Ha különlegességre vágysz, nevelj mexikói egérdinnyét

Valami különlegességre vágysz? Keresztezz egy törpe görög dinnyét egy törpe uborkával, és lásd, mi lesz belőle. A kétkedőknek ehelyett ajánljuk az dinnye-uborka páros ízére passzoló mexikói egérdinnyét. Az apró, szőlőszemnyi,  csíkos görögdinnyére emlékeztető gyümölcsök remek étvágycsinálók.

Az egérdinnye Mexikóban és Közép-Amerikában honos. Dél-Amerikában, Közép Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény a tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó egérdinnye, más néven mexikói datolyauborka (Melothria scabra). A növény megjelenése, levele, virága az uborkáéhoz hasonló, de az uborkától eltérően előbb jelennek meg termős, és csak később porzós virágai. Nyár közepétől a fagyokig terem. Termését évszázadok óta fogyasztják nyersen, grillezve vagy savanyítva.

Inkább éretlenül fogyasszuk, így megússzuk a sok magot. Túlérett, sötétzöld termései egyébként is hashajtó hatásúak. Nálunk leginkább házikertekben terjed. Akár konténerben is nevelhető. Kertben egynyáriként tarthatjuk, teleltetve pedig évelőként.

Az uborkához hasonlóan laza, jó vízgazdálkodású talajba való, vízigényes, napfénykedvelő. Rendkívül gyorsan nő, ezért biztosítsunk számára támasztékot is. Pl. használhatunk csirkehálót. Földön heverve ne neveljük, mert a csigák megtámadják. Edényben dézsában, termesztő zsákban is nevelhető, egzotikus eredetével együtt is könnyebben a gondozása, mint az uborkának. Kártevői szinte nincsenek, ellenálló, szárazságtűrő, szabadban nevelhető, akár erkélyen is, a 10. emeleti panelben.

egérdinnye termesek

Kezelhetjük egyévesként is, ebben az esetben ősszel szedjük meg a magját, tavasszal vessük el. Át is teleltethetjük dézsában kb. 10 fokon, világos helyen.

Évről évre magot foghatunk. Ehhez a hulló termést használjuk. Néhány napig a magot erjesszük vízben. Az edény aljára süllyedt magvakat emeljük ki, és szárítsuk néhány hétig jól szellőző, hűvös helyen. A kiszáradt magvak évekig megtartják csírázóképességüket. Kövessük a kolibrikerteszet.hu tanácsait: Áprilisban a magokat homok és termőföld keverékébe vessük 0,5 cm mélyre. Egy üveglappal fedjük a megfelelő páratartalom elérése érdekében. A földjét tartsuk nedvesen. Optimális csírázási hőmérséklet 25-30 C. A magvak 10 nap alatt csíráznak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa