Októberke még novemberben is

Az októberi varjúháj vagy októberke alacsony termetű, sugarasan terülő növekedésű, bókoló félörökzöld évelő, kerek, húsos leveleivel, csillag alakú rózsaszín virágaival díszít. Enyhébb őszön még novemberben is  virít.

Az ősszel virágzó októberke Japánból származik (Shodoshima, Shikoku), ahol veszélyeztetett fajként tartják számon. Miután október közepén virágzik javában, Teréz napi virágnak tekintik, és terézkének is hívják. Linné tanítványa, C. P. Thunberg írta le először a 18. század vége felé, és az 1830-as években vonták termesztésbe. Az 1840-es években már Európa szerte termesztették. 1863-ban már beszámoltak tarka levelű változatáról is.

októberke virágzat

Egyes botanikusok a Sedum nemzetséget több kisebb nemzetségre osztják, ezért az októberi varjúhájjal Hylotelephium sieboldii néven lehet találkozni manapság. A Hylotelephium nemzetség mintegy 33 szárazságtűrő, virágaival rovarokat vonzó fajt számlál, többségüket a Sedum nemzetségből sorolták át. Nevét a japán flórát behatóan tanulmányozó Philip Franz von Siebold botanikus után kapta.

Magassága maximum 15-20 cm. Hajtásai sugarasan szétállóak, levelei kerekded, lapát alakúak, kékesszürke árnyalatúak, melyek ősszel intenzív narancsos-rózsás-lilás árnyalatúra váltanak. A többi varjúhájhoz hasonlóan levele és szára húsos, pozsgás, kiválóan raktározzák a vizet. Ennek köszönheti kiváló szárazságtűrő képességét is. A bókoló virágszáron fejlődő, halvány rózsaszín kicsiny virágok szeptembertől egészen október végéig, november elejéig nyílnak, s így akkor adnak virágdíszt, amikor a legtöbb növény már elvirágzott.

októberke őszi levélszíne

Az októberke környezeti igényei

Napra való, tűri a félárnyékot is. Átlagos, vagy silány, de jó vízvezetésű talajt igényel. Kifejezetten szárazságtűrő. Két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni.  Mivel elég nagy a térigénye, lehetőleg ne ültesd túl közel egymáshoz a töveket. Általában problémamentes növény, mely a téli hideget is jól tűri, száraz teleken visszafagyhat, de tavasszal tőről újra kihajt, ugyanakkor a túlzott mennyiségű téli csapadék károsíthatja. Magról, Tőosztással és dugványozással is könnyen szaporítható.

Tervezés októberkével

Válaszd ki ki a megfelelő helyet számára, amely megfelel környezeti igényeinek.

Ez a növény lenyűgözően néz ki, ha más pozsgások vagy szárazságtűrő növényekkel párosítják. Fontold meg az amerikai kövirózsa, kövirózsa vagy varjúháj fajták mellé ültetését. Különböző pozsgás növények összekeverésével tetszetős és kevés karbantartást igénylő kert hozható létre. Jól társítható iringóval, kis termetű díszfüvekkel is.

októberke konténerben

októberke őszi összeültetésben, konténerben

Jól használható konténerekben, száraz sziklakertben kiváló. Használj sekély konténereket vagy hipertufa vályúkat miniatűr kertek létrehozásához, és kombináld más pozsgás növényekkel, apró kövekkel a vizuálisan érdekes megjelenítés érdekében. Cikk ajánlat: Miniatűr sziklakertet

Tömegbe ültetése talajtakaróként nagyszerű módja annak, hogy színtengert varázsolj kertedbe. Hagyd, hogy a növények természetesen terjedjenek, és szépen kitöltik a területet. Cikk ajánlat: Talajtakaró évelők

októberke talajtakarónak

Októberke talajtakarónak

Kiváló választás teszi kerti ágyások szegélyezésére. Szép és színes szegélyt hoz létre, amely kiemeli a kert általános esztétikáját.

Fókuszpontként is használható. Ültesd egy dekoratív edény közepére, vagy önálló példányként egy kerti ágyásba, hogy kiemelkedjen más növényzet hátterében.

Míg a klasszikus októberke rózsaszín vagy piros virágokkal rendelkezik, vannak olyan fajták, amelyek kissé eltérő színűek. Velük változatossá teheted a kerted, ilyen például a Hylotelephium sieboldii ‘Mediovariegatum’, amelynek tarka levelei vannak.

októberke edényben

Ne felejtsd el figyelembe venni a helyi éghajlatot és a növekedési feltételeket a kert tervezése során. Élénk színeivel és egyszerű gondozásával az októberke gyönyörű kiegészítője lehet kertednek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!