Homoktövis amennyire nem ízletes, annyira jótékony hatású

Ezt a már az őskorban is gyűjtött, nyersen nemigen fogyasztható, erősen savas gyümölcsöt napjainkra újra felfedezték rendkívül értékes vitaminjai, karotinja, szerves savai, továbbá nagy nyomelemtartalma miatt.

homoktövis bokor

A homoktövis növénytani leírása

Az ezüstfafélék (Eleagnaceae) családjába tartozó, Európában is őshonos növényt az ókori görögök abrakként etették lovaikkal. A lovag egészséges, ragyogószőrűek lettek tőle. Nem véletlen, hogy tudományos neve is- Hippophae Rhamnoides – ragyogó lovat jelent. Ázsiában már a középkorban közismert volt jótékony hatásai miatt. A szovjet kozmonauták a gyümölcs olaját a nap égető sugarai ellen használták.

A nálunk is őshonos homoktövis kétlaki, szélporozta, 1,5-3 méter magas lombhullató tövises cserje. A porzós egyedeken a rügyek a hajtás csúcsán tömöttebben állnak és nagyobbak, mint a termős egyedeken. A porzós virágok az évi hajtások töve körül ülnek, csoportosan. A termős virágok a levelek hónaljában, magányosan állnak.

A vezérhajtás kérge vastag, rücskös, míg a fiatal ágaké sima. Levelei a fűzéhez hasonlatosak. A levélfonák ezüstös. Porzós és termős virágai külön egyedeken fejlődnek. Ezért csak olyan helyeken érlel magot, ahol hím- és nőivarú egyedek együtt fordulnak elő, és egy időben nyílnak.

A cserjetermetű növény apró, zöldes színű, szélbeporzású virágai márciusban, míg az élénk narancssárga, bogyószerű termések szeptembertől jelennek meg. A narancssárga, álbogyó termés tojásdad alakú, 7-9 mm átmérőjű, egy kőmagvat tartalmaz. termések hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. A homoktövis viszonylag hosszan fejlődik, a negyedik-hatodik évben fordul termőre.

A homoktövis előfordulása

A nemzetség minden faja Eurázsiában őshonos. H. rhamnoides-ként nyolc alfajt ismerünk, mindegyikük elterjedése egy-egy földrajzi területre korlátozódik. A zömmel cserje habitusú európai alfajok 2000 méter magasságig jelennek meg, önálló vagy kevert állományban, vízparton, lejtőkön, a Baltikum és az Északi-Tenger dűnéin (Talaj pH 5-9).

A homoktövis régebben több helyen is előfordult Magyarországon, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi. Káposztásmegyert magyarországi utolsó élőhelyét védetté nyilvánították. A védett terület a Pestet keletről és északról szegélyező rákosi homokpuszták egyik utolsó maradványa, amely azelőtt a mai Városligetig és Népligetig ért.

A homoktövis ültetése, gondozása

Igénytelen, fénykedvelő növény. A félárnyékot is rosszul tűri. A téli hideget jól viseli, a fagyok nem károsítják. A laza talajokat kedveli. Gyümölcsöt 2-4 éves korától terem. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Akár 30-50 évig is él. Szaporítása gyökérsarjakkal, fás- és gyökérdugvánnyal történik.

Talajjavító hatása

A talaj minőségét javítja. Gyökerén N-kötő baktériumok élnek, akárcsak a pillangósok esetében. A baktériumok a levegőből megkötött nitrogén gázt a növények számára felvehető, ionos formává alakítják. Burjánzó gyökerei gátolják a talajeróziót, ezért lejtős területre érdemes telepíteni.

Jelentősége kertépítési szempontból

Mutatós szoliter növény, gyümölcse dekoratív. A termés egész télen az ágakon marad. Sétautak szegélyeként is ültetik. Töviseinek köszönhetően biztos védelmet nyújt a betolakodók ellen, legyenek azok emberek vagy állatok. Télen pedig éppen a kert élővilágának nyújt táplálékot, menedéket.

A homoktövis ültetése

Ősszel ültessük 30X30x25 cm-es gödörbe, komposzttal kevert talajba. A törzs körül készítsünk akkora tányért, hogy azon keresztül a növény 10-20 l vízzel beöntözhető legyen. Ügyeljünk arra, hogy a gyökérnyak az ültetés során kissé mélyebbre kerüljön mint a faiskolában.

Ha gyümölcséért termesztjük, egy porzós egyedhez kb. öt nőivarú egyedet számoljunk, a bő termés érdekében (2,5×1,5 m térállással).

A homoktövis gyümölcse

Forrás

A volt Szovjetunió területein már a 60-as években behatóan kutatták gyógyhatásait. Mongóliában 1967-ben létrehozott homoktövis ültetvényeken szüretelt terméseinek beltartalmi értékeit behatóan vizsgálták. Alkalmazási területének az alábbiakat nevezték meg: Sugárfertőzést követő hámsérülések, a tápcsatorna, a gyomor nyálkahártyájának elváltozása, sugárterápia során.

A termesztett fajták szedését augusztusban kell elkezdeni. Jó minőségű gyümölcslé csak akkor nyerhető belőle, ha legkésőbb szeptember elejéig befejezik a szedést. A hajtáshoz erősen kötődő termés a kocsány a gyümölcshúsból gyakran kiszakad, ami a gyümölcslé veszteséget okoz. A gyorsan romló gyümölcsöt célszerű azonnal feldolgozni. A homoktövis terméséből 75-80% gyümölcslé nyerhető, melynek szárazanyag-tartalma 8-10%, olajtartalma 2-8%.

C-vitamin tartalma a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. Préselt leve a legnagyobb energiatartalmú gyümölcsével, a banánéval megegyező. Jelentős a karotinoid, E-vitamin, P-vitamin (flovonoidok) és B1 ,B2, E és F vitamin tartalma. 13%-ban többféle cukrot (glükóz, fruktóz, xylóz)  és mintegy 18-féle aminosavat tartalmaz. kiemelkedő magnézium tartalma, amit csak a banáné előz meg. Vastartalma a málnáéhoz, szamócáéhoz hasonló. A magok és a lé olajtartalma 2-8%. A magolajnak magas a linol – és linolénsav tartalma. A húsolaj palmitin és palitoleinsav tartalma gazdag.

homoktövis

A gyümölcsolaj fontosabb hatása a sejtszaporodás sebességének felgyorsítása, ezáltal elősegíti a sebek hámosodását és a sebgyógyulást, ezen kívül gyulladáscsökkentő hatású. A bőr sugársérüléseinek, égési és fagyási sebek, fekélyek kezelésére alkalmazható. Immunerősítő hatása miatt közkedvelt gyógyhatású készítmény.

A termésből préseléssel nyert zsíros olajából -mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz – a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladásgátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom (napfény, RTG-sugárzás) elleni szereket készít. A nyers gyümölcslé erőnlét javító, fedezi a téli vitaminszükségletet, anyagcsere fokozó, segít az optimális testsúly megtartásában. Koleszterinszint csökkentő, reumás panaszok kezelésére is megfelel.  In vitro kísérletekben már kimutatták tumorgátló hatását.

Gyümölcsét nyersen nem fogyasztják. Más gyümölcsökkel vegyesen gyümölcslét, dzsemet készítenek belőle. A gyümölcsöt gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására használják. Európában a homoktövis nektár, zselé, likőr, C-vitamin tabletta és jégkrém formában kapható. Jelenleg a termékek legnagyobb gyártói és fogyasztói Kína, Oroszország és Mongólia. A következő termékeket forgalmazzák: olaj, gyümölcslé, alkoholos italok, édességek, jégkrém, tea, lekvár, kekszek, C-vitamin tabletta, élelmiszer színezék, gyógyszerek, kozmetikai cikkek, samponok.

Homoktövis termesztése

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa