Kedvenceim, a szabóméhek

Bármennyire is haragszol a szabóméhekre, mert csipkésre vagdalják haszon- és dísznövényeid levelét, ki kell mondani, hogy nélkülözhetetlen beporzók. A pillangósvirágúak fontos beporzói. Miután kártételüket a növények kiheverik, csak végső esetben nyúlj növényvédőszerhez.

A szabóméhek (Megachile nemzetség) egyedül, magányosan élő, 7-17 mm hosszúságú vadméhek. Rágóik a levélrészek kiszabására módosultak. A szép, ívesen kivágott levéldarabkákat nem elfogyasztják, hanem a cső alakú lárvabölcsőt bélelik ki, ebben fejlődnek a lárváik. Májustól-októberig találkozhatunk a repülő imágókkal, főleg délelőtt dolgoznak. Legtöbben csak levelek szabdalását veszik észre, a méhek tevékenységét nem.

szabóméh

Így építenek fészket a szabóméhek

A fészkük lehet fán keletkezett mélyedésében, de a talaj üregben is. Az akár arasznyi, a bejárat felé szűkülő építményben minden levéldarabnak a beépítés helyétől függően pontos mérete és alakja van. A művelethez sima felületű, hajlékony lemezű leveleket választanak. Már önmagában ezeknek a levéldaraboknak a mérnöki pontosságú kivágása is elképesztő teljesítmény (amihez mi, emberek számítógép-vezérelt vágógépeket használunk manapság). A nehézségeknek azonban ezzel még nincs vége, hiszen ezeket a darabokat, melyek mérete gyakran a rovarénak megfelelő, el is kell szállítani. Ehhez a méh a levéldarabot erős lábaival ívben meghajlítja, majd a teste alatt tartva elrepül a járathoz. Itt már “csak” be kell szuszakolnia magát a szűk járaton (ami alkalmanként be is omlik, amit ilyenkor ki kell takarítani), és máris jöhet a legfontosabb munka – a lárvabölcső újabb elemének beépítése.

szabóméh levélszállitás közben

A szabóméhek életciklusa

A fészek előkészítése után a nőstény méh elkezdi gyűjteni a virágport és a nektárt. Pollen és nektár keverékéből kis golyót formál, és egyetlen tojást rak rá. A petéből kikelt lárvák elfogyasztja a tárolt pollentartalékot, és számos vedlésen megy keresztül, majd selyemszerű gubót képez a bebábozódáshoz. Amikor a bábban a lárva átalakul, és kifejlődik a rovar, kifejlett méh átrágja magát a gubón, majd elhagyja a fészket, hogy táplálékot találjon és párosodjon. Általában a hímek kelnek ki először, és a fészkelőhely közelében várják, mikor bújnak elő a nőstények. Párosodás után a hímek jellemzően elpusztulnak. A nőstények megfelelő fészkelőhelyeket keresnek, és újra kezdik a ciklust a fészkek építésével, tojásrakással. 1 nemzedék nő fel egy év alatt, a lárvák bábformájában telelnek át.

fészekből kibújó szabóméh

A szabóméhek haszna

A szabóméhek hasznos beporzást segítő rovarok. Íme néhány érv, amelyet figyelembe kell venni az ökoszisztémára gyakorolt pozitív hatásukkal kapcsolatban:

A szabóméhek kiváló beporzók. Miközben a virágokat meglátogatják, hogy nektárt és pollent gyűjtsenek, akaratlanul is átviszik a pollent a hím virágrészekről (porzók) a női virágrészekre (bibékre), elősegítve a növények szaporodását. Az a képességük, hogy a többi méhhez képest nagyobb távolságra szállítják a virágport, értékessé teszi őket a termesztők körében.

virágport gyűjtő szabóméh

A levéllemezből kör vagy ovális alakú darabokat vágnak, az így okozott sérülés kisebb károkat okoz, és ritkán van hatással a növények általános egészségi állapotára. A leggyakrabban málnán, rózsán, orgonán, tölgyfajokon, akácon és ecetfán tevékenykednek.

A szabóméhek magányos és nem agresszív rovarok. Nem valószínű, hogy megcsípnek embereket, hacsak nem közvetlenül provokálják vagy fenyegetik őket. Ne üldözd őket!

A szabóméhek kára

A szabóméhek főként esztétikai okokból lehetnek nem kívánatosak.

szabóméh kártétele rózsán

Ha mégis védekezni akarsz ellenük használj valamilyen fizikai akadályt, pl rovarhálót, amely meggátolja őket, hogy hozzáférjenek a levelekhez.

Egy másik lehetőség, ha meg akarsz szabadulni az összeszabdalt levelektől, egyszerűen vágd le őket. Persze a növény lecsupaszítását nem ajánljuk.

A szabóméhek bizonyos típusú növényeket jobban kedvelnek másoknál. Válassz olyan növényfajokat, amelyekben, tapasztalatod szerint, kevésbé tesznek kárt.

A levélvágó méhek kisebb valószínűséggel veszik célba a növényeket, ha megfelelő alternatívák állnak rendelkezésére. Fontold meg tekercspapír vagy bambuszcső méhházak vagy fészkelő blokkok elhelyezését a kertben. Ez arra ösztönözheti a méheket, hogy ott fészkeljenek az általad biztosított méhlakásban, ahelyett, hogy leveleket vágnának le a növényekről, abból gyártanának lárvabölcsőt.

méhszálló magányos méheknek

Méhszálló magányos méheknek

Egyes természetes riasztószerek elriaszthatják a szabóméheket. Víz és fokhagyma vagy chili paprika kivonat keverékét a levelekre permetezve azok kevésbé lesznek vonzóak a méhek számára. Sajnos azonban éppúgy riasztják a többi beporzó rovart.

Nem ajánljuk, hogy ess nekik rovarölő szerekkel. Persze ez a te választásod!

Általában elmondhatjuk, hogy a szabóméhek jótékony beporzók, és létfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztéma fenntartásában, a növények szaporodásában.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák