Pawpaw három az egyben: banán, ananász, mangó

Manapság újra felfedezték az Észak-Amerika tájain honos, egzotikus gyümölcsöt, a pawpawt vagy másnéven indián banánt. Talán az egyetlen trópusi ízvilágú gyümölcs, amit a mi klímánkon is biztonsággal termeszthetsz megfelelő adottságú környezetben. Bírja a téli hideget, és egyelőre nincs növényvédelmi problémája, viszont nem szereti a Magyarországra jellemző meszes talaj. A fagyok beállta előtt ültethető.

A pawpaw rövid története

1542-ben egy portugál hivatalnok expedíción vett részt. Megfigyelte, hogy a bennszülött indiánok pawpaw-t termesztenek a Mississippi völgyében. Többek közt ezt jegyezte fel: körtéhez hasonlótermése illatos, csodálatos ízű, zamatos. Később mások gyümölcsét a papayahoz hasonlították, innen a pawpaw elnevezés, amivel a trópusi papayat is illetik, ezzel némi kavarodás okozva az elnevezését illetően. Az amerikai telepesek kertjeiben már gyakran felbukkant. George Washington Mount Vernon-i otthonában is termett. Később elkerült Európába, többek közt Mark Twain is megrögzött pawpaw rajongónak számított.

pawpaw

A pawpaw botanikája

Az annónafélék (Annonaceae) családjába tartozó pawpaw (Asimina triloba) a legészakibb képviselője nemzetségének. A nemzetség hét faja közül az egyetlen gyümölcsöt termő faj. Gyökérsarjainak köszönhetően kolóniákat alkot. Magassága 10 méter, koronája piramis formájú. A termesztetett fajták zöme önmeddő. 2-5 cm átmérőjű, az előző évi levelek hónaljában, lombfakadás előtt nyíló virágai világoszöldek, majd bordóra változnak. Illatuk vonzza a megtermékenyítést végző rovarokat. A megporzás sikere azonban sokszor bizonytalan. A gyümölcs botanikailag bogyótermés. Íze a banán, ananász, mangó kombinációjára emlékezetet. Egy termés súlya fél kg is lehet. 10-14 mag található a gyümölcsben, két sorban elhelyezkedve. Frissen fogyasztják, de készül belőle gyümölcslé és sör is. Antioxidáns tartalma magasabb, mint az őszibaracké, almáé, narancsé, banáné, körtéé, ananászé, grépfrúté, és néhány termesztett áfonyáé (Journal of Food and Nutrition Research (ISSN 1336-8672) Vol. 53, 2014, No. 1, pp. 81–95)!

pawpaw virága

Pawpaw a kertedben

Talán az egyetlen trópusi ízvilágú gyümölcs, amit a mi klímánkon is biztonsággal termeszthetsz. A pawpaw feltehetőleg sosem lesz olyan népszerű, mint az alma vagy a narancs, de talán egyszer majd felbukkan itthon is a piaci kínálatban. Azonban, ha nem akarsz erre várni, ültess néhányat a kertbe! Bár a mi éghajlatunk nem optimális számára, néhány éve már sikeres szabadföldi termesztésről számolhatunk be.

A gyümölcskötéshez inkább oltványt ültess. Manapság önporzós oltványok is kaphatók. Konténeres növényt vásárolj! Magonccal ne foglalkozz, mert egyrészt nem biztos, hogy terem, de, ha terem is, gyakran kicsi a termése, és dugig van maggal. Ezzel szemben a nemes fajtákkal ilyen gond nincs. Önporzó 3 éves konténeres oltványok néhány kertészetben kaphatók. Ha kísérletező kedvű vagy, próbálkozhatsz magról neveléssel. Friss zöldjét csíranövénynek, mikrozöldségnek is fogyasztják.  Cikk ajánlat: Magvak csíráztatásaMikrozöld termesztés. A nem öntermékeny magoncokból nevelt fák 7-8 év múlva fordulnak termőre.

Szélvédett, napos helyre telepítsd kora tavasszal, vagy még inkább lombhullás után, a fagyok beköszönte előtt, nem fagyott talajba. Vigyázva ültesd, mert a gyökere sérülékeny. Az első 2 évben árnyékolni kell!  Mély nyugalmi állapotában, eddigi haza tapasztalok szerint nem fagy ki. Nedves, termékeny, jó vízgazdálkodású, mészmentes, gyengén savanyú talajba, félárnyékba való. Vigyázat! A hazai talajok zöme meszes! Évente szerves trágyázd! Rendelhetsz online pawpaw tápoldatot számára. Ajánlott ilyet beszerezni! Elszaporodik, ha a gyökérsarjakat nem távolítod el. Dézsában is termesztheted, ha nincs megfelelő talaj és/vagy fekvés számára. Arra ügyelj, hogy a dézsa mély legyen, mert mélyre hatoló gyökeret fejleszt. Ami jó hír, hogy nálunk egyelőre nem igényel különösebb növényvédelmet.

pawpaw a kertben

A szalmatakarás véd a párolgástól.

Áprilisban virágzik. Ha gyümölcsét is meg szeretnéd kóstolni, megporzását ecsettel segítsd. Termését nálunk augusztus közepétől októberig hozza, akkor szüreteld, amikor már majdnem lepottyan a fáról.

A gyümölcs csak pár napig áll el. Éretten krémes állagú, elfogyasztás előtt meg kell hámozni, vagy kettévágva kiskanállal kienni a héjából. A gyümölcs héja allergén anyagot tartalmaz, ritkán allergiás tüneteket okozhat. A félérett termést azonban két hétig hűtőben, az átpasszírozott gyümölcshúst pedig hat hónapig mélyhűtőben tárolhatod. Fogyaszd frissen vagy dolgozd fel a termést. Úgy edd, mint a dinnyét. A gyümölcshúst teheted joghurtba, turmixba.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa