Homoktövis termesztése

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfavirágúak (Eleagnaceae) családjába tartozó, sarjadzó, sűrű bozótot alkotó cserje vagy kisebb termetű lombhullató fa. Homok- és öntéstalajokon, tengerparti dűnéken terem. Hazai populációja védett. Egyetlen hazai rokona az ezüstfa (Eleagnus angustifolia). Parkokba, fasorokba dísznövényként ültetik. Talaj megkötésére, nagy foltok kialakítására használhatjuk, vagy  sövényként is ültethetjük.

homoktövis bokor

A homoktövis környezeti igénye és fajtái

Napfény igényes. Talajban nem válogat. Sivár, meszes, sós talajon is jól terem. Gyökerein nitrogénkötő baktériumok élnek. Szárazság- és fagytűrő.

Kártevői, kórokozói a levéltetvek, a szürkepenész és a Verticillium, amelynek kártétele csökken, ha talajfelszíni gyökereket nem sértjük, és a növény vízellátásáról gondoskodunk.

Európában a nagy karotin és C-vitamin tartalmú német fajták (pl. Leikora, Hergo) terjedtek el a leginkább. Államilag elismert, meghonosított altáji fajták pl. az Oranzsevaja, Csujszkaja, Obilnaja, Jantarnaja.

Oranzsevaja tövis nélküli, vagy enyhén tövises. Gyümölcse sötétnarancs színű, kerekded, középnagy. Termései nagyon sűrűn helyezkednek el a hajtásokon, szedése emiatt nem könnyű. Bogyói savanyú ízűek, C-vitamin tartalma kiemelkedő. Érése korai, július közepétől szedhető.

A Csuszkaja közepes, vagy gyenge növekedési erélyű, tövis nélküli, hajtásrendszere szétterülő. Gyümölcsei augusztus elejétől érnek, bogyója nagy, ovális alakú. Gyümölcse édeskés ízű, bogyói ritkán állnak, ezért könnyen szedhetők. C-vitamin tartalma 100-200 mg%.

Az Obilnaja enyhén tövises, erős növekedésű. Nagy, ovális gyümölcsei Narancsszínűek. Bogyói ritkán állnak, ezért könnyen szedhető. Bőtermő. Harmonikus, kellemes ízű, friss fogyasztásra is alkalmas. Korai érésű, már júliustól szedhető.

A Jantarnaja közepes növekedési erélyű, enyhén tövises, ritka ágrendszerű fajta. Jó termőképességű, Nagy gyümölcsű (0,5-0,7 g/db), narancsszínű, ovális bogyójú. Túlérett bogyója a bokron aszalódik, nem hullik.

A Leikora, a Hergo fajták bár sokkal tövisesebbek, mint az orosz és szibériai fajták, de a terméshozamuk – irodalmi adatok alapján- sokkal nagyobb.

Hippophae rhamnoides 'Leikora'

Hippophae rhamnoides ‘Leikora’

A homoktövis telepítése

Burgonya és kajszi után ne telepítsük! Őszi vagy tavaszi telepítése előtt zöldtrágyázzunk, szerves trágyázzunk, esetleg foszfor tartalmú műtrágyázást is végezhetünk (150-200 kg/ha). A nőivarú egyedek mellé porzósat is kell telepíteni! Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Az ültetőgödör 50-60 cm mély, 30×30 cm-es méretű legyen. A gyökérnyakat ültessük mélyebbre, mint ahogy a csemetekertben tették. Az első évben ajánlott öntözni, és a tápanyagellátást is optimális szinten tartani. A kiültetés után ajánlott a csemetéket visszavágni. 3-4 évente nem árt metszeni.

A homoktövis betakarítása

A betakarítást az érés elején kell elvégezni. Ha a betakarítással a gyümölcsös hajtásvégeket levágjuk a következő évi termés egy részétől is megszabadulunk! Leghatékonyabb, ha a korona belső részén lévő terméses hajtásokat lemetsszük, a külső részekről pedig kézzel leszedjük a bogyókat. Üzemi méretekben alkalmazzák az NDK-ban a Humboldt egyetemen két gépésze által kidolgozott, a többé-kevésbé gépesített betakarítási módszert. A terméses gallyakat pneumatikus ollókkal levágják, feldarabolják tartályláda méretűre, mélyhűtéssel lefagyasztják, majd lerázzák a bogyókat a gallyakról. Ezután rostálással tisztítják meg az egyéb növényi részektől.

A leszüretelt bogyók rosszul tárolhatók. Nyers fogyasztásán kívül befőtt, kompót, lekvár készülhet belőle.

Forrás: Bernáth Jenő: Gyógy- és aromanövények

További információk a homotövisről
közelebbről is megismerkedhet a homotövissel kiskert- és gyógynövény tanfolyamainkon.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás