Homoktövis termesztése

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfavirágúak (Eleagnaceae) családjába tartozó, sarjadzó, sűrű bozótot alkotó cserje vagy kisebb termetű lombhullató fa. Homok- és öntéstalajokon, tengerparti dűnéken terem. Hazai populációja védett. Egyetlen hazai rokona az ezüstfa (Eleagnus angustifolia). Parkokba, fasorokba dísznövényként ültetik. Talaj megkötésére, nagy foltok kialakítására használhatjuk, vagy  sövényként is ültethetjük.

homoktövis bokor

A homoktövis környezeti igénye és fajtái

A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a homoktövis szélporozta, kétlaki növény, porzós és termős virágok nem fejlődnek egy növényen. Ha csak egy tövet ültetsz, ne csodálkozz, hogy nem hoz termést! Vásárláskor már érdemes szakember segítségét kérni, mert nehéz a termős és porzós növényeket megkülönböztetni. Ültetéskor címkézd fel a növényeket, különben nem fogod tudni, hogy, ha esetleg kipusztulna valamelyik, mivel pótold. Vannak öntermékeny fajták (pl. ’Friesdorfer Orange’), de ezek is bővebben teremnek, ha mindkét típusú növény jelen van.

A homoktövis tartása egyszerű. Napfény igényes. Talajban nem válogat. Tűri a téli hideget és nyári kánikulát. Sivár, meszes, sós talajon is jól terem. Gyökerein nitrogénkötő baktériumok élnek.

Kártevői, kórokozói a levéltetvek, a szürkepenész és a Verticillium, amelynek kártétele csökken, ha talajfelszíni gyökereket nem sértjük, és a növény vízellátásáról gondoskodunk.

Európában a nagy karotin és C-vitamin tartalmú német fajták (pl. Leikora, Hergo) terjedtek el a leginkább. Államilag elismert, meghonosított altáji fajták pl. az Oranzsevaja, Csujszkaja, Obilnaja, Jantarnaja.

Oranzsevaja tövis nélküli, vagy enyhén tövises. Gyümölcse sötétnarancs színű, kerekded, középnagy. Termései nagyon sűrűn helyezkednek el a hajtásokon, szedése emiatt nem könnyű. Bogyói savanyú ízűek, C-vitamin tartalma kiemelkedő. Érése korai, július közepétől szedhető.

A Csuszkaja közepes, vagy gyenge növekedési erélyű, tövis nélküli, hajtásrendszere szétterülő. Gyümölcsei augusztus elejétől érnek, bogyója nagy, ovális alakú. Gyümölcse édeskés ízű, bogyói ritkán állnak, ezért könnyen szedhetők. C-vitamin tartalma 100-200 mg%.

Az Obilnaja enyhén tövises, erős növekedésű. Nagy, ovális gyümölcsei Narancsszínűek. Bogyói ritkán állnak, ezért könnyen szedhető. Bőtermő. Harmonikus, kellemes ízű, friss fogyasztásra is alkalmas. Korai érésű, már júliustól szedhető.

A Jantarnaja közepes növekedési erélyű, enyhén tövises, ritka ágrendszerű fajta. Jó termőképességű, Nagy gyümölcsű (0,5-0,7 g/db), narancsszínű, ovális bogyójú. Túlérett bogyója a bokron aszalódik, nem hullik.

A Leikora, a Hergo fajták bár sokkal tövisesebbek, mint az orosz és szibériai fajták, de a terméshozamuk – irodalmi adatok alapján- sokkal nagyobb.

Hippophae rhamnoides 'Leikora'

Hippophae rhamnoides ‘Leikora’

A homoktövis telepítése

Burgonya és kajszi után ne telepítsük! Őszi vagy tavaszi telepítése előtt zöldtrágyázzunk, szerves trágyázzunk, esetleg foszfor tartalmú műtrágyázást is végezhetünk (150-200 kg/ha). A nőivarú egyedek mellé porzósat is kell telepíteni! 4 nőivarú növény mellé 1 hímivarút ajánlott. Javasolt ültetési távolsága: 4-5 méter sor és 2-2,5 méter tőtávolság. Az ültetőgödör 50-60 cm mély, 30×30 cm-es méretű legyen. A gyökérnyakat ültessük mélyebbre, mint ahogy a csemetekertben tették. Az első évben ajánlott öntözni, és a tápanyagellátást is optimális szinten tartani. A kiültetés után ajánlott a csemetéket visszavágni. 3-4 évente nem árt metszeni.

Fás dugványok nyugalmi állapotban, fagymentes időben szedhetők. A dugványozásról itt olvashatsz: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket! A dugványokat 20-25 cm mélyre kell helyezni. Ne feledkezz meg a bőséges beöntözésről.

A homoktövis betakarítása

A betakarítást az érés elején kell elvégezni. Ha a betakarítással a gyümölcsös hajtásvégeket levágjuk a következő évi termés egy részétől is megszabadulunk! Leghatékonyabb, ha a korona belső részén lévő terméses hajtásokat lemetsszük, a külső részekről pedig kézzel leszedjük a bogyókat. Üzemi méretekben alkalmazzák az NDK-ban a Humboldt egyetemen két gépésze által kidolgozott, a többé-kevésbé gépesített betakarítási módszert. A terméses gallyakat pneumatikus ollókkal levágják, feldarabolják tartályláda méretűre, mélyhűtéssel lefagyasztják, majd lerázzák a bogyókat a gallyakról. Ezután rostálással tisztítják meg az egyéb növényi részektől.

A leszüretelt bogyók rosszul tárolhatók. Nyers fogyasztásán kívül befőtt, kompót, lekvár készülhet belőle.

Forrás: Bernáth Jenő: Gyógy- és aromanövények

További információk a homotövisről
közelebbről is megismerkedhet a homotövissel kiskert- és gyógynövény tanfolyamainkon.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák