tuberosa ‘The Yellow Baby’), a tipikus fehér vagy rózsaszín fajtákkal ellentétben ez sárga virágokat hoz. A tubarózsafajta kiválasztásakor vedd figyelembe kerted adottságait, valamint  személyes preferenciáidat az illat és a virágszín tekintetében.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!