Ne akarj mindenáron megszabadulni a zuzmótól!

Sok kezdő kertész megrémül a zuzmótelepek láttán, hogy mi ez a leginkább betegség tünetére hajazó furcsa képződmény a fák kérgén, és mi vele a teendő. Kevés számú telep esetén semmi, ártatlan gomba-alga szimbiózisról van szó.

Zuzmó ismertető

A legtöbb zuzmó fonalas felépítésű tömlősgombából és egysejtű kék-vagy zöld moszatokból épül fel. Egy manapság divatos személet szerint a zuzmók tulajdonképpen olyan gombák, amelyek képesek növényi módon élni. Világszerte 13–14 ezer zuzmófaj él, nálunk ezer körül lehet a számuk. A zuzmók típusai: Kéregtelepű, lombos és bokros telepnövekedési típusok, amelyek különböző aljzaton (kéreglakó, kőzetlakó, talajlakó) jelennek meg. A zuzmók a zuzmótelepből letört darabokkal szaporodnak, vagy a szóródó gombaspórák algákkal jönnek össze, és új telepet alkotnak, vagy a gombafonalak az algákkal együtt új útra kelnek, és úgy hoznak létre új telepet.

Cikk ajánlat: A szimbiózis kertész szemmel, három példával

A zuzmók pionír élőlényeknek számítanak, megjelennek olyan helyeken, ahol mások nem tudnak megélni. Elviselik a szélsőséges viszonyokat. A zuzmóknak levegőre, napfényre és vízre van szükségük a növekedéshez. Egyes fajok testtömegük akár hússzorosát is képesek felvenni vízben. Ugyanakkor képesek kiszáradni, és nyugalmi állapotba kerülni, amikor a körülmények számukra kedvezőtlenné változnak. . Képesek nehézfémeket is megkötni. Ismertek a légszennyezésre érzékeny, és kevésbé érzékeny fajok is.

sárga falizuzmó

Miért jó a zuzmó?

Általában a zuzmó a jó levegőminőség és a környezet egészségének mutatója. Általában tiszta levegőjű és minimális szennyezettségű területeken nő. A fákon való jelenléte pozitív jel lehet, egészséges és kiegyensúlyozott ökoszisztémára utal. A levegőminőség ellenőrzésének kiváló alanyai a tudományos kutatásban.

A zuzmók táplálékul szolgálhatnak kisemlősöknek, meztelen csigák, lepkehernyók rágásnyomait is felfedezték zuzmótelepeken, de például táplálékul szolgál a rénszarvasnak is, ők speciális emésztőnedveikkel képesek megemészteni. Búvóhelyül szolgálnak a rovaroknak, a madarak fészkének egyik kedvelt alapanyagai. A zuzmók a kőzetek mállasztásával (zuzmósavakkal) elősegítik a talajképződést, és vannak köztük gyógyhatású fajok is (pl. izlandi zuzmó, tölgyfazuzmó). A gyógyszeripar antibiotikumokat állít elő belőlük, jól ismertek az izlandi zuzmóból készülő, köhögés elleni szirupok. A zuzmókat felhasználják az illatszergyártásban, sőt festéket is készítettek belőlük, például a skót szoknya szövetét hagyományosan zuzmókkal (ún. festőzuzmókkal) festették. Az izlandi bébik bölcsőjét pedig szakállzuzmóval bélelték ki, hogy elejét vegyék a fertőzéseknek. Különböző népek hagyományos konyháján is felbukkan. Állítólag a bibliai manna is egy zuzmóféle, ha a kiszáradt a mannazuzmó telepet felkapja a szél, akkor égből hullik a manna. Jó, ha tudod, hogy hazánkban 17 zuzmófaj védett. A zuzmók nem azért szorulnak védelemre, mert gyűjtik őket, hanem azért, mert megszűnnek az eredeti élőhelyek, és növekszik a légszennyezés.

sárga kéregzuzmó

sárga kéregzuzmó

Hallottál a zuzmófalról?

A zuzmó faldekoráció gyakran használják a belsőépítészetben, hogy textúrát, színt és nyugalmat kölcsönözzenek a térnek. A zuzmós faldíszeket gyakran úgy alakítják ki, hogy egy az egész falfelületet lefedje. A zuzmós faldíszek egyik előnye, hogy a zuzmók minimális öntözést vagy napfényt igényelnek. Alacsony páratartalmú környezetben is túlélnek, és nem igényelnek talajt a növekedéshez. Ha a páratartalom túl alacsony megkeményednek, kiszáradnak, ám ahogyan a nedvesség visszaáll a helyiségben, a rostok újból megszívják magukat és rugalmasak lesznek. Összességében a zuzmós faldíszek egyedülálló módot nyújtanak a természet szépségének beltérbe vitelére, természetes eleganciát és nyugalmat kölcsönözve minden térnek.

zuzmó fal

A zuzmók, ahogy már említettük, nem károsítják a fákat, de…

Tudjuk, hogy a párás környezet a gombabetegségeknek is kedvez, ezért a zuzmók tömeges megjelenése gyakran felhívja a figyelmet a gombafertőzés kialakulásának veszélyére. Bár a zuzmótelepek nemcsak kártevő rovaroknak nyújthatnak menedéket, hanem védett rovarfajoknak is biztosíthatnak élőhelyet, táplálékot, de a lazább szerkezetű zuzmótelepek jó eséllyel remek búvóhelyül szolgálnak a kártevők számára is. Ebből következik, hogy ahol tömegesen megjelennek a zuzmótelepek, mégiscsak érdemes védekezni ellenük. A lemosópermetezés (rézszulfát, kalcium-poliszulfid tartalmú TIosol) segít megszabadulni a zuzmóktól, később csak fizikai eltávolításuk lehetséges például gazdaboltban beszerezhető drótkefével, mosószappanos áztatással egybekötve. Ezt követheti egy rezes permetezés, ami megakadályozza, hogy a zuzmó visszatelepedjen a fára.  De csak akkor fordulja zuzmók ellen, ha feltűnően elborította a fáid kérgét.

tölgyfa zuzmó

tölgyfa zuzmó

Figyelj fáid egészségére!

A metszést megfontoltan és szelektíven kell elvégezni. A túlzott metszés gyengítheti a fát, és érzékenyebbé teheti a betegségekre és a kártevőkre. Ugyanakkor sűrű lombkorona növeli a páratartalmat lombkoronában, ami kedvez a zuzmók elszaporodásának.

Rendszeres, megfelelő öntözést: A fákat megfelelően kell öntözni, különösen száraz időszakokban, általános egészségi állapotuk fenntartása érdekében. Zuzmó felszaporodás ellen a ritkábban, a reggeli órákban, nagyobb vízadaggal végzett öntözés a helyes.

Kártevők és betegségek figyelése: Rendszeresen vizsgáld meg a fákat kártevőkre vagy betegségekre utaló jelekre, és védekezz megfelelően, ha szükséges. Lépj kapcsolatba szakemberrel, ha bármilyen jelentős problémát észlelsz.

Ne irtsd a zuzmót minden áron. Még a kertekben élő zuzmók is növelik a biodiverzitást, vagyis az élővilág sokféleségéhez járulnak hozzá. Ne feledd, a zuzmó általában ártalmatlan a fákra, és jótékony szerepet játszik az ökoszisztémában. Ha aggályaid vannak fáid egészségét illetően, mindig érdemes szakemberrel, hogy konkrét útmutatást és ajánlásokat adjon a helyi viszonyoknak megfelelően.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa