Sérült fák ellensége a taplógomba

A fák sérüléseiben telepszenek meg a taplógomba spórái. Ezek a fakorhasztó, farontó gombák jelentős károkat okozhatnak a gyümölcsösökben,. Házikertekben legjobb védekezés ellenük a megelőzés.

A gombák közé olyan élőlények tartoznak, amelyek  szerves anyagokat vesznek fel környezetükből, és azok átalakításából nyerik az életműködésükhöz szükséges energiát. Egyesek élősködők, mások elhalt növények vagy állatok szerves anyagaiból, bomlástermékeiből táplálkoznak.

derestapló

A derestapló (Ganoderma applanatum) nagy csersav-tartalmú vadgesztenyét is le tudják bontani, élő és holt faagyagon is megtalálható.

A fakorhasztó, farontó gombák jelentős károkat okozhatnak a gyümölcsösökben, házikertekben. Ezek a gombák olyan enzimeket termelnek, amelyek segítségével a cellulóz- és lignintartalmú faanyag bizonyos alkotóit lebontják. Egyes farontó gombafajok az élő fákat is megtámadják, míg mások csak a már kidőlt fatörzseken jelennek meg. A farontó gombák közé tartoznak a konzolszerű gombatestet fejlesztő taplógombák. A taplógombák szívós gombateste nem ehető.

A taplógombák vagy az élő fa már elpusztult szövetein élősködnek, vagy a fák élő szállítószöveteit pusztítják, és ezzel megakadályozzák a gyökéren keresztül felvett, vízben oldott tápanyagok szállítását. A fák “éhezni” kezdenek, kezdetben csökkent növekedési ütem, csúcsszáradás lép fel, később az egész fa elszárad. Továbbá a gombák toxikus anyagokat bocsátanak a fába, így mérhezve őket. A megtámadott fás részek elhalnak, elporladnak, letörnek, ami balesetveszélyes. A széllel terjedő gombaspórák a sérült részeken könnyen megtapadnak, és már ki is alakult a fertőzés. Egészséges fák sosem fertőződnek.

hasadt lemezű taplógomba

hasadt lemezű taplógomba; By H. Krisp – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18285028

Magyarországon gyakori a fehérrothadást okozó hasadtlemezű taplógomba (Schizophyllum commune), hosszú életű, rendkívüli alkalmazkodó és szaporodó képességű, mely egész évben előfordul. Termőtesteit legyengült vagy elhalt fás részeken fejleszti nagy tömegbe . A kezdeti fertőzést követően néhány év lappangás után okoz tüneteket okoz, ekkor jelennek meg a termőtestek. Ettől számítva a fa várható élettartama 3-6 év.

Leginkább, idős, legyengült fák esnek áldozatul, de fiatalabb fák is fertőződhetnek. A gyümölcsfák közül különösen a csonthéjasok körében jelentős a taplógombával való fertőződés. igen gyakor az ólomfényűséget okozó, főleg rózsaféléket fertőző, fiatalon gömbölyű, majd szétterülő, sárga, barna, lila csíkos réteggomba (Chondrostereum purpureum), amely csoportosan fejleszti termőtesteit. Külön ki kell emelni a dión megtelepedő pisztric gombát (Polyporus squamosus), a félkör alakú, tarka pikkelyes, barnássárga termőtestek néha a félméteres átmérőt is elérik.

réteggombaval fertőzött őszibarack

Réteggombával (Chondrostereum purpureum) fertőzött őszibarack. Általában nem halálos kimenetű a fertőzés, de legyengítheti a fát, és így más betegségekkel szemben fogékonyabb lehet. Csak a korhadó ágakat kell levágni és megsemmisíteni.

Ha taplógombával borított fatörzset látsz, biztos lehetsz benne, hogy a fa napjai már meg vannak számlálva, de azért tehetsz még valamit a megbetegedett fákért. Legfontosabb feladata megelőzés, azaz a sérülések elleni védelem: a fák törzsének védelme a vadkártól, a talajművelő eszközöktől való védelem, vagyis a helyesen megválasztott eszközök helyes használata, illetve a telepítéskor a megfelelő térállás alkalmazása.  A fertőzést metszőollóval vagy fűrésszel át lehet vinni egyik fáról a másikra, ezért elsődleges a metszőeszköz fertőtlenítése (A metszőeszközök fertőtlenítésének legegyszerűbb módja, ha a pengét viharöngyújtó szúrólángjába tartva fertőtleníted. Ekkor nem kell különböző oldatokkal felszerelkezni. Maga a művelet is jóval egyszerűbb és biztonságosabb.), és metszés utáni, réz tartalmú szerekkel történő lemosó permetezés, valamint az ifjítás, koronaalakítás során a megfelelő sebkezelés.

Ha már kialakult a fertőzés, a fertőzött ágakat le kell vágni, a taplókat is el kell távolítani. Sokszor mélyen ki kell faragni a fertőzött részt, egészen az egészséges részekig, illetve még az egészséges részbe is ajánlott behatolni 2-3 cm mélyen a tovább fertőzés elkerülése céljából. Miután újra élő szöveten jön létre sebfelület, ezt azonnal kezelni kell, nehogy tovább fertőződjön a seb. Ajánlott sebkezelőt alkalmazni, hatásos a házilag készített  5 % os rézszulfát oldatos ecsetelés, illetve a rezes permetezés. Néha már csak a facsonkolásban lehet reménykedni vagy abban sem. A már taplógombától menthetetlen fát maradéktalanul ki kell vágni és elégetni, különben a többi egészséges fát átfertőzheti.

Ajánljuk figyelmedbe a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Organit réz lombtrágyát, amelyet rezes permetezőszerként is használhatsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa