Ittál már málnabort?

Málna a konyhában. A málnából készülhet málnadzsem, málnaszörp, sőt málnabor, málnalikőr és málnaecet is. A recepteket itt olvashatod.

málnaszörp

Fotó: Jakab Jutka

Málnaszörp

Jakab Jutka (biokertész tanfolyamunk szakembere) ajánlja: 1 kg málnához 6 dl vizet teszek, egy késhegynyi Na-benzoátot és egy mokkás kanál borkősavat. Jól összetöröm a málnát és amikor már nincsenek ép szemek beteszem egy sűrűbb szövésű gézzsákba, vagy a szűrót bélelem ki dupla gézlappal, és egy napig hagyom lecsepegni. Annyi cukrot teszek hozzá, amennyi a málnalé súlya és újabb egy napig hagyom, hogy a cukor felolvadjon közben kevergetem. Fertőtlenített üvegekbe töltöm és parafadugóval lezárom.

Málnabor

A “Hobbikertészek, ide!” FaceBook csoportunkból Molnár Gizella Málnabor receptje. Mielőtt elborzasztana, hogy ilyesmire pazarolja a málnát, tudd meg, hogy a málnaszörp készítéskor visszamaradt gyümölcshúst hasznosítja.

málnaborMivel a szörpöket imádjuk , igy a málnából először is kivarázsolom a lelkét. Nekem kb 4 kg gyűlik össze 3 nap alatt. A 4 kg gyümölcsből, amit kb. fél kg kevés cukorral  és egy pici szalicillel elkeverek lazán  és így két szedést egyszerre tudok elrakni időtakarékosan. A szörpöt lecsepegtetem.

A visszamaradt gyümölcshúst beleteszem egy 5 literes üvegbe. Ez nekem kb. az üveg ,1/3 ig ér. 3/4 ig feltöltöm langyos vízzel és kevés cukorral. Az idei első adagba tettem kb. 1 dkg élesztőt mert olvastam, hogy így biztosabban beindul a zajos erjedés, mintha a természetre bíznám( eddig sosem tettem bele).

A következő adagom élesztő nélkül erjedt és az is jó lesz. Meleg helyen tartom az üveget, egy vászonkendővel lekötve. Naponta megkeverem legalább egyszer, 2-3 héten át. Észreveszem, amikor jó, mert a gyümölcshús kifehéredik, és már nem forr annyira. Ekkor leszűröm a hústól, visszatöltöm az üvegbe. Majd kb. 0,7 kg cukrot keverek hozzá, és felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem tele legyen az üveg. Ekkor jön a csendes erjedés szakasza, ami addig tart, amíg gáz képződik (kb. 3 hét). Az üveg száján egy csövön át távozik a gáz. A cső végét vízbe kell tartani, hogy a bor ne jusson oxigénhez. Tipp a levegőztető készítéséhez: csavaros tető kifúrva és abba dugni a csövet leszigetelve. Ha már nem jönnek a buborékok akkor lefejthető a bor.

Málnalikőr

Forrás

Hozzávalók: 1 kg málna; 7,5 dl vodka; 40 dkg cukor.
A málnát picit nyomkodjuk össze és tegyük egy kétliteres üvegbe. Öntsük le az alkohollal, szorosan zárjuk vagy kössük le, majd hagyjuk állni 5-6 hétig (néha rázzuk fel). Ekkor szűrjük át (gézen keresztül a legkönynyebb). A cukrot 2 dl vízzel forraljuk össze, amíg teljesen felolvad, s pár percig főzzük. A szirupot öntsük a málnás alkoholhoz, keverjük össze, végül töltsük sterilizált üvegekbe. Lehetőség szerint fogyasztás előtt pihentessük legalább néhány hétig, de inkább 2-3 hónapig.

Málna ecet

Forrás

Hozzávalók: 500 gr málna; 1/2 liter fehérborecet.
Szép, egészséges málnaszemeket egy zárható (befőttes) üvegbe tesszük. (a málnát nem szabad megmosni) Fogjuk a fehérborecetünket és nyakon öntjük. A málna az ecetben legyen, ha neadjIsten kilógna belőle, egy kanállal nyomkodjuk alá.
Naponta össze kell rázni, legalább egyszer, de ha tudjuk, többször is lehet, nem fog megártani neki. 3 hét érlelődésre van szüksége szobahőmérsékleten, utána leszűrjük, és mehet a sötét kamrába.

Málna dzsem

Forrás

Hozzávalók: 3 kg málna; 3 kg cukor.
1. A málnát kiválogatjuk és szitára téve, vízsugárral gyorsan átmossuk.
2. Fazékba tesszük, és erős tűzön addig főzzük, míg levet enged. Ezután lassú tűzön rotyogtatjuk, míg a málna megpuhul.
3. Ekkor beletesszük a cukrot, és többször megkavargatva, addig főzzük, míg kellő sűrűségű lesz.
4. Üvegekbe töltjük, lefödetlenül hagyjuk, míg teljesen kihűl és a teteje megbőrödzik.
5. Ezután ledugaszoljuk és kamarába tesszük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa