Igy védekezz az amerikai szövőlepke ellen

Védekezz az amerikai fehér medvelepke, lánykori nevén amerikai szövőlepke ellen. Ha csak gócokban lép fel, a fészket kell elpusztítani, ez azonban nem mindig elég.

Az amerikai fehér szövőlepke bemutatása

Az amerikai fehér medvelepke (Hyphantria cunea) Észak-Amerikából került Európába, a nemzetközi kereskedelemmel (vegetatív növényi részek, csomagolóanyag, járművek, hasábfa stb.) szóródott szét a világban. Európában súlyos károsítóként tartják számon Bulgáriában, Romániában, Magyarországon, a volt Jugoszlávia területén, Oroszországban és Észak-Olaszországban. Európa északi régióiban nem terjedt el.

Rendkívül kártékony rovar, amelynek több mint 600 növényfaj szolgál táplálékul. Polifág, kedvelt tápnövényei például a  juhar, a platán, az eperfa, a körtefélék, az almafélék. a fekete bodza, a cseresznye, és még sorolhatnánk.

amerikai fehér medvelepke hernyói

Aamerikai fehér medvelepke hernyói; Forrás: Crop Science | Magyarország – Kártevők

Az amerikai fehér szövőlepkének évente két nemzedéke van. A kártevők bábállapotban a fák kérge alatt vagy a talajban telelnek át. Az első nemzedék már májusban megjelenik. A második lepke nemzedéke július végére szokott kifejlődni, hernyói augusztustól károsítanak.

Ha nagy a fertőzöttség, a hernyók a szövedékük által, a hajtásvégeken készített fészkekben, amely számtalan levelet is magába zár, csüngenek a fáról. úgy táplálkoznak, a fejlettebb lárvák a lombozaton szétszéledve károsítanak.  A fiatal hernyók tehát lombfakadástól kezdődően először hámozgatnak, majd karéjozva rágnak, később tarrágást, de kéreg és ágelhalást is okozhatnak. Az első nemzedék lárvakárosítása általában elmarad a második nemzedékétől.

amerikai fehér medvelepke hernyófészkek

Védekezés az amerikai fehér szövőlepke ellen

Több ország növényegészségügyi szabályokkal is védekezik a elterjedése ellen, növények, járművek, csomagolóanyagok átvizsgálásával, növények karanténba helyezésével.

A védekezést a fiatal lárvák ellen időzítsük! Régi, bevált módszer a hernyófészkek fizikai eltávolítása és megsemmisítése, míg a későbbi fejlődési szakaszban a szétszéledt lárvák kártételét kémiai védekezéssel lehet csökkenteni. Tehát ilyenkor már rovarölő szereket kell alkalmazni ilyenek a: DiPel DF (Bacillus thuringiensis hatóanyag), és valamennyi lambda-ciholatrin hatóanyagú rovarölő (Karate, Kaiso, K1).A rovarölőszeres védekezéshez használható készítményeket a területen jelenlévő virágzó növényeket figyelembe véve, nedvesítő szerrel célszerű alkalmazni. agrotrend.hu / Nébih

amerikai fehér medvelepke

A kifejlett lepke szárnyának feszttávolsága 25-31mm, színe hófehér, szárnyán fekete pöttyökkel.

Az amerikai fehér szövőlepke ellen használható növényvédő szerek okiratai – a felhasználási előírással együtt – megtalálhatók a NÉBIH honlapján.

Cikk ajánlat: Molyok, amelyek nem a szekrényben molyolnak

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa