Magfogás a zöldségesben

A zöldségekből való magfogás és tovább termesztés nemcsak költséghatékony, hanem fenntartható és módja is a kertészkedésnek. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy újra és újra élvezd kedvenc zöldségeid termését anélkül, hogy minden évben új magokat kellene vásárolni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell magot fogni különböző zöldségekből és hogyan készítsük elő őket a következő szezonra.

Magfogás – Általános Iránymutatások

Nyílt Beporzású Fajták Választása: A hibrid fajták (F1) nem alkalmasak magfogásra, mivel utódaik nem őrzik meg az eredeti növény tulajdonságait. A nyílt beporzású (OP) vagy örökletes fajták viszont ideálisak erre a célra.

Egészséges Növények Kiválasztása: Csak a legjobb és legegészségesebb növényekről gyűjtsünk magot, hogy biztosítsuk a következő generáció erőteljességét és ellenálló képességét.

Szárítás: Terítsd szét a magokat egy tálcán, és hagyd őket teljesen megszáradni.

Tárolás: A száraz magokat címkézett borítékokban vagy papírzacskóban, hűvös, száraz helyen kell tárolni. A címkére írd rá a növény nevét, fajtáját, a gyűjtés dátumát.

Frissesség: A legtöbb zöldségmag 1-3 évig marad csíraképes, de ez függ a tárolási körülményektől és a növény fajtájától is.

Magfogás egynyári zöldségekről

Ide tartoznak például bab, borsó, retek, saláta, paradicsom, paprika (általában egynyáriként neveljük, őshazájában évelő). Ezeknél a növényeknél a mag a vetés évében beérik. Fontos, hogy a termés teljesen beérjen!

túlérett uborkák

túlérett uborkák

Néhány példa megfogásra

Paprika

Várd meg, amíg a paprika teljesen beérik, és elkezd ráncosodni. Vágd fel a paprikát, és kapard ki a magokat.

Uborka

Hagyd az uborkát túléretté válni, amíg sárgára nem színeződik. Vágd fel az uborkát, és kanalazd ki a magokat. Helyezd a magokat egy pohár vízbe, és hagyd fermentálódni 2-3 napig. Utána öntsd le a vizet, öblítsd át a magokat szűrő segítségével.

Borsó és Bab

Hagyd a hüvelyeket a növényen teljesen megérni és kiszáradni. Szedd le a száraz hüvelyeket, és bontsuk ki a magokat.

A paradicsomról történő magfogással külön cikkben foglalkozunk: Paradicsom magfogás

Magfogás kétnyári zöldségekről

Ide tartoznak például a káposztafélék, gyökérzöldségek, vöröshagyma. Ezek a növények a második évben hoznak virágot és érlelnek magot. A magfogásra nevelt kétnyári zöldségeket a 2. évben is ugyanolyan gondosan kell nevelni, mint az elsőben.  Mindig a legszebb, egészséges példányokat kell meghagyni a következő évre magfogás céljából.

hagyma-magfogás

Miután a virágszárak magasra nőnek, karózni kell őket. A félig beérett virágszárat le kell vágni, fejjel lefelé szellős helyen felakasztani, a termésre papírzacskót lehet húzni, ebbe hullanak a magok. Egy másik megoldás, hogy az alulra terített fóliára vagy kartonlapra potyognak a magok.

A zöldségekből való magfogás nagyszerű módja annak, hogy önellátóvá válj, és fenntartható kertészkedést folytass. Ezzel a módszerrel nemcsak pénzt takaríthatsz meg, hanem biztosíthatod kedvenc zöldségeid folyamatos jelenlétét a kertedben. Kövesd tanácsainkat, és élvezd a kertészkedést!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por