Ha különlegességre vágysz, nevelj mexikói egérdinnyét

Valami különlegességre vágysz? Keresztezz egy törpe görög dinnyét egy törpe uborkával, és lásd, mi lesz belőle. A kétkedőknek ehelyett ajánljuk az dinnye-uborka páros ízére passzoló mexikói egérdinnyét. Az apró, szőlőszemnyi,  csíkos görögdinnyére emlékeztető gyümölcsök remek étvágycsinálók.

Az egérdinnye Mexikóban és Közép-Amerikában honos. Dél-Amerikában, Közép Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény a tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó egérdinnye, más néven mexikói datolyauborka (Melothria scabra). A növény megjelenése, levele, virága az uborkáéhoz hasonló, de az uborkától eltérően előbb jelennek meg termős, és csak később porzós virágai. Nyár közepétől a fagyokig terem. Termését évszázadok óta fogyasztják nyersen, grillezve vagy savanyítva.

egérdinnye

A Melothria scabra növények kulináris felhasználásuk mellett a kertekben díszszőlőként is termeszthetők vonzó lombozatuk és egyedi, miniatűr terméseik miatt. Nálunk leginkább házikertekben terjed. Akár konténerben is nevelhető. Kertben egynyáriként tarthatjuk, teleltetve pedig évelőként.

Az uborkához hasonlóan laza, jó vízgazdálkodású talajba való, vízigényes, napfénykedvelő. Rendkívül gyorsan nő, ezért biztosítsunk számára támasztékot is. Pl. használhatunk csirkehálót. Földön heverve ne neveljük, mert a csigák megtámadják. Edényben dézsában, termesztő zsákban is nevelhető, egzotikus eredetével együtt is könnyebben a gondozása, mint az uborkának. Kártevői szinte nincsenek, ellenálló, szárazságtűrő, szabadban nevelhető, akár erkélyen is, a 10. emeleti panelben.

Kezelhetjük egyévesként is, ebben az esetben ősszel szedjük meg a magját, tavasszal vessük el. Át is teleltethetjük dézsában kb. 10 fokon, világos helyen.

Évről évre magot foghatunk. Ehhez a hulló termést használjuk. Néhány napig a magot erjesszük vízben. Az edény aljára süllyedt magvakat emeljük ki, és szárítsuk néhány hétig jól szellőző, hűvös helyen. A kiszáradt magvak évekig megtartják csírázóképességüket. Kövessük a kolibrikerteszet.hu tanácsait: Áprilisban a magokat homok és termőföld keverékébe vessük 0,5 cm mélyre. Egy üveglappal fedjük a megfelelő páratartalom elérése érdekében. A földjét tartsuk nedvesen. Optimális csírázási hőmérséklet 25-30 C. A magvak 10 nap alatt csíráznak.

Az egérdinnye kulináris felhasználás

Inkább éretlenül fogyasszuk, így megússzuk a sok magot. Túlérett, sötétzöld termései egyébként is hashajtó hatásúak.

egérdinnye termesek

Az egérdinnye gyümölcseit gyakran használják kulináris ételekben frissítő és enyhén csípős ízük miatt. Általában nyersen fogyasztják, salátákhoz, salsákhoz, savanyúságokhoz és köretekhez használhatók. A gyümölcsök kis mérete és megjelenése érdekes kiegészítője az ételeknek, ízüket tekintve gyakran hasonlítják az uborka és a görögdinnye keresztezéséhez.

Az egérdinnye gyümölcseit egészséges és alacsony kalóriatartalmú snackként is fogyasztják. Kis méretük és egyedi ízük szórakoztató alternatívává teszi őket a hagyományos snack-kínálattal szemben.

A gyümölcsök a hagyományos uborkához hasonlóan pácolhatók, megőrizve ízüket és állagukat, miközben csípős és ropogós elemet adnak az ételekhez.

Apró terméseit jellegzetes megjelenésük miatt néha díszítőelemként használják kulináris bemutatókon.

Lehetséges egészségügyi előnyök: Az uborkához hasonlóan a gyümölcsök is hidratálnak, és különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, beleértve a C-vitamint és a káliumot. Bár nem biztos, hogy elsődleges tápanyagforrások, hozzájárulhatnak a jól lekerekített étrendhez.

Az egérdinnye a mezőgazdasági gyakorlat diverzifikálására és a biológiai sokféleség előmozdítására szolgál azáltal, hogy vele kevésbé ismert növényfajokat is beépíthetsz a termesztésbe.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa