Három kedvelt orchidea nemzetség

Bemutatunk három elterjedt, gyönyörű virágú orchidea-nemzetséget.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Pillekosbor

A pillekosbor, lepkeorchidea (Phalaenopsis) fajok elterjedési területe Indiától Ausztráliáig terjed. Ezen az egyenlítői élőhelyen az éghajlat meleg, esős és párás, így ezeket a körülményeket a tartás során is figyelembe kell vennünk. Növekedésükre jellemző, hogy a csúcsrügyük fol
yamatosan nő ezért a virágzatok a levelek hónaljából fejlődnek ki. Gyökérzete a fán élő orchideákra jellemzően rászívja magát a növényt tartó felületre, a gyökerek vége zöld.

Ha tehetjük, eredeti élőhelyükhöz hasonlóan kerüljük a tűző napot az elhelyezésüknél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy félárnyékos szobában jól tartható, főleg a fiatal növények igénylik a kellő megvilágítást.
Télen legalább 16 Celsius fokon tartsuk. Ha a növényt virágoztatni szeretnénk figyeljünk arra, hogy a nappalok és az éjszakák közötti hőmérséklet-ingadozás elérje a 8-10 fokot.
A pillekosbor páraigényes növény, de akár hosszabb ideig is tartható 60 % relatív páratartalmú lakásban, ha a gyökerei nem száradnak ki. Bár állandóan nedves közeget igényel a pangó vizet nem viseli el. Virágai nagyon tartósak akár, 4-5 hétig is nyílnak. A virágzás idején lehetőleg ne tápoldatozzuk a növényeket, utána havonta egyszer 1 ezrelékes oldattal biztosítsuk a tápanyag-utánpótlását.

lepkeorchidea

Vénuszpapucs

A vénuszpapucs (Paphiopedilum) virágjának jellegzetes mézajakjáról kapta nevét. Szobanövényként csaknem ugyanolyan népszerű mint a pillekosbor. A 2-4 levélpár mindegyike csak egy virágzati szárat képez, egy vagy több virággal. A hőmérsékleti és fényviszonyait a pillekosbortnál leírtakban biztosítsuk számára. A virágok itt is nagyon tartósak akár másfél-két hónapig is díszíthetik a növényt. Elvirágzás után csak a virágokkal borított szárrészt vágjuk le. A megmaradó csonk rendszerint elágazik és újabb virágfürtöket hoz.

Paphilopedilum

Bugakosbor

A kereskedelemben kapható bugakosborokat (Cattleya hibrideket) nagyon sok orchidea nemzetség keresztezésével állították elő, ezért megjelenésük is nagyon eltérő lehet. A kúszó gyöktörzsből akár 30 cm hosszúságú álgumókat is fejleszthet a növény. A keresztezések eredményeképpen a virágméret is szélsőségesen változhat. Jellemző, hogy azok a bugaskosborok amelyek álgumónként csak egy levelet hoznak nagyvirágúak, míg azok amelyek 2-3 levelet, sok, kisebb virágot fejlesztenek. A növények tartásánál a nappali hőmérsékletet lehetőleg 18-24 Celsius fok között tartsuk.
Májustól októberig, folyamatosan biztosítsuk a magas páratartalmat. Nyugalmi időben csak annyit öntözzünk, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki.

Kétévente a kertlap szervezésében ellátogatunk a Bécs mellett található klosterneuburgi apátság orchidea kiállítására.

Cattleya Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil