A hüvelyesek tápértéke

A mikrotápanyagok kis mennyiségben szükséges életfontosságú anyagok. A Crop Science-ben publikált tanulmányban négy hüvelyes zöldség, a borsó, a lencse, a csicseriborsó és a bab tápanyagtartalmát vizsgálták, amelyek a gabonafélékhez képest kétszeres mennyiségben tartalmaznak mikroelemeket, mégis sokkal kevesebb figyelmet fordítanak termesztésükre a gabonafélékhez viszonyítva. Pedig a mikrotápanyagok hiánya betegségekhez vezet. A hüvelyesek mikrotápanyag tartalmát leginkább a termesztési körülmények befolyásolják, állapították meg a kutatók. A termések szárazanyag tartalmára számítva 100 g-nyi mennyiségük elfogyasztása fedezi a napi vas, cink, szelén, mangán, réz és nikkel szükségletet. A lencse kiemelkedő vas-, a csicseriborsó jelentős magnézium-, a csicseriborsó és a lencse kiváló szelénforrás. A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy termesztésük nem igényel nitrogénműtrágyázást. Tehát termesztésük olcsóbb, és egyszerűbb a gabonafélékhez viszonyítva.

hüvelyesek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Téma: Friss hírek