Magfogás a zöldségesben

A saját magfogás nemcsak pénztárcakímélő megoldás, hanem a fenntartható kertészkedés egyik legszebb hagyománya is. Őseink számára magától értetődő volt, hogy minden szezon végén gondoskodtak a következő év vetőmagjáról. Így alakultak ki a tájfajták, amelyek nemcsak a helyi klímához és talajhoz idomultak, hanem a családok történetéhez is hozzátartoztak. Ma, amikor egy zacskó vetőmag gyakran többe kerül, mint egy láda zöldség a piacon, újra van értelme megtanulni ezt a régi tudást.
Hogyan kezdj hozzá?

Először is érdemes tudnod, hogy nem minden növény alkalmas magfogásra. A hibrid (F1) fajták utódai gyakran eltérnek a szülőnövénytől, ezért csalódást okozhatnak. Válassz inkább nyílt beporzású (OP) vagy tájfajtát, amelyek biztosan megőrzik a jellemzőiket. A magfogásra szánt növények közül mindig a legegészségesebbeket válaszd ki, hiszen a következő nemzedék ereje ettől függ. A begyűjtött magokat alaposan szárítsd ki, papírzacskóban vagy borítékban tedd el, és sose feledd ráírni a növény nevét, fajtáját, a gyűjtés idejét.

Ha biztos akarsz lenni benne, hogy a régebbi mag még életképes, végezz csíráztatási próbát: tíz szemet tegyél nedves papírtörlőre, és figyeld meg, hány indul el. Ha hét-nyolc kicsírázik, bátran vetheted.

Hogyan bánj a magokkal?

A magfogás nemcsak abból áll, hogy kivesszük a magokat a termésből. A siker kulcsa az utókezelésben rejlik.Áztatás és tisztítás

Egyes zöldségek – mint a paradicsom és az uborka – magjai nedves közegben ülnek. Ezeket érdemesnéhány napig vízben áztatni. Az enyhe erjedés nemcsak a maghéjat tisztítja meg, hanem csökkenti a betegségek kockázatát is. Ha a pép felúszik a víz tetejére, a jó mag lesüllyed az edény aljára. Ilyenkor csak le kell önteni a vizet, átöblíteni a magokat, és máris tiszták.

Szárítás

A magfogás egyik legfontosabb lépése a szárítás. A frissen kinyert magok még tele vannak nedvességgel, így könnyen penészednek, ha rögtön elrakod őket. Terítsd szét a szemeket egy papírlapra vagy tálcára, lehetőleg olyan helyen, ahol jó a levegőmozgás, de nem éri közvetlen napfény. A magvak ilyenkor lassan, egyenletesen szikkadnak ki, miközben megőrzik csíraképességüket.

A folyamat növényenként eltérő ideig tart: a borsó és a bab néhány nap alatt megszárad, míg a húsosabb magok – például a tökfélék – akár két hétig is igényelhetik a türelmedet.

Az apró magvaknál, mint amilyen a saláta, a mángold vagy a fűszernövények, különösen figyelj arra, hogy ne szóródjanak szét. Ezeket érdemes papírlapon vagy textilzsebkendőn szárítani, majd finoman átdörzsölni és átszitálni. A virágzatban érő magokat – például a hagymáét vagy a fűszernövényekét – gyakran egyszerűbb a szár végével együtt levágni, és fejjel lefelé, papírzacskóban fellógatni. Így a száradás közben a magok maguktól kihullanak, és tisztán összegyűjthetők.

Tárolás

Ha a mag teljesen kiszáradt, papírzacskóban vagy borítékban tedd el. A papír segít abban, hogy a mag „lélegezni” tudjon, és ne dohosodjon be. A borítékokat dobozban, hűvös, száraz helyen tárold, és mindig címkézd fel: mi a növény neve, fajtája, és mikor gyűjtötted. A legtöbb mag 1–3 évig biztosan csíraképes, de megfelelő körülmények között ennél jóval tovább is eltarthatók.

magok

Paprika

A paprika magfogásának titka az időzítés. Nem elég, ha színes és szép, meg kell várni, amíg teljesen beérik, és a héja kissé ráncosodni kezd. Ekkor vágd fel, és a magokat kézzel kapard ki. Ha megszáradnak, máris készen állnak a következő szezonra.

Más a helyzet a csípős paprikákkal, a chilik és erősebb fajták esetében. Ezek ugyanúgy érlelnek magot, de a magházban lévő kapszaicin erősen csípős, így a magok tisztítása közben is irritálhatja a bőrt. Ezért ezek feldolgozásánál érdemes gumikesztyűt viselni, és ügyelni arra, hogy a szemedhez, arcodhoz ne nyúlj. Ha megszárítottad, a chili mag ugyanúgy jól eltartható, mint az édes paprikáké, és a következő szezonban erőteljes, karakteres ízű paprikáid lesznek belőle.

Paradicsom

A paradicsom esetében a magok a gyümölcs belsejében, nyálkás rétegbe ágyazva lapulnak. Ezeket érdemes erjesztéssel megtisztítani, hogy a csírázásuk biztosabb legyen. Erről külön cikkben olvashatsz részletesen: Paradicsom magfogás

Uborka

Az uborka magfogásához türelem kell: a termést jóval tovább kell a növényen hagyni, mint amikor fogyasztásra szednéd. A magfogásra szánt uborka akkor érett meg igazán, amikor a héja besárgul, a húsa megpuhul, és szinte túlérettnek tűnik. Ekkor vágd fel, és kanalazd ki belőle a magos, kocsonyás belsőt. A frissen kinyert magokat érdemes vízben áztatni és néhány napig erjeszteni. A folyamat közben a magot körülvevő nyálkás burok lebomlik, a rossz, üres magok felúsznak a víz felszínére, a jók pedig lesüllyednek az edény aljára. Így egyszerre tisztulnak meg, és válogatódnak ki a legéletképesebb szemek. Amikor az erjedés véget ér, egyszerűen öntsd le a vizet, majd szűrőn átmosva és papíron szétterítve szárítsd meg a magokat. Az uborkamagok hosszú életűek: megfelelő tárolás mellett akár 5–7 évig is megőrzik csíraképességüket, így biztos tartalékot jelentenek a kertész számára.

Tökfélék

Cukkini, patisszon, sütőtök vagy dinnye – mindegyikből foghatsz magot, de tudd, hogy nagyon könnyen keresztezik egymást. Ha fajtatiszta magot szeretnél, nevelj egyszerre csak egy fajtát, vagy takard be a virágokat termésvédő hálóval. A teljesen beérett termésből kiszedett magokat mosd meg, szárítsd alaposan, és sok évig eltarthatod.

Hüvelyesek: bab és borsó

A bab és a borsó a legegyszerűbben magfogható növények közé tartoznak. Ha nem szeded le idő előtt a hüvelyeket, a növény magától beérleli a magokat. A jelet könnyű felismerni: a hüvelyek megbarnulnak, elszáradnak, és ha megrázod őket, hallani, ahogy a mag zörög bennük. Ilyenkor szedd le a hüvelyeket, és bontsd ki a szemeket. A kipattintott magokat érdemes még pár napig szellős, árnyékos helyen utószárítani, hogy biztosan ne maradjon bennük nedvesség. Így nem fogják elveszíteni a csíraképességüket, és penész sem támadja meg őket. A teljesen száraz borsó- és babszemek sok évig megőrzik csíraképességüket, ha papírzacskóban, hűvös, száraz helyen tárolod őket.

Saláta

A saláta nyár közepére gyakran felmagzik, és a levelek helyett magas száron apró, fehér bóbitás virágokat hoz. Amikor ezek elnyílnak, a helyükön hosszúkás, barnuló magok jelennek meg. Ez a jel, hogy a saláta készen áll a magfogásra. A magszárat ilyenkor le lehet vágni, és szellős, árnyékos helyen megszárítani. Ha teljesen száraz, a magokat a virágzatból egyszerűen ki lehet dörzsölni a tenyér között. Az apró szemek közé sok pelyva és szármaradvány keveredik, ezeket finom szitával vagy óvatos fújással lehet eltávolítani. A magok nagyon aprók, könnyen elszóródnak, ezért érdemes papírzacskóban gyűjteni és szárítani őket, hogy semmi ne vesszen kárba. A megtisztított magot papírzacskóban vagy borítékban tárold. Fontos tudni, hogy a salátamag rövid életű: két évnél tovább ritkán őrzi meg a csíraképességét, ezért mindig érdemes frisset fogni.

Spenót, mángold, rukkola

Ezek a levélzöldségek, ha nem szeded folyamatosan, hamar felmagzanak, és magas szárat növesztenek. A szárakon apró, jelentéktelennek tűnő virágok jelennek meg, amelyekből később mag fejlődik. A magok akkor érettek, amikor a szárak barnulni kezdenek, és a kis tokok száraz, pergő hangot adnak, ha megdörzsölöd őket. Ilyenkor vágd le a magszárakat, és terítsd ki egy újságpapírra vagy tálcára szellős, árnyékos helyen. Ha teljesen megszáradtak, a magokat egyszerűen ki lehet morzsolni a szárakból. A finom pelyvát szitálással vagy fújással (szeleléssel) lehet eltávolítani. A megtisztított apró magokat papírzacskóban érdemes tárolni.

Gyökérzöldségek: répa, petrezselyem, zeller

A gyökérzöldségek kétéves növények: az első évben csak a gyökeret nevelik, a másodikban hozzák a virágot és a magot. Ha saját magot szeretnél fogni, válassz ki néhány szép, egészséges gyökeret ősszel, és teleltesd el. Tavasszal ültesd vissza őket a kertbe, mintha újra vetnél. Ahogy felmagzanak, hosszú szárat növesztenek, amelynek a végén ernyőszerű virágzat jelenik meg. Ezekben a nyár végére barna, illatos magok fejlődnek. Amikor az ernyők száradni kezdenek, levághatod a magszárakat, és papírzacskóban, fejjel lefelé lógatva megszáríthatod. A magok könnyen kiperegnek, elég kicsit megrázni vagy dörzsölni a virágzatot, és máris a kezedben van a következő szezon vetőmagja. Ezek a magok sajnos rövid életűek: egy-két évnél tovább nem nagyon őrzik meg csíraképességüket, ezért mindig érdemes frissen fogni belőlük.

Káposztafélék

A káposzta, a brokkoli, a karfiol és a karalábé mind kétéves növények, vagyis csak a második évben hozzák a virágot és a magot. Ha magot szeretnél fogni, válassz ki néhány szép, egészséges tövet, és teleltesd át. Tavasszal újra kihajtanak, majd hosszú, erőteljes szárat növesztenek, amelyen apró sárga virágok nyílnak. A beporzás után vékony becők fejlődnek, amelyekben apró, gömbölyű magok lapulnak. Amikor a becők megbarnulnak és zörgőssé válnak, itt az idő a betakarításra. Érdemes a magszárakat karóhoz kötözni, mert könnyen megdőlhetnek a szélben. A pergő magok megmentésére bevált trükk, ha a szárakra papírzacskót húzol, így a kipattanó magok nem hullanak a földre. A száraz becőkből a magokat egyszerűen ki lehet morzsolni, majd átszitálással megtisztítani a törmeléktől. Száraz, hűvös helyen több évig is megőrzik a csíraképességüket.

Hagymafélék

A vöröshagyma és a póréhagyma második évben hozza meg a magját. Ekkor a növény hosszú szárat növeszt, amelynek végén hatalmas, gömb alakú virágzat díszeleg. Ezek a virágfejek a kert látványos ékei, miközben szorgosan érlelik az apró magtokokat. Amikor a virágzat zöldből barnára vált, és a tokok elkezdenek felrepedni, eljött az idő a betakarításra. Vágd le a fejeket, és fejjel lefelé lógatva szárítsd meg őket egy papírzacskóban vagy vászonzsákban. A száradás során a fekete, apró magok könnyen kiperegnek a tokokból. A maradékot finoman dörzsöld ki, és tisztítsd meg a törmeléktől. Fontos tudni, hogy a hagymafélék magjai nagyon rövid életűek: gyakran már a második évben jelentősen csökken a csíraképességük. Ezért mindig érdemes friss magot fogni belőlük, és nem támaszkodni régebbi készletekre.

Meddig állnak el a magok?

A legtöbb zöldségmag 1–3 évig biztosan csíraképes. Ha azonban hűvös, száraz helyen, jól záródó dobozban tárolod, sok mag akár 5–10 évig is életképes maradhat. A fagyasztás is működik, de csak teljesen kiszárított magoknál biztonságos.

Növény Átlagos csíraképesség megőrzés (év) Megjegyzés
Bab, borsó 3–4 év Jól tárolva sokáig életképes.
Paradicsom 4–6 év Hosszú életű, hűvös helyen még tovább.
Paprika, chili 2–3 év Gyorsabban veszít a csíraképességből.
Uborka 5–7 év A leghosszabb ideig eltartható zöldségmagok közé tartozik.
Tökfélék 4–6 év Stabil, hosszú életű magok.
Saláta 2–3 év Gyorsan öregszik, érdemes gyakrabban frissíteni.
Spenót, mángold, rukkola 2–3 év Közepes élettartamú magok.
Répa, petrezselyem, zeller 1–2 év Nagyon hamar veszítenek a csíraképességből, mindig frisset használj.
Káposztafélék 3–5 év Jó körülmények között évekig eltarthatók.
Vöröshagyma, póréhagyma 1–2 év A leggyorsabban öregedő magok közé tartoznak.

Tudtad?

  • A hagymafélék magjai nagyon rövid életűek: gyakran már a második évben is drasztikusan csökken a csíraképességük. Ezért mindig friss vetőmaggal érdemes próbálkozni.
  • A saláta magjai olyan aprók, hogy egyetlen virágzatból akár több száz is kinyerhető. Mégis rövid életűek: két év után már alig csíráznak, ezért a nagy bőség ellenére mindig érdemes minden szezonban frisset gyűjteni.
  • A bab- és borsómagokat már az ókori sírokban is megtalálták – és néhány több ezer éves példány még ki is csírázott!

Mit mond a jog?

A Magyarországon forgalomba hozott vetőmagokra szigorú szabályok vonatkoznak: csak engedéllyel rendelkező forgalmazók árulhatnak olyan magot, amelyet fémzároltak, minőségét és fajtatisztaságát hivatalosan ellenőrizték. Ez azt jelenti, hogy a Facebookon vagy apróhirdetésben magot árulni jogilag problémás lehet.

Más a helyzet a magcserével. A kertbarát közösségekben, baráti körben vagy rendezvényeken szabadon adhatsz és kaphatsz házi fogásból származó magokat. Ez a gyakorlat nemcsak jogszerű, hanem a hagyományőrzés és a biodiverzitás megőrzésének is szép formája.

Röviden: amit magadnak fogsz, azt elvetheted; amit másnak adsz, az csere lehet – de az eladás már hivatalosan szabályozott vetőmag-kereskedelemnek számít.

Az, hogy valaki Facebookon árul „házi fogásból származó” magot, sok esetben nincs lefedve explicit módon a hobbi használatra vonatkozólag — ezért van egy jogi szürkezóna. Ugyan így a ritka fajták, kis mennyiségek értékesítésére sem egyértelműek a szabályok, vagy lehet, hogy a hatóság nem minden esetben indít eljárást.

A magfogás tehát nem boszorkányság, hanem a kertészkedés egyik legszebb öröksége. Egy kis odafigyeléssel évről évre saját vetőmagból nevelheted kedvenceidet, és biztos lehetsz benne, hogy a kertedben mindig otthon érzed magad.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

6 rekeszes növényszárító háló