Kivi

Ahol jól megy a szőlőtermesztés, ott bátran próbálkozhatsz kivi termesztéssel is. Szépen mutat falra, pergolára futtatva. Fehér virágai is szép látványt nyújtanak. Gyümölcse vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag.

kivi gyümölcs

A kivi bemutatása

A kivi (Actinidia deliciosa) Kelet Ázsiából származik. Történelme a Csang-Kiang völgyben kezdődik (Jangcse folyó), ahol kánok kedvelt csemegéjeként termesztették. 1906-ban kerül Új-Zélandba. Izabell Fraser leányiskolai igazgató szerezte be a magvakat Kínában misszióskodó nővérétől, majd átadta Thomas Allison gyümölcstermesztőnek. Az ide telepített növények magjaiból 1910-ben nevelték az első gyümölcstermő nemzedéket. Ma is a legnagyobb kivitermelő vidéknek Új-Zéland számít, de Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában is jelentős a termesztése. Nálunk ez az egzotikus gyümölcs csupán alig 15-20 éve vált ismertté.

Az Ausztráliában és Új-Zélandon kinemesített, hosszú életű kúszó cserje, a kivi, gyors növekedésű, tekeredő hajtásokkal. Gyorsan kúszik a magasba, hogy elérje a napos helyeket. Helyigénye 3 méter, 6 méter magasra is megnőhet. Majdnem kör alakú, felpördülő, zöld levelei bőrszerűek. Fiatal leveleit és hajtásait piros szőrzet borítja. Míg kifejlett levelei sötétzöldek és szőrtelenek, simák. A virágok mutatósak, krémszínűek. Egyesével vagy hármasával állnak.15-20 cm átmérőjű és 5-6 cm hosszú tyúktojás alakú és nagyságú – ovális, hosszúkás formájú – gyümölcsének felületét vörösesbarna-barna, szőrös héj borítja. Apró fekete magvakkal tarkított, lédús, egzotikusan édes zamatú, édes ízű érett gyümölcs húsa élénkzöld színű. Ha viszont nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb. Eredetileg kétlaki növény. Manapság azonban már a kétivarú, kevésbé zamatos gyümölcsű fajták is forgalomban vannak.

A kivi házikerti termesztése

Ahol jól megy a szőlőtermesztés, ott bátran próbálkozhatsz kivi termesztéssel is. Ha termeszteni szeretnéd, 1 fiú és2  lány konténeres egyedet venni kell. A jól begyökeresedett példányok márciustól novemberig ültethetők. egymástól két méteres távolságban. Ne higgy az önporzós kivikben, ha ilyen hirdetéssel találkozol, kivéve, ha megbízható forrásból származnak a növények. De, akkor is tudni kell, hogy később fordul termőre, gyümölcsmérete változó. Ha vásárolsz ilyen feliratokat keress: ’Hayward’ (termős) és ’Tomuri’ (porzós). Ajánlott fajta: Actinidia deliciosa ’Hayward’. Nem fagyérzékenyebb más gyümölcsöknél (pl. őszibarack.). Gondozása megfelelő támrendszer kialakításából, a jellemzően kora tavaszi metszésből és az őszi szüretből áll.

kivi virág

Termős kivi virág

Magról is vetheted, de nem biztos, hogy megéri a vesződséget.

A védett, meleg, napos területeken, ahol a késői érésű csemegeszőlő fajták beérnek, a kivi gyümölcse nálunk is beérik. Kibírja a félárnyékot is, takarással túléli a telet. Fontos persze a hely megválasztása, mivel sóérzékeny, meszes talajon levelei elszíneződnek, a növény csenevész marad, és korán el is pusztul. A jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú talajokat kedveli. A gyengén meszes talajt elviseli. Kiskertben savanyú kémhatású tőzeg talajba keverésével javíthatsz a helyzeten.  Vízigényes növény, a víz hiánya miatt csökkenhet a gyümölcs mérete, és gyengül a növény ellenálló képességét. Nyáron ne hagyd víz nélkül, egyenletes vízellátásra van szüksége. Ha lehet, használj esővizet az öntözésre. N igényes, szépen fejlődik szerves anyagban gazdag talajon, használj marhatrágyát, és magas N tartalmú komplex műtrágyákat. Ha a levelek sárgulnak, segíthetsz magnézium és vas lombtrágyázással.

Védett helyre ültetve, ahol biztosítható a tövek megfelelő beérése, amely az egyik feltétele a jobb télállóságnak, érdemes próbálkozni néhány tő telepítésével. A termős és porzós kivitöveket minimum 2, maximum 4 méterre kell ültetni egymástól. Miután a kivi nem kedveli a meszes talajt, a szervestrágyán kívül savanyútőzeget is kell tenni az ültetőgödörbe. A meginduló kivi számára karót kell leszúrni a tő mellé ültetés után, majd arra rá kell kötni egy zsineget, a zsineg másik végét kifeszítve a támrendszerhez kell erősíteni. Ezen fog a kivi felfutni a támrendszerre. ám először a kivit metszd vissza a harmadára, és a legerősebb hajtását vezesd fel a támrendszerre, mégpedig úgy, hogy az óramutató járásával ellentétben rávezeted a zsinegre.

A kivi támrendszer mellett termeszthető. Lehet lugasnak nevelni, vagy kordonosan házfalra, garázsra, háztetőre futtatni őket. A női egyedeket gyakran kell metszeni. Ennek legmegfelelőbb időpontja a télutó. A leghasznosabb az ernyő alakra metszés, így hasznosul legjobban számára a fény.

A kivi támrendszerre futtatása

Harcz Endre – kertészet, különleges növények

Egy sorban 2-3 oszlop közé ültesd a kiviket, majd az oszlopokra tegyél T-tartót, és kösd össze őket dróttal. Az így felépített támrendszer leginkább ruhaszárítóra hasonlít. Egy másik lehetőség, ha 4 oszlopot kerettel összekötsz, középre is kerülhet néhány távtartó, és kész is vagy. A lényeg, hogy kb. 180 cm magasan vízszintes felületet képezz úgy, hogy be lehessen menni alá, akár egy kocsibeálló alá. Úgy alakítsd ki, hogy a kivi szét tudjon majd terülni. A támaszték lehet fém, fa, felhasználhatsz, átalakíthatsz már meglévő támrendszert is.

Egy, maximum két törzset nevelj fel egy oszlophoz, majd fent hagyd a hajtásokat szanaszét futni. Tavasszal egy kis karót üss le a tő mellé, majd arra köss egy zsineget, amelynek másik végét kifeszítve kösd hozzá a támrendszerhez. Ezen a kifeszített zsigenen fog felfutni a kivi legerősebb hajtása úgy, a hogy a növényt rá kell vezetni a zsinegre, rá kell terelni a támasztékra.

A termős kivi hosszú szálvesszőn terem. Az első évben egy főhajtást hagyj meg, amely hosszirányban mielőbb eléri a támrendszer tetejét. Ezután, a második évben koncentrálj az oldalhajtásokra. A hajtáscsúcs közeli oldalhajtásokat a második évben neveld vízszintesen. A 3. évben a növény termővesszőket fejleszt, amelyek a 4. évben teremnek. A helyes metszés érdekében fordulj a termesztőhöz szaktanácsért.

Metszési tanácsok

Harcz Endre – kertészet, különleges növények

Az első években a törzs kialakítása a lényeg, a tőről jövő tősarjakat ki kell törni, hogy egy, maximum két hajtás maradjon. A következő 2 évben nem igazán kell hozzányúlni, esetleg tavasszal kicsit vissza lehet vágni, hogy minél erősebb vesszőket hozzon. A 3.-4. évtől lehet termésre számítani. Termőre fordulást követően a letermett vesszőket le kell vágni, az új vesszőket meg kell hagyni, mert azokon lesz a következő évi termés.

Több magyar szakirodalomban jelent meg, hogy a kivit úgy kell metszeni, mint a szőlőt. Ez az állítás téves! Ugyanis, ha úgy metsszük, mint a szőlőt, azaz 3-4-5 szemre visszavágjuk, akkor nem fog teremni, mert ekkor a termővesszők 2/3-át vágják le, amin a termés lenne. Ehelyett a termővesszőket teljes hosszában meg kell hagyni!

kivi termesztés kordonon

A fotón látható óriás kivi ültetvény kb. 15 éves.

Cikk ajánlat: Öntermékeny kopasz kivi

Az utóérő gyümölcs sokáig eláll. Sikerrel érlelhető napos ablakokban, jól tárolható papírcsomagban. A gyümölcsöt tárolhatjuk hűtőben, jól zárható plasztik zsákban. A gyümölcs érett, ha gyengéden megnyomjuk, és kissé puhának érezzük. Az érett kivi könnyen hámozható, héja szinte egyben lejön, ha körben fellazítjuk a héj alatt. Így marad a kopasz, zöld gyümölcshús.

Tárolási tanácsok

Harcz Endre – kertészet, különleges növények

Csak akkor áll el sokáig, ha hideg, viszont nem nagyon száraz helyen, almától távol tárolod.

  • Hideg helyre azért van szükség, mert melegben beindul az érés.
  • A nagyon száraz hely azért nem jó, mert a gyümölcs vizet veszít, összeszárad, ami minőségromláshoz vezet.
  • Almától azért kell távol, vagyis vele nem egy légtérben tárolni, mert az almából természetes úton felszabaduló etilén gáz gyorsítja az érési folyamatokat, így a teljes tárolt mennyiség egyszerre, gyorsan beérik.
A gyümölcsök tárolására legalkalmasabb  egy melléképület, garázs, spájz, kamra.

Mindig kicsit megpuhult gyümölcsöt fogyassz, ez könnyen hámozható, kellemes zamatú. Ha nincs érett gyümölcs, és enni szeretnél, vagy a hétvégén jönnek az unokák, és szeretnéd megkínálni őket finom, érett kivivel, akkor 5-10 kivit tegyél 5-10 almával együtt egy nejlon zacskóba. Így 2-3 nap alatt mézédesre, zamatosra érnek a gyümölcsök. 2-3 napnál ne érleld tovább, mert túlérik és erjedt íze lesz. Az esetleg megmaradt gyümölcsöt továbbra is hideg helyre kell tenni.

A kivi egészségjavító hatása

A kivi egészségjavító hatása jól ismert. Remek vitaminforrás. Szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, és így bőséges ásványtartalmát, a benne található sok káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és nátriumot valamint bórt és a rengeteg A, C és K vitamint, mind közvetlenül tudja hasznosítani szervezetünk. Két kivi elfogyasztásával egész napra elegendő A – és C vitaminhoz jutunk. C-vitamin tartalma segít egészségünk megőrzésében, és a gyulladásos betegségek gyógyításában. A kiviben elegendő ásvány van az izomfogyás megelőzésére, és serkentőleg hat az emésztésre is. K vitamin tartalma pedig biztosítja vérünk alvadékonyságát. A kivi ásványai a vesék munkájára is jótékonyan hatnak, és a csontokat is erősítik. Mindemellett segít legyőzni az ásványhiány vagy csupán stresszes, rohanó életmódunk kiváltotta krónikus fáradtságot. A bizonyos vegyszerek fogyasztása nyomán kioldódó létfontosságú káliumot és sót pótolja. Visszaállítja vízhajtó szerek hatására a szervezetben megbomló folyadék-nátrium egyensúlyt is. Kalcium tartalma miatt – a káliummal együtt -, a kivi nagyszerű vérnyomás és koleszterin csökkentő.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák