Száraz virágok, termésdíszek kreatív otthondekorálóknak

Kreativitásodat kiélheted, ha a kertben is nevelsz jól száradó, mutatós virágokat, termésdíszeket. Kerti kollekciódat kiegészítheted egy-egy természetjáró gyűjtőkörút során. Egy kis kézügyesség birtokában, és néhány praktika ismeretében maradandó alkotást készíthetsz falra, ajtóra, asztalra, így varázsolva egyedi stílust otthonodnak. Néhány száraz kötészetben is felhasználható fajt ajánlunk figyelmedbe.

A természet olyan virágokat, terméseket is alkotott, amelyekből rendkívül tartós bokrétákat köthetünk. A száraz kötészet alapanyagai egy része kertben is termeszthető, mások gyűjthetők. Nem csak csokorba köthetők, hanem száraz tűzőhabba tűzhetők, képek, fali díszek tálkompozíciók készülhetnek velük.

Metszőeszközök, kéziszerszámok a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Makart bokréta

Ahogy Rapaics Rajmund írta a Természet 1933. január 1—15. számában, a múlt század második felében nagyanyáink a Makart csokorért lelkesedtek. Hans Makart (1840-1884) korának legünnepeltebb festő, dizájner, tervező, 1879-től kezdve a bécsi művészeti akadémia tanára volt. Műterme valódi múzeuma volt a műkincseknek, mintája az ízléses berendezésnek. Élénk színeivel, regényes tárgyaival keltett feltűnést. Emlékét sokáig őrizte a Makart-csokor. Ez a száraz virágokból, növényekből, pálmaágból, tollakból összeállított enteriőr dekoráció hosszú ideig nem hiányozhatott egyetlen szalonból sem.

Szalmavirágok

A szalmavirág, szalmagyopár vagy homoki gyopár (Helichrysum sp.) nemzetség a fészkesek családjába tartozó nemzetség. Több mint 600 fajt számlál. Egynyári virágok, évelők és cserjék tartoznak ide.

A homoki gyepeken, homokpusztáinkon, dolomitgyepekben termő homoki szalmagyopár (H. arenarium) aranysárga fészkes virágzatú, alacsony víztartalmú növény, mely kiváló száraz kötészeti alapanyag lehetne, ha nem volna védett. A júliusban-szeptemberben virágzik, 0-30 cm magas. Levelei molyhosak.

szalmarózsa

Szalmarózsa

Kertben termeszthető a szalmarózsa (H. bracteatum), amely elágazó, bokros növekedésű egynyári. A fészekvirágzat pikkelylevelei elszalmásodnak, olyanok, mint a pergamenszerű szirmok. Színük narancssárga, bordó, citromsárga, krémszínű. Májustól a fagyokig virágzanak. Az enyhébb klímából származó H. orientale, H. plicatu, H. pallasii. Sziklakertekben rendkívül mutatós. Cserepes szobanövénynek is alkalmas.

Vasvirág

Ugyancsak kedvelt a lila virágú, június-szeptemberben virágzó egynyári ékes vasvirág (Xeranthemum annuum) A 3-4 cm átmérőjű, mutatós, kékes fészekvirágzatok a hosszú kocsányon magánosan állnak. Száraz gyepekben, pusztafüves lejtőkön, erdős pusztaréteken, löszpuszta réteken, karsztbokorerdőkben terem. Júniustól gyűjthető nyílott állapotban.  Állandó helyre vethető.

vasvirág

Bábakalács

Kedvelt száraz virág az egynyári bábakalács (Carlina sp.) A 30 cm magas szártalan bábakalács (C. acaulis) virága ezüstfehér. Jellemzői a gallérozó levelek, amelyek a virágzat körül örvöt alkotó, lomblevél alakú fellevelek.  Júliustól augusztusig virágzik.. Fokozottan védett növény. Kertekbe is ültetik, kavicsos talajba, sziklakertbe.

bábakalács

Mácsonya

A mácsonya (Dipsacus sp.) virágai murvalevelek által takart, megvastagodott tengelyű tirzusból keletkezett fejecskevirágzatai hasonlítanak a fészekvirágzathoz. A mácsonyafélékhez tartozik az 1-2 magasra is megnövő erdei mácsonya (D. fullonum). Augusztustól gyűjthető megszáradt terméses hajtása. A héjakút mácsonya (D. laciniatus) magas, kétéves növény, feltűnő virágai miatt gyakran ültetik díszkertekbe is. Cikk ajánlat:Száraz kertek igénytelen szépsége a héjakút mácsonya

erdei mácsonya

Erdei mácsonya

Sóvirág

A sóvirág (Limonium sp.) vágott virágként, de száraz csokrokban is közkedvelt. A nemzetség többségébe évelő vagy egynyári sótűrők tartoznak. Eredeti élőhelyei a sós mocsarak, a félsivatagok, a sivatagok. Egyik jellegzetes elterjedésük a dél-olaszországi mediterrán vidék. A nálunk is élő sziki sóvirág (Limonium gmelini) hazai szikes pusztáink dísze. A termesztett fajok többsége kitűnő vágott virág, a száraz kötészet is kedveli őket.

sóvirág

sóvirág

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa