Így készíthetsz magadnak hóvirágmezőt!

Még nincs a kertedben hóvirág? itt az ideje, hogy ültess!

csoportosan nyíló hóvirágok

A hóvirág, akárcsak a többi tavaszi hagymás növény, ősszel ültethető, tavasszal nyílik, elvirágzás után általában felszedik, az ismételt kiültetésig pedig száraz, hűvös, sötét helyen, például pincében tárolják. Sokan nem szedik fel a hóvirágot, vagy egyéb tavaszi hagymásokat sem, mondván, hogy a természetben sincs rá szükség. Valóban a vad alapfajok például nem szenvednek különösebb hátrányt, ha a talajban hagyod a hagymájukat elvirágzás után. Mások inkább a felszedés mellett állnak ki, mivel így a következő évre nem romlik le a növény, és eredeti tulajdonságait mutatja.

Akármelyik lehetőség mellett döntesz is, érvényes, hogy megfelelő helyet válassz számukra. Ha a kert egy eldugott sarkába kerülnek, nem sokat fogsz látni a virágokból, de ha a kertkapu és a bejárati ajtód közé kerülnek, legalább naponta kétszer, munkába menet és jövet, gyönyörködhetsz bennük.

hóvirág hagymák

Ha felszedés nélküli, „vadon” nevelés mellett teszed le a voksot, válaszd ki a megfelelő helyet, legtöbbször fák közelében, ahogy a természetben is láthatod, hintsd el a hagymákat, hogy minél inkább véletlenszerűbben rendeződjenek el a hagymák. Így lesz a legtermészetesebb a virágok megjelenése. Majd, ahová dobtad őket, oda áss egy-egy 15 cm-es gödröt, állítsd bele a hagymát talppal lefelé, és lehetőleg laza kerti földdel, esetleg virágfölddel töltsd fel a gödröcskét, majd egyengesd el a talajt, óvatosan, hogy minél kevésbé tömörítsd. Ha a hagymák 15 cm-nél közelebb kerülnek a talajfelszínhez, könnyen kiszáradnak, és befertőződnek.

Azonban a nagyvirágú, teltvirágú fajták esetében, akkor lesznek a virágaid évekig mutatósak, ha a hagymákat elvirágzás után fölszeded, különben a hagymák elaprózódnak, a virágok pedig minden évben satnyábbak lesznek. Júniusban, amikorra a zöld rész már visszahúzódott, eltűnt, és a hagyma bőséggel tudott a következő virágzáshoz szükséges tápanyagból raktározni, szedd fel, azaz ásd ki a hagymákat, és az őszi kiültetésig tárold őket száraz, hűvös, sötét helyen, például pincében.

hagymaültető kosár

Használj virághagyma ültető kosarat!

Megkönnyíti az ültetést, a felszedést, ha a hagymákat erre a célra készült kosárban ülteted ki. Ennek előnyei, hogy a csokorban fejlődő virágok nagyon szépen mutatnak, a hagymákat nem kell júniusban keresgélni, és a kiemeléskor nem sérülnek.

A kosár alsó harmadát töltsd meg viszonylag laza virágfölddel, tedd rá a hagymákat, egymástól minimum 5 cm távolságra, a gyökeres részükkel lefelé. Ezt követően hints a kosár pereméig virágföldet, amit végül óvatosan vízszintesre simíts. Az így beültetett kosarat a pereméig süllyeszd a talajba. A kosár alá tedd a hagyma csomagját, hogy tudd, mit is ültettél. Öntözd be alaposan.

hóvirág 'Flore Pleno'

Hóvirág ablakládába vagy cserépbe

Ha azt szeretnéd, hogy a hóvirág még inkább szem előtt legyen, ültesd ablakládába vagy cserépbe. A cserepet akár a két ablak között is tarthatod. Ügyelj rá, hogy olyan helyre kerüljön, ahol nem éri közvetlenül a déli napsütés. Használj morzsalékos virágföldet, mert a hagymások utálják a kötött talajt. A hagymákat dugd le egymástól kb. 5 cm-re. Fagyveszély esetén legjobb, ha időlegesen beviszed az ablakládát. Az edényben, ládában nevel hóvirágot még leveles állapotában ültesd ki a kertbe. Különben nagy valószínűséggel elpusztul.

Olvass többet a hóvirágról: Hóvirág

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!