Miért sárgul a levele?

Te is el szoktál tűnődni, hogy mitől sárgul, barnul,foltosodik a növényed levele? Segítünk kicsit eligazodni a témában.

A klorózis vagy levélsárgulás illetve a normálistól eltérő levélszín gyakran a növények élettani betegsége, amely a növény zöld festékanyagának (klorofill) nem megfelelő képződésében nyilvánul meg. A jelenség kiváltó oka sokféle lehet, sokszor több tényező, a növény, a talaj, az éghajlat (időjárás), és a termesztéstechnológia rendszerében jelentkező zavar okozza.  Ennek megfelelően külön-külön és együttesen is elemezni kell az említett tényezőket, amelyek a klorózist, a normálistól eltérő levélszín kialakulását kiválthatják.

Az egyensúly megbomlása, a külső tényezők, akár egyetlen tényező hátrányos megváltozása tápanyaghiányhoz, illetve a tápelemek optimális arányának megváltozásához vezethet, aminek általános tünetei között szerepel a sárgulás, fakulás (klorózis), ez jelentkezhet a levél erek között, azok mentén, vagy a levéllemezen foltokban. A levelek sárgulása mellett általában egyéb tüneket is jelentkeznek, levélszáradás, egyéb, szokatlan elszíneződés, gyakran bordós, lilás színelváltozás, a levelek torzulása.

vashiány szamócán

Vashiány szamócán.

Néhány példa a tápelemhiányt kiváltó okokra

  • Az egyoldalú, egy komponensű műtrágyázás például az egyensúlyos tápanyagellátást megbontja, relatív tápelem hiányt okozhat a növény számára.
  • Tudva lévő, hogy bizonyos növényeket nem lehet egymás után többször ugyan arra a helyre ültetni többek között azért, mert ugyanazon növények estében mindig ugyanolyan mértékű lenne bizonyos tápelemek felvétele a talajból, ez eltolná a tápelemek megoszlásának egyensúlyát, és egyes tápelemek koncentrációja lecsökkenne a talajban, ami a növényben hiánytüneteket válthat ki.
  • .A Magyarországon jellemző meszes talajokon a nagyobb mennyiségű, finom eloszlású mész a növényekben klorózist idéz elő, mert a vas és a mikroelemek nagy részét oldhatatlan formában kicsapja, és ezek felvehetetlenné válnak a növények számára. Hiányuk pedig olyan változásokat indukálnak a növényben, ami klorózishoz vezet.

Jellegzetes hiánytünetek, amelyek egyik jellemzője a klorózis

A levélsárgulásért felelős tápelemhiány tisztázása érdekében lokalizálni kell a tünetek megjelenésének helyét. Amíg a nitrogén, foszfor, kálium és magnézium hiánytünetei az idősebb alsóbb leveleken mutatkoznak először, addig a mikroelemek (mangán, vas, bór, cink, réz, kalcium) hiánya a fiatal leveleken, hajtáséveken mutatkozik a leghamarabb. A tápelemek hiánya a klorózison túl egyéb elváltozásokat okoznak a levélen, illetve a növényben.

Cikk ajánlat: A szárazság és a tápanyaghiány összefüggése, avagy kalandos vízitúra a talajból a növénybe

Nitrogén (N) hiánya a levelek  kivilágosodását, elsárgulását okozza. Az alulról, az idős lefelektől a fiatalok felé terjedő sárgulás az egész levél felületén egyenletesen jelenik meg, és a sárgulást levélelhalás követheti. A vegetatív részek, a hajtások növekedése csökken, a levelek kisebbek lesznek. De nem csak a levéllemez mérete,  a levelek száma csökken, hanem a gyökerek növekedése is gyenge lesz, emiatt a gyökérzet nem képes megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juttatni a növényt.

nitrogén hiány

Nitrogén hiány

Kén (S) hiánya is egyenletes színelváltozást okoz, a levéllemez sárgászöld, majd sárga lesz. Viszont ez a sárgulás a hajtás csúcsi részén, a fiatal leveleken jelenik meg először, és az idősebb levelek lefelé terjed. A kénhiányos növények növekedésben leállnak, gyakran satnyák, leveleik merevek lesznek.

kén hiány

Kén hiány

Kálium (K) hiány tünetei először az idősebb leveleken tűnnek fel, majd tovább terjednek a fiatalabb levelek felé. A levelek széle bronzos lesz, napégéshez hasonló tüneteket produkál, esetenként klorózis is előfordul. A növények a szokásosnál kisebbek lesznek, a termés mennyisége csökken.

kálium hiány

Kálium hiány

Kalcium (Ca) hiány esetében az erek közötti részek sárgulnak, a levélszél pedig szárad. Később a növekedési pontok elhalnak. A levelek torzulhatnak. A terméseken csúcsrothadás jelentkezhet. A túl sok Ca fehér foltokat okoz a termések felületén. CIkk ajánlat: Mi az oka a paprika- és a paradicsomtermés csúcsrothadásának?

kalcium hiány

Kalcium hiány

Magnézium (Mg) hiány mutatkozik, ha az idősebb levelek az erek között sárgulni kezdenek, a tünet idővel a fiatal levelekre is átterjed. Az erek közötti részek száradnak, elhalnak.

magnézium hiány

Magnézium hiány

Vas (Fe) vashiány fellépésével a növények fiatal leveleken az erek között klorózis alakul ki, amit általános sárgulás követ. A levelek főerei általában zöldek marad.

vas hiány

Vas hiány

Mangán (Mn) hiánya  fiatal leveleken az erek között klorózist okozhat, amit pettyesedés vagy elhalás követ. Az érintett levelek főerei zöldek maradnak.

mangán hiány

Mangán hiány

Cink (Zn) hiány tünetei között szerepel, hogy a levelek megvastagodnak és lefelé sodródnak. Jellemzője lehet a törpe növekedés. A levélnyelek megcsavarodhatnak, és az idősebb leveleken narancssárgás-barnás klorózis jelenhet ki.

cink hiány

Cink hiány

Hogy enyhítheted egyszerűen a hiánytüneteket

A hiányzó tápelemek lombtrágyázással visszapótolhatók, ilyenkor ugyanis nem érvényesülnek a rossz talajviszonyokból adód tápanyag felvételi problémák, a lombtrágyázás azonnal hat, és rövid időn belül látványos javulás mutatkozik a növényeken. A tápanyag hiánytünetek felismerése nagy gyakorlatot és hozzáértést kíván, de nem követ el senki hibát, ha komplex összetételű lombtrágyát használ (pl. Zöldpajzs) használ, mert ezek a tápoldatok a legfontosabb tápelemeket az optimális mennyiségben tartalmazzák. További információk: A lombtrágyázás hatékony módszer, de csak, ha jól csináljuk!

levélpirosító ribiszke levéltetű kártétele

Levélpirosító ribiszke levéltetű kártétele

.A levelek sárgulását, sápadását, kifakulását, színeváltását egyéb külső körülmények hatására bekövetkező élettani változások is okozhatják, úgymint túlöntözés, szárazság, optimálistól eltérő hőmérséklet, fényhiány, napégés. De klorotikus tünetek, a levélszín megváltozása jelentkezhetnek például vírusfertőzések, kártevők kártétele, a növény elöregedése esetén is. Ki ne találkozott volna például a  levélpirosító ribiszke-levéltetvek kártételével! A nem kívánatos külső hatások megszűntetése után hosszabb regenerációs időszak kell ahhoz, hogy a növény magához térjen.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!