Kertrendezés idején gondolj a sünikre!

Az embereknek a sünök védelme érdekében egyre többet kell tenniük, különösen a városi területeken, ahol az élőhelyük és a táplálékforrásaik korlátozottak lehetnek.

Különösen fontos odafigyelni rájuk például a tavaszi kerti munkálatok idején, de akár ősszel is, amikor a kertet rendezzük. Avarkupacot csak óvatosan távolítsunk el, főleg az alsó részét legjobb, ha kesztyűs kézzel szedjük fel, hogy ne üldözzük el, vagy sértsük meg a sünöket.

Íme néhány tipp, hogyan gondoskodhatnak az emberek a sünök védelméről a kertjükben:

sünbúvóhely

Fontos a megfelelő hely kiválasztása.

1. Hagyjunk teret a sünöknek! Ha kertünkben van egy sünbarát sarkot, ott teremtsünk nekik otthont, ahol aludhatnak, pihenhetnek és táplálkozhatnak. Ez lehet egy kisebb bozótos vagy kupac, amely a sünöknek rejtekhelyet biztosít a ragadozó és az időjárás viszontagságai ellen.

2. Kerüljük a veszélyes, forgalmas helyeket! A sünök leginkább éjszaka aktívak, forgalmas utak halálos veszélyt jelentenek rájuk. Ha lehet, kerüljük az autóval való közlekedést az éjszakai órákban.

3. Tartsuk tisztán a kertet! A sünök egészsége és biztonsága érdekében fontos, hogy a kertet tisztán tartsuk. Az eldobált szemét és a szennyezett víz, valamint az elhagyott építési anyagok különösen veszélyesek lehetnek a sünök számára. De ne takarítsuk fel mindenhonnan az avart, fa, fű hulladékot, ez otthont nyújthat nekik, de a zsákmányállataiknak is.

4. Etetésükről nem kell gondoskodni.

5. A kis sünöket pedig nem szabad megfogdosni, mert anyjuk az idegen szagok miatt nem fog gondoskodni róluk.

Kész sünház

Kész sünház

Ezek az egyszerű lépések segítenek a sünpihenőhely elkészítésében:

1. A sünök számára fontos hely a pihenőhely. A sünök szeretik a sűrűn benőtt, árnyékos területeket, ahol buja a növényzet, árnyat adó bokor közelében, ahol a leboruló, nagy levelek rejtik el a pihenőhelyet. Fontos, hogy a terület ne legyen túlságosan nedves, mert a nedvesség növelheti a sünök betegségének kockázatát.

2. Készítsd elő a búvóhely alapját. Az alap létrehozásához használj olyan anyagokat, amelyek megfelelő szellőzést biztosítanak, de ugyanakkor védelmet is nyújtanak a sünöknek. Például használhatsz faforgácsot, falevelet, szalmát. Az alapnak legalább 30 cm vastagnak kell lennie.

3. Készítsd el a búvóhely felső részét. A felső részt olyan anyagokból építsd fel, amelyek megvédik a sünöket az időjárás viszontagságaitól. Használj faágakat, lapokat, deszkákat kb. 30-40 cm vastagon. Az anyagok között hagyj olyan hézagokat, amelyek lehetővé a megfelelő szellőzést biztosítják.

4. A búvóhelybe bejáratot kell kialakítani leboruló lombok rejtekében. A bejáratnak legalább 12-15 cm átmérőjűnek kell lennie, hogy a sünök könnyedén ki-be járkálhassanak.

Sünház készen is vásárolható. Ezek a házak általában fából vagy egyéb természetes anyagokból készülnek, a sünök méretéhez igazítva. Alacsonyak és sokszor kupolaszerűek, ezeket az eszkimó lakóhelyek után iglunak is nevezik. Sok kertész vagy természetbarát telepíti ezeket a sünházakat a kertjébe, hogy segítsen a sünöknek a túlélésben és a populáció fenntartásában.

Ahhoz, hogy vonzóvá tegyük a sünbúvóhelyet, helyezzünk el a közelében egy tál vizet egy cserépalátétben. A sünök nagyon hálásak lesznek érte.

Cikk ajánlat: Édesgess sünit a kertedbe!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa