Mi a teendő az ajándékba kapott gladiólusszal, ha már elvirágzott?

Még, ha van is a kertedben kardvirág, elbizonytalanodhatsz, hogy mit kezdj egy ajándékba kapott, cserepes karvirággal. Dr Fekete Szabolcs elmondja:

A nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó kardvirág (Gladiolus hibridek) a nyár jellemző hagymagumós kerti növénye.

gladiólusz hibridek

Fotó: Tresztián Iolanda Kertlap rajongó

Ha virágzó gladióluszt vagy ismertebb nevén kardvirágot kaptál ajándékba, amennyiben cserépben növekszik, ugyanúgy tápoldatozd, mint egy virágzó cserepes növényt, balkonnövényt. Ez azért fontos, mert ilyenkor, nyáron fejlődik az új hagymagumó. Kitartó gondoskodásodnak köszönhetően, minél nagyobbra növekszik a hagyma, annál nagyobb, pompásabb virágzatot fejleszt a következő évben.

Jó ötlet az elnyílt virágok kicsípése, és a virágszár teljes elnyílás utáni, levelekig történő visszavágása. A szárak a levelekkel együtt várhatóan július-augusztusban sárgulnak le teljesen. Mivel a gladiólusz fagyérzékeny növény, ezért hűvös, nem túl száraz helyen (ezért szokták nedves faforgácsban árusítani) kell teleltetni, a földjéből kivéve.

Tartsd szem előtt, hogy csak a legalább nagyujj-köröm méretű hagymagumók virágoznak. Mivel a kardvirág fajtától függően több-kevesebb mellékhagymát is nevel, a pici hagymákat ne használd fel, inkább komposztáld!

A következő évben nagy dézsába, vagy a kertbe ültesd a hagymákat!

További információk a kardvirágról: Kardvirág

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa