Száraz kertek igénytelen szépsége a héjakút mácsonya

A héjakút mácsonyát tekinthetjük invazív gyomnak, vagy a száraz kertrészek mutatós díszének. A népgyógyászat is számon tartja. De azt kevesen tudják róla, hogy ragadozó! Kellően felkeltettük az érdeklődésed? Most minden kiderül!

héjakút mácsonya kórója

Héjakút mácsonya kórója. Fotó:orszagalbum.hu

A loncfélék (Caprifoliaceae) családjába, a mácsonyaformák alcsaládjába ( (Dipsacoideae) tartozó mácsonya (Dipsacus) nemzetségbe mintegy 15 európai, ázsiai és afrikai faj tartozik. Egyikük a nálunk is honos héjakút mácsonya (Dipsacus laciniatus) útszéli és parlagi gyomtársulásokban előforduló növényünk. 40-200 cm magas, kétéves, tüskés, serteszőrös növény. Az első évben tőleveleket fejleszt, amelyek tagolatlanok, visszás-tojásdadok. Második évben fejlődő szárának csak a felső része elágazó. Szárlevelei átellenesen állnak, szabálytalanul szárnyasan osztottak. Virágai felálló, fészekszerű, hengeres virágzatba tömörülnek, amelyet elálló, hegyes murvalevelek vesznek körül. Apró virágainak 4 fehér vagy lilás sziromlevele van, amelyek csővé forrtak össze. Júliustól szeptemberig virágzik. Termése kaszat. Külső csészeköre a termés csúcsán koronaszerű függelékké módosul.

virágzó mácsonya

Külön érdemes megemlíteni, hogy a szárlevelek összenőtt levélvállaiból képződő kis medencében a mácsonyák összegyűjtik a csapadékvizet vagy harmatot. A mácsonya népies elnevezései is utalnak erre a tulajdonságára: betyárkulacs, héjakút. A népgyógyászat ennek a víznek gyógyító hatást tulajdonított. A 18. században az itt összegyűlt vizet külsőleg szeplő ellen, szembántalmak ellen borogatásként használták. De meg is itták. Manapság nincsenek konkrét tudományos eredmények, amelyek ezen víz gyógyhatását igazolnák. Viszont kimutatták, hogy ebben a vízben az elhullott rovarok testének fehérjéiből felszabadult foszfort, nitrogént, de talán más elemeket is felvesz a növény a vizes közegből. Ezáltal erőteljesebben fejlődik, több, egészséges, csíraképes magot terem. Tekinthetjük tehát a mácsonyát ragadozó növénynek is, amely tulajdonság persze nem hasonlítható össze a kifejezetten rovaremésztő növényekével. doi:  10.1371/journal.pone.0017935

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!
mácsonya összenőtt levélválla

Mácsonya összenőtt levélválla.

A mácsonya gyökerét szintén széles körben használta a népgyógyászat. Főzetével rákos bőrbetegségeket, sipolyt, szemölcsöt kezeltek. Belsőleg hasmenést, gyomorfájást emésztési problémákat kezeltek vele, illetve vízhajtóként használták. A gyökereket koraősszel gyűjtötték, szárították. Levélből készült teájával mitesszeres bőrt borogattak. Manapság homeopátiás alkalmazásban bőrbetegségek kezelésére használják.

mácsonya a kertben

A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. Aktualitások a Programok menüben.

Különleges virágzata teszi a növényt a száraz kertek nyári favoritjává. A virágok gazdag pollen és nektárforrásként vonzzák a rovarokat. A szárított virágzatot a virágkötészet is hasznosítja. Miután a mácsonya agresszíven szaporodik, jobb, ha az elszáradt virágot levágod, mielőtt magot hoz. Vagy tekints rá úgy, hogy egyszer elvetetted, és folyton lesz növényed, hiszen önvető. Az egy bónusz, hogy fennhagyott terméses szára télen is díszére válik a kertnek, és a tengelicéket is etetheted. A magvak ugyanis a tengelicék kedvencei. Egész szezonban figyelni kell rá, mert gyorsan terjed. Az új növényeket, ha rossz helyen nőnek, ki kell húzni a földből.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!