Homoktövis gyógyhatásai

A 2013. október 14-17-e között  Potsdamban tartott 6. Nemzetközi Homoktövis konferencián. kiadott tanulmányból közlünk részleteket a homoktövis sokoldalú gyógyító hatásairól (Pionier im märkischen Sand – Auf den Spuren des Sanddorns in Brandenburg. Ministerium für Infrastruktur und Landwirtschaft des Landes Brandenburg, Potsdam, 2013.13 -19. oldal), Farkas István fordításában.

A homoktövis természetes energiaforrás

Az utóbbi évtizedekben növekvő egészségtudatosság oda vezetett, hogy az egészséges táplálkozás és a természetes gyógymódok, a figyelem középpontjába kerültek.

Egyéb vadon termő gyümölcsfélék, mint a fekete bodza, a berkenye vagy az áfonya mellett a homoktövis is egyre nagyobb figyelmet kap, mivel nincsenek nemkívánatos mellékhatásai. A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) tápanyagtáblázataiban, amelyek az egészségjavító élelmiszerek fogyasztását hivatottak előremozdítani, a homoktövis mint élelmiszer kiemelkedő helyen szerepel a magas táplálkozásfiziológiai értéke miatt. Több, mint 250 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

A homoktövis értékei

A homoktövis termése gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban, szerves savakban, ásványi anyagokban, bioaktív összetevőkben és vitaminokban, köztük az antioxidánsnak számító C és E- vitaminokban.

Ismeretes, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert és alkalmas a megfázásos, illetve lázas betegségek gyógyítására.

„A gyógyszertárakban, reformházakban és drogériákban beszerezhető homoktövisléből napi 3 kanállal fogyasszunk, vagy cukorral (1 rész homoktövisléhez 1 rész cukor) keveréket készítsünk, amelyből naponta többször, teáskanálnyi mennyiséget vegyünk be” – javasolja Mannfried Pahlow, a Bogen and der Donau-i gyógyszerész, több szakkönyv és különféle gyógynövény-tanácsadók szerzője.

Az antioxidánsokat folyton-folyvást dicsőítik, mint egyetemes gyógyszert. A magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerek lassíthatják az öregedési folyamatokat, és olyan súlyos betegségek ellen védhetnek, mint például a rák egyes formái.

Az oxidatív stressz egy olyan kémiai folyamat, melynek során a szervezetben az oxigénmolekulák káros formái, az úgynevezett szabad-gyökök túltermelődnek. Ennek okait gyakran övezi találgatás. Bizonyosan ide tartoznak a környezetből a szervezetbe kerülő méreganyagok, de ugyanígy hozzájárulhat kialakulásához az egészségtelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életmód. A káros molekulák megpróbálnak az egészséges sejtek receptoraival összekapcsolódni. Amennyiben ez sikerül, a folyamat oxidációhoz vezet. A megnövekedett oxidatív stressz gyengíti az immunrendszert, ami betegségek egész sorához vezethet.

homoktövis fagylalt

Homoktövis fagylalt

A C-vitamin (aszkorbinsav) és az E-vitamin (tokoferol) bizonyítottan magas antioxidatív aktivitással rendelkeznek. Ugyanez mondható el a flavonoidokról is, amelyek részben növényi színezőanyagok. Ezek azonban nem csak a növény színéért felelősek, hanem egyben védik is a káros környezeti hatásoktól. Ezt a funkciót az emberi testben is be tudják tölteni. Antioxidáns hatásuk mellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is egyre nagyobb szerepet játszanak.

A növényekben nem található koleszterol, azonban hasonló vegyületek, az úgynevezett fitoszterolok igen. A homoktövisben különféle fitoszterolok, köztük az ergoszterol, a sztigmaszterol és a lanoszterol mutathatók ki, amelyek jelentősen hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Ezen túlmenően a homoktövisben található biogén-amin-kolin, melyet sokszor tévesen vitaminként említenek, hozzájárul a szervezetben található zsírlerakódások csökkentéséhez.

A homoktövisben kimutatták a kobalamin, a B12-vitamin biológiailag aktív formáját is, de még nem egyértelmű, hogy ez valójában a növény anyagcseréjéből, vagy –amire egyébként sok jel mutat- növény gyökérzetén, illetve bogyóin élő mikroorganizmusokból származik. Azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, a homoktövissel hozzájuthatnak ehhez a fontos vitaminhoz. A B12-vitamin, amely egyébként állati eredetű élelmiszerekben található meg, az emberi szervezet anyagcsere-folyamatainak fontos szereplője. Részt vesz egyes zsírsavak lebontásában és a vérképződét is segíti. A provitamin A-ként is emlegetett béta-karotin szépségvitaminnak számít.  Nem csak a látást javítja, hanem védi a bőrt és a nyálkahártyát egyaránt. Orvosi szakfolyóiratokban belső napvédőként is említik, mivel javítja a szervezet védekezőképességét az UV-sugárzás ellen. A homoktövis gyümölcse fajtától függően ebből a vegyületből 5-18mg/100g-ot tartalmaz.

homoktövis termés

A homoktövisolajok kedvező hatásai

A magokból és a gyümölcshúsból is kinyerhető homoktövisolaj kémiai összetétele hasonlít az emberi szervezet anyagcseretermékeinek összetételére. A homoktövisolaj aktiválja a szénhidrátok energia-anyagcseréjét, és ezáltal megteremti a sikeres fehérjeszintézis előfeltételeit. Ez a tulajdonsága teszi a homoktövisolajat értékessé.

Sok tanulmány említi a homoktövis-húsolaj bőrre gyakorolt pozitív hatását. Mivel ezt az olajat a gyümölcshúsból nyerik, megtalálhatók benne a korábban  említett összetevők. Fajta és termőterület függvényében a gyümölcshús olajtartalma 1,4 és 13,7 százalék között mozog – utóbbi sajnos csak a Kínában termő Hippophäe goniocarpa fajtánál.

A gyümölcsből nyerhető olaj mélyvörös-narancssárga színű. Íze és illata ugyanolyan, mint a gyümölcsé. A húsolaj telített zsírsavakból (palmitinsav), egyszeresen telítetlen zsírsavakból (főleg palmitolein- és oleinsav), valamint többszörösen telítetlen zsírsavakból (linol- és linolénsav) áll. Az egyszeresen telítetlen palmitoleinsav egyéb növényi olajokban –a makadámdió-olaj kivételével- egyáltalán nem, vagy csak nyomokban található meg, míg a homoktövis-húsolaj figyelemreméltó 35%-os koncentrációban tartalmazza.

homoktövis olaj

Homoktövis olaj

A gyümölcshúsolaj palmitoleinsav-tartalma egészségjavító hatású. A palmitoleinsavat a bőr felső rétegeiben található zsír alkotóelemeként is viszontláthatjuk. Itt jól felszívódik, és segíti a hámosodást, azaz az új bőrsejtek képződését. Ugyanakkor a húsolaj magas arányban tartalmaz béta-karotint, továbbá E-vitamint. Mivel mindkettő a bőrben található zsír egy-egy komponense, ezek is könnyen felszívódnak.

A húsolaj gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a sérülések gyógyulásához. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a homoktövis segíti a mikrokeringést, és egy egészséges, rugalmas szerkezetű bőrt eredményez.

A magas béta-karotintartalom természetes fényvédelmet ad UV-szűrő tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal csökkenti a fény hatására az érzékeny bőrön jelentkező bőrpírt.

A további értékes összetevők kombinációja regeneratív hatást biztosít. A C- és az E-vitaminnal együttműködve serkenti a bőrben a kollagénképződést, és szájon át történő fogyasztása esetén bizonyos típusú napfényallergiák ellen is hatásos. Ezenfelül antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja az oxidációs folyamatok által kiváltott sejtelváltozásokat. A bőr alatti zsírszöveteket dúsító képessége alkalmassá teszi pigmentációs zavarok ellensúlyozására. Ezáltal nem csak ápolja, hanem fiatalítja is a bőrt. Ezt a hatást használja ki a kozmetikai ipar: 0,5 – 2% közötti koncentrációban használják a homoktövisolajat az arcbőr nappali és éjszakai ápolására. Az Anti-Aging termékek még mindig növekvő piaca érdekes felvevőpiac lehet a homoktövis számára.

Az E-vitamin (tokoferol) mindenekelőtt sejtmembrán-védő tulajdonsággal rendelkezik, mert felfogja a reaktív oxigén-fajtákat (antioxidáns). A szervezetben kiemelkedő védelmet nyújt a bőr idő előtti öregedésével szemben. Gondoskodik a kötőszövet rugalmasságáról, a sima bőrről, és segíti a sejtmegújulást. Az antioxidatív tulajdonságai mellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, úgymint a fényérzékenység és a napégés ellen.

Homoktövisolajjal a csillagokig

A homoktövis-magolaj sárga színű, tehát első pillantásra megkülönböztethető a húsolajtól. Szagtalan és íztelen. A magolajban a gyümölcshúsolajhoz képest nagyobb koncentrációban találhatók meg a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek a szintén megtalálható fitoszterolokkal és tokoferolokkal kombinálva hámosító és bőrgyógyító hatásúak. Ez irritált, pikkelyes, száraz bőrnél igazolódik be. Alkalmas allergiák, tisztátalan bőr (akne), égési sérülések vagy akár felfekvések kezelésére. Ugyanakkor megelőző jelleggel is használható a napi bőrápolásban. A magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt az oxidációra való hajlama jóval magasabb. A magból készült olaj gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban. Ezek magas táplálkozás-fiziológiai és dietetikai értékkel rendelkező telítetlen zsírsavak. Említésre méltó itt az Omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav magas, 34% körüli aránya. Az Omega-3 zsírsavak a természetben említésre méltó mennyiségben csak a lenolajban és a tengeri halak zsírjában fordulnak elő. Egyedül a makadámdió-olajban lelhető fel hasonló koncentráció.

A magolajat használják fájdalmak esetén, a nyálkahártya sérülésekor, májvédőként, továbbá immunerősítőként is.

Az egykori Szovjetunióban sugárterhelések kezelőanyagaként is ismerik. A kozmonautákkal végzett kísérletek kimutatták, hogy a húsolaj fogyasztása emelte a vérben a vitaminok szintjét, továbbá a vizeletben csökkentette a kiválasztott metabolitok mennyiségét is. A hosszabb repülésekre jellemző magas sugárterhelés miatt a homoktövisolaj mindig is az űrhajósok házipatikájához tartozott és tartozik továbbra is. Így Jurij Gagarinnak, az űrben járt első embernek legendás utazása előtt szintén homoktövist kellett fogyasztania, hogy megerősítse szervezetét a kozmikus sugárzás, a súlytalanság és a hőmérséklet-ingadozások hatásaival szemben.

A vadon is termő növény a radioaktív sugárzás esetén is segíthet. Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után a sugárzásnak kitett sérülteket homoktövisolajjal kezelték. Pontosan ez a felhasználási terület teszi érdekessé a homoktövis alkalmazását a rák elleni küzdelemben alkalmazott sugárterápia során is. Vizsgálják az olaj tumorgátló hatását, valamint a nőgyógyászatban történő felhasználási lehetőségét a méh és a méhnyak nyálkahártya-sérülései esetén.

Aki homoktövisolajat használ, annak érdemes megfigyelnie a címkén található apró betűs részben a jelölést, hogy pontosan melyik olajról van szó, vagy a kettő keverékéről.

Maradéktalan felhasználás

1 ha homoktövis gyümölcsből -a termésmennyiségtől függően- közel 16 tonna friss lé nyerhető.

A gyümölcsfeldolgozás melléktermékei is gazdagok fehérjékben, zsírokban, aminosavakban, A, C, D és E-Vitaminban, karotinoidokban, flavonoidokban és mikrotápanyagokban.

A levelek és gyümölcsmaradványok kiegészítő táplálékként való felhasználása sertések esetén közel 21%-os egészségjavulást eredményezett.

Egy kínai tanulmány szerint a kecskék tejhozama 6-7% körüli mértékben növekedett, a szárnyasok gyarapodását 9-13%-kal tudták növelni, miközben a tojáshozam 25-29% közötti mértékben javult.

Belső-Mongóliában tanulmányokban kimutatták, hogy a hagyományos tápláláshoz képest juhonként 5 kg testtömeg-növekedést és kb. 30%-kal több kasmírgyapjú-mennyiséget lehet elérni.

Indiai vizsgálatok bizonyították, hogy a homoktövis leveleinek nyersfehérje-tartalma (18 és 25% között) sokkal magasabb, mint a vörös heréé (17,1%), és összehasonlítható a fehér heréével (24,7%). Ezzel ellentétben a zsírtartalom a homoktövis levelében (3-5% között) magasabb, mint a vörös herében (3,6%) vagy a fehér herében (2,7%). Emiatt a haszon- és háziállatok élelmezésében a kínálat bővítésére jó lehetőség a homoktövis-kivonatok adagolása.

A homoktövis gyógyhatásai

Hús- és magolajok

Bőr

gyulladáscsökkentő

hámképződés segítése

szövetregenerálódás segítése

gyulladt sérülések gyógyítása

neurodermitisz (krónikus, gyulladásos, erős viszketéssel járó, allergiás bőrbetegség) ellen

Gyomor és bélrendszer

gyomorhurut esetén

Vérkép

lipémia (a vérsavóban szabad szemmel látható zsírtartalom, tejszerű elváltozás) ellen

Szív

szívritmuszavarok ellen

Sugárzás

gamma-sugárzás ellen

Levelek és levélkivonatok

Antimikrobiális hatás

antivirális hatás (hiporamin)

influenzavírusok

adenovírusok

citomegalovírus (CMV)

herpeszvírusok

Gyulladáscsökkentő hatás

ízületi gyulladások (artritisz) ellen

Antitoxikus hatás

antioxidatív hatás

sejtvédelem króm által indukált citotoxicitással szemben

További információk: Homoktövis termesztése; Homoktövis

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa