Húsvéti dekorálás

Lehet az időjárás meleg vagy éppen hűvös, változékony, visszavonhatatlanul itt a tavasz. Húsvét közeledtével öltöztessük a lakásunkat is ünneplőbe.

tulipánok vázában

Díszítés tulipánnal.

Színes virágokkal dekorálhatunk, nárciszokkal, tulipánokkal, vagy palántákat állíthatunk az ünnepi asztalra. Igazi tavaszi jelképek a húsvéti tojások. A kifújt tojást helyettesíthetik a változatos méretű, színes fatojások. Ha A kifújt tojások tetejét levágjuk, kevés földet teszünk bele, fűmagot, búzamagot, mustármagot hintünk rá, megöntözzük, pár nap megjelenik a tojás tetején a tavaszt idéző zöld. Olvasd el tojásfestési ötleteinket: Fess húsvéti tojásokat növényi festékkel!

A csipkeharasztfélék (Selaginellaceae) családjába tartozó csipkeharaszt (Selaginella) mindenütt kapható, szétterülő hajtásaival szinte szőnyeget képző szobanövény, ezért a ráállított húsvéti figurák, tojás, nyúl, csirke, úgy festenek, mintha a tavaszi gyepen lennének.

húsvéti dekoráció

Húsvéti dekoráció csipkeharaszton.

A húsvéti fa vagy húsvétfa állítás manapság újból divatba jött. A húsvétfával történő dekorálást már a bejárati ajtónál megkezdhetjük. Ne gondoljuk, hogy a barkaág vagy a girbe-gurba fűzfaág lehet csak dekorációs alap. Nem csalás, nem ámítás: fenyőt is állíthatunk. Hiszen magyar néphagyomány is alapul erre. Vagyis a fenyőfa nem a karácsonyi ünnep privilégium. Mint ahogy a bejgli sem az. A fa díszítéséhez használjunk színek krepp papírszalagokat. Díszíthetjük papírrózsával is. Más stílusú lesz a fácska, és az eső sem árt neki, ha kifújt hímes tojásokat, színes fatojásokat vagy üvegdíszeket helyezünk rá. A néphagyomány szerint Húsvét szombat estéjén kerül fel a díszbe öltöztetett fenyő a kertkapura
Nemcsak nálunk van hagyománya a faállításnak, hanem Az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol német bevándorlók terjesztették el az Egg-tree-t, a tojásfát, amely valóban olyan látványt nyújt, mintha tojásokat termő fa volna. Díszítsünk mi is a kertben. A virágzó fákra, cserjékre, aggassunk fatojásokat, esetleg műanyagtojásokat.  A svédek színes tollakkal ékesítik az ágakat.

Bár húsvétfának mondjuk, joggal nevezhetnénk inkább húsvétágnak, mivel jobbára a feldíszített, rügyező, virágzó ágakat értjük alatta.

húsvétfa

Tojással díszített barkaág.

A barka az egyik leggyakoribb húsvéti jelkép. A mi éghajlati viszonyaink között a fűzfabarka helyettesíti azokat a pálmaágakat, amelyeket lengetve üdvözölte a nép egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnapján. Ez a barkaág a hagyomány szerint a szentlélek erejét hordozza, gyógyító erőt tulajdonítva neki, eresz alá tűzve pedig a villámcsapástól őriz. Napjainkban a barka szívesen alkalmazott tavaszi lakásdísz. A vázába állított barkaágra, vagy bármely, kirügyezett, virágos ágra, kifújt, zsinórra fűzött húsvéti tojásokat akaszthatunk.

virágzó gyümölcsfa ágak

Húsvéti dekoráció virágzó gyümölcsfa ágakkal.

Ha még nem virágzanak, a gyümölcsfákról lemetszett, duzzadó rügyes ágakat langyos vízben néhány nap alatt kihajtathatjuk. Bármely gyümölcsfa vesszői alkalmasak hajtatásra, de az erdőszélen vágott kökény vagy vadszilva ágai is illatos, apró virágocskákkal ajándékoznak meg. A virágos ágakra nem csak kifújt tojásokat függeszthetünk, hanem apró fából készült nyuszi- vagy madárfigurákat. A gyönyörű virágos ágak azonban önmagukban is meseszépek.

húsvéti dekoráció

Műfűvel, szalaggal, tojással díszített virágcserép.

Cserepes növények díszítése: Ha a cserepes virágot kosárba helyezed, a cserepet beborítod sizállal (műfű virágkötészeti kellék) borítod, és a kosár fülére masnit, abba tojást kötsz, már kész is a legszebb ünnepi asztaldísz. Ugye észrevetted, hogy a tojást nem csak festeni lehet, hanem be is lehet csomagolni!

tulipánok és tojások vázában

Hurkapálca szárra húzott kifújt tojások elhelyezése tulipáncsokorban.

További lehetőség, ha a vázába a barka, aranyeső vagy tavaszi virágok mellé (nárcisz, tulipán), és a lakásban lévő szobanövények cserepébe hurkapálca szárral színes tojásokat teszünk. Aggathatunk díszeket csupasz, fehérkérgű faágra is. Az ágat konzervdobozba állíthatjuk, amelyet lefestettünk kedvünk szerint zománcfestékkel. Az ágat megtarthatja műfű vagy dughatjuk mohapárnába.

tulipánernyő

Esernyős tulipándísz.

Igen, az ajtó nem csak koszorúval dekorálható. Egy vékonyabb műanyag edénybe tegyünk egy vizes oázist, és szúrjunk bele virágokat. Az egészet tegyük egy összecsukott ernyőbe, aminek a belső részén a feszítő szálakat előzőleg kössük össze, hogy ne nyíljon szét az ernyő. A virágokat rendezzük el, és az ernyő fogójánál akasszuk az ajtóra, vagy enyhén döntsük meg. Az oázis sokáig szépen tartja a növényeket, de azért hetente nem árt őket cserélni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa