Sérült fák ellensége a taplógomba

A fák sérüléseiben telepszenek meg a taplógomba spórái. Ezek a fakorhasztó, farontó gombák jelentős károkat okozhatnak a gyümölcsösökben,. Házikertekben legjobb védekezés ellenük a megelőzés.

A gombák közé olyan élőlények tartoznak, amelyek  szerves anyagokat vesznek fel környezetükből, és azok átalakításából nyerik az életműködésükhöz szükséges energiát. Egyesek élősködők, mások elhalt növények vagy állatok szerves anyagaiból, bomlástermékeiből táplálkoznak.

A fakorhasztó, farontó gombák jelentős károkat okozhatnak a gyümölcsösökben, házikertekben. Ezek a gombák olyan enzimeket termelnek, amelyek segítségével a cellulóz- és lignintartalmú faanyag bizonyos alkotóit lebontják. Egyes farontó gombafajok az élő fákat is megtámadják, míg mások csak a már kidőlt fatörzseken jelennek meg. A farontó gombák közé tartoznak a konzolszerű gombatestet fejlesztő taplógombák. A taplógombák szívós gombateste nem ehető.

derestapló

A derestapló (Ganoderma applanatum) nagy csersav-tartalmú vadgesztenyét is le tudják bontani, élő és holt faagyagon is megtalálható.

A taplógombák vagy az élő fa már elpusztult szövetein élősködnek, vagy a fák élő szállítószöveteit pusztítják, és ezzel megakadályozzák a gyökéren keresztül felvett, vízben oldott tápanyagok szállítását. A fák “éhezni” kezdenek, kezdetben csökkent növekedési ütem, csúcsszáradás lép fel, később az egész fa elszárad. A megtámadott fás részek elhalnak, elporladnak, letörnek, ami balesetveszélyes. A széllel terjedő gombaspórák a sérült részeken könnyen megtapadnak, és már ki is alakult a fertőzés. Egészséges fák sosem fertőződnek.

jelentkezz gyümölcstermesztés tanfolyamra

Leginkább, idős, legyengült fák esnek áldozatul, de fiatalabb fák is fertőződhetnek. A gyümölcsfák közül különösen a csonthéjasok körében jelentős a taplógombával való fertőződés. igen gyakor az ólomfényűséget okozó, főleg rózsaféléket fertőző, fiatalon gömbölyű, majd szétterülő, sárga, barna, lila csíkos réteggomba (Chondrostereum purpureum), amely csoportosan fejleszti termőtesteit. Külön ki kell emelni a dión megtelepedő pisztric gombát (Polyporus squamosus), a félkör alakú, tarka pikkelyes, barnássárga termőtestek néha a félméteres átmérőt is elérik.

réteggombaval fertőzött őszibarack

Réteggombával (Chondrostereum purpureum) fertőzött őszibarack. Általában nem halálos kimenetű a fertőzés, de legyengítheti a fát, és így más betegségekkel szemben fogékonyabb lehet. Csak a korhadó ágakat kell levágni és megsemmisíteni.

Ha taplógombával borított fatörzset látsz, biztos lehetsz benne, hogy a fa napjai már meg vannak számlálva, de azért tehetsz még valamit a megbetegedett fákért. Legfontosabb feladata megelőzés, azaz a sérülések elleni védelem: a fák törzsének védelme a vadkártól, a talajművelő eszközöktől való védelem, vagyis a helyesen megválasztott eszközök helyes használata, illetve a telepítéskor a megfelelő térállás alkalmazása.  A fertőzést metszőollóval vagy fűrésszel át lehet vinni egyik fáról a másikra, ezért elsődleges a metszőeszköz fertőtlenítése (A metszőeszközök fertőtlenítésének legegyszerűbb módja, ha a pengét viharöngyújtó szúrólángjába tartva fertőtleníted. Ekkor nem kell különböző oldatokkal felszerelkezni. Maga a művelet is jóval egyszerűbb és biztonságosabb.), és metszés utáni, réz tartalmú szerekkel történő lemosó permetezés, valamint az ifjítás, koronaalakítás során a megfelelő sebkezelés.

Ha már kialakult a fertőzés, a fertőzött ágakat le kell vágni, a taplókat is el kell távolítani. Sokszor mélyen ki kell faragni a fertőzött részt, egészen az egészséges részekig, illetve még az egészséges részbe is ajánlott behatolni 2-3 cm mélyen a tovább fertőzés elkerülése céljából. Miután újra élő szöveten jön létre sebfelület, ezt azonnal kezelni kell, nehogy tovább fertőződjön a seb. Ajánlott sebkezelőt alkalmazni, hatásos a házilag készített  5 % os rézszulfát oldatos ecsetelés, illetve a rezes permetezés. Néha már csak a facsonkolásban lehet reménykedni vagy abban sem. A már taplógombától menthetetlen fát maradéktalanul ki kell vágni és elégetni, különben a többi egészséges fát átfertőzheti.

Ajánljuk figyelmedbe a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Organit réz lombtrágyát, amelyet rezes permetezőszerként is használhatsz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!