Növények föld nélkül?

Lehet otthon szobanövényeket, fűszernövényeket föld nélkül tartani? A válasz IGEN. A módszer a hidrokultúrás vagy hidropóniás termesztés.

A hidrokultúra lényege, hogy a növényeket talaj nélkül, oldott tápanyagokat tartalmazó vízben kel nevelni, ahol gyökérzetük a tápoldatotos vízbe ér. Az aeropónia a hidropónia továbbfejlesztett változata. Ebben az esetben a gyökérzet olyan légkamrába lóg, amelybe esszenciális tápanyagokat tartalmazó vizet porlasztanak be.

A házi hidrokultúrás termesztés alapelveiről itt olvashatsz: A házi hidropónikus termesztés alapjai

hidrokutúrás salátanevelés

Hidrokutúrás salátanevelés. A növény egy speciális műanyag cserépben fejlődik, gyökere belenőnek a cserép nyílásain át a keringetett tápoldatos vízbe.

A hidrokultúra általánosan alkalmazott az üvegházi növénytermesztésben. Vágott virágot, zöldséget termesztenek föld nélkül ott, ahol a cél a nagyobb hozam elérése. Hollandiában a talaj nélküli, precíziós termesztés a teljes hajtatófelület több mint 90%-án folyik.

A hidrokultúrás rendszer otthoni változatának előnyei, hogy

  • elkerülöd az öntözés okozta talajtömörödést,
  • elkerülöd a túlöntözést,
  • elkerülöd az öntözővízből a talajfelszínére kirakodó elsósodást,
  • elkerülöd az átültetést.
  • elkerülöd a kártevőket.
  • Nem piszkol.

Házi növénynevelő hidrokultúra. Egy lezárható műanyag tartály fedélen vágott nyílásba illesztik a speciális cserepet. Az edénybe helyezett szivacs közepébe kerül a csíráztatásra szánt mag. A szivacs körüli üres teret agyag granulátummal töltik fel. Mind a cserép, mind az agyag granulátum megvásárolható. A cserepek tápoldatos vízbe lógnak.A hidrokultúrás házi növényneveléshez nagy segítség az előre összeállított növénynevelő eszköz, amely tartalmazza a tápoldatot, az ültetőközeget, sőt a növénynevelő LED lámpát is.

Kertlap Kertészeti Webáruházban is vásárolhatsz LED növénynevelő izzókat, amelyek E27-es menetüknek köszönhetően egyszerűen becsavarhatók egy normál foglalatba.

Így lehetőség van télen is levélzöldséget, fűszernövényeket (pl. bazsalikom) termeszteni. A dizájnos, miniatürizált hidrokultúrás rendszer megjelent a háziasszonyok konyhaasztalán, vagy a nappaliban.

növénynevelő hidrokultúra

Ezek a hidrokultúrás rendszerek egyszerűvé teszik a hidrokultúrás növénynevelést. A tartályt tápanyagtartalmú vízzel kell feltölteni. A hidrokultúrás növény magja megfelelő méretű szivacsban csíráztatható. A szivacsot a tartályt fedő tálca nyílásaiba illesztve a víz szabadon eljut a maghoz, illetve a csírázás után a fejlődő gyökerekhez. A csírázásig a tartály egy tetővel lefedhető. A csírázáshoz szükséges idő 2-10 nap. A csírázás megindulása után a fedőt le kell venni, a világítást be kell kapcsolni. Be lehet állítani az automatikus ki- és bekapcsolást a nappalok és éjszakák váltakozásának megfelelően (Figyelembe véve, hogy az adott növénynek milyenek az igényei.). Alkalmanként a tápoldatos vizet pótolni kell. Ahogy a növények nőnek, sok esetben az állványhoz rögzített lLED lámpa magassága állítható.

Szobanövényeknek adhatók a sima virágtápok normál hígításban pl. (Vitaflora), zöldségek, szoba- és balkonnövények számára AGRO CS (Cererit Hobby) tápoldat, fűszernövények számára Flowers® Fûszernövények Tápoldat. Ajánlhatók továbbá bio oldattrágyák (pl. Biobizz tápoldatok).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa