Hasznos tanácsok őszi gyümölcsfa ültetéshez

 Már többször írtunk a csemete ültetésről, csemete vásárlásról, most egy-két tanáccsal kiegészítenénk.

Mikor van itt a faültetés ideje?

A  faültetés ideje lombhullástól a fagyokig, illetve a fagyok elmúlásától a rügyfakadásig tart. A szabadgyökerű fák jobban begyökeresednek, ha ősszel ülteted el őket. Ezt lombhullás után teheted, a nyugalmi időszakuk elején. Az ilyenkor telepített oltványok erednek meg a legjobban. Mások szerint viszont a gyökereknek nincs elég idejük a fejlődéshez, a fa megeredésének esélyét rontja az őszi telepítés az esetleges korai fagyok miatt. Fagyérzékeny az őszibarack, kajszi, mandula.

A gyümölcsfajták kiválasztásakor a kert tájolásának, domborzatának, talajának és mikroklímájának figyelembevételével kell magáról a fajról, fajtáról dönteni. Ha ismered a választott fajta igényeit, és tudsz számára megfelelő körülményeket biztosítani, nyert ügyed van.

gyümölcsfa ültetés

A kert adottságai

Fajtól, fajtától függetlenül elmondhatjuk, hogy a keleti-északkeleti lejtő bármilyen furcsa is, jobb a növény szempontjából, mint a déli fekvésű, pedig az ember azt hinné, hogy a többlet napenergiát a növény a javára tudja fordítani, ez azonban nem így van. Ugyanis déli lejtőn a nagyobb fénybeesés szög miatti magasabb hőmérséklet hatására a levelek zárják a gázcsere nyílásaikat, hogy csökkentsék a párologtatást, így viszont minimálisra csökken a fotoszintézist, ami végső soron a fejlődésük, növekedésük rovására megy.

Ne ültess fagyzugos és szélnek erősen kitett helyre!

Talajigény tekintetében általános elmondható, hogy legmegfelelőbb a kötöttebb, sötétebb színű talaj (jobban melegszik), minimum 1%-os humusztartalommal, és minimum 80 cm-es termőréteg vastagsággal. Nem ideális a laza homok és a köves talaj.

Itt olvashatod csemetevásárlási tanácsainkat: Csemetevásárlás

Oltványválasztás

A megvásárolt gyümölcsfa csemeték többsége oltvány, ami azt jelenti, hogy a fa gyökerét adja az alany, és a talaj fölötti részt a nemes. Az alany határozza meg a fa olyan tulajdonságait, mint a talajigény, a szárazságtűrés, a magasság, a növekedési erély, az ellenállóképesség betegségekkel és kártevőkkel szemben, hogy a legfontosabbak említsük. Ezért mindenképpen tudni kell, hogy a megvásárolt oltványt milyen alanyra oltották, és, hogy az alany milyen fontos tulajdonságokkal rendelkezik (fogékonyság betegségekre, növekedési erély stb.)

Egy másik kérdés, hogy milyen típusú oltványt válassz, suhángot vagy koronásat? Erre a kérdésre itt találsz választ: Suháng vagy koronás?

Ha a szabadgyökerű fát már ősszel megvetted, de tavasszal ültetnéd, nem baj, elvermelheted őket az ültetésig földbe, amit lombbal takarsz.

Egyéb cikkeink faültetés témában: Faültetés

Tudtad, hogy faiskolákban is rád sózhatnak címke nélküli oltványt? Meg ne vedd! A faiskolában származás megjelölésével, bizonyítvánnyal, termelői címkével ellátott oltványokat szabad csak forgalmazni. Ezek hiánya nem csak a fajtaazonossági, hanem növényegészségügyi kockázatot is rejt! A vásárlók és a termelők érdekében a NÉBIH rendszeres ellenőrzéseket hajt végre az árusítóhelyeken.

Mikor ásd ki az ültetőgödröt?

Bár hagyományosan sokan több hónappal hamarabb kiássák az ültetőgödröt, ezt csak akkor tedd meg, ha fel is töltöd szerves anyaggal. Mi inkább azt tanácsoljuk, hogy ne ásd ki hetekkel hamarabb az ültetőgödröt, mert a fala kiszárad, kialakul a cseréphatás, ami azt jelenti, hogy a gödör oldala annyira megkeményedik, hogy a fa gyökerei később nem fogják tudni áttörni, ezért a gyökerek úgy fognak viselkedni, mintha cserépbe ültették volna a fát, vagyis körbe növik a gödröt, és nem lépne ki belőle, ami előbb-utóbb legyengíti a fát, míg a szél könnyen kitépi.

 

Ajánljuk, hogy az ültetőgödör alját töltsd fel érett szervestrágyával. Csirketrágyát ne használj, legfeljebb pelletezett formában. Erre teríts 5-10 cm vastag talajréteget. Tavasszal a földhöz keverhetsz N túlsúlyos starter trágyát, ami tavasszal a vegetatív növekedést fogja segíteni. Az őszi műtrágyázásról tudni kell, hogy a nitrogén tavaszra rég el fog vándorolni a gyökérzónából, a talaj mélyebb rétegeibe, és a talajvizet fogja szennyezni, viszont a növény nem fogja tudni hasznosítani. Ajánljuk, hogy keverj a talajba a Kertlap kertészeti Webáruházban is kapható Terrumot, ami rendkívül hasznos talajkondicionáló.

Gyökérmetszés

A szabad gyökérrel szállított fák gyökerét az ültetés előtt meg kell metszeni, csakúgy, mint a koronát. A gyökeret az ültetés előtt, a koronát tél végén, kihajtás előtt. Ha ép volt a gyökérzet, harmadát esetleg felét metszd vissza, egyúttal távolítsd el a sérült, esetleg beteg gyökereket. Hasznos, ha 3%-os gombaölő oldathoz homokot és agyagot (agyagos talaj is jó) adsz, és ennek a pépjébe mártod a fa gyökerét. Egy másik, kevésbé célirányos megoldás a gombaölő szeres beöntözés ültetéskor.

Ültetési mélység

Az oltvány ültetésénél elsődleges szempont, hogy az oltás helye ne kerüljön a talajszint alá. Ugyanis az oltvány legyökerezhet, így az alany hatása elhanyagolhatóvá válik. Másrészt, minél magasabban van az alany a talajszint fölött, annál inkább érvényesülnek az alany tulajdonságai. Legjobb, ha ugyanolyan mélyre kerül a talajba az oltvány, mint ahogy a faiskolában volt. Ennek a helye jól látható a törzsön. Megjegyezzük, hogy a sarjképző alanyok sarjaitól úgy szoktak megszabadulni, hogy kibontják a gyökérnyakat, és kikapálják, kitépik a sarjakat.

csemete ültetőgödörben

csemete ültetőgödörben

Beültetés után állítsd fel a karót, majd a talajt tömörítsd, ez véd attól is, hogy a talajrészecskék a csapadékkal együtt felfröccsenjenek a fertőző gombaspórákkal együtt. Őszi ültetéskor a talajt felkupacolják, kicsit megtapossák, télen úgyis megsüllyed, tavasszal pedig kitányérozzák. Ez azt jelenti, hogy a korona csurgónál körben kis árkot húznak, ez  vezeti el a csapadékot a gyökerekhez.

Öntözés faöntöző zsákkal

A Főkert tapasztalatai (2020-09-14): Az újonnan elültetett facsemetéknek különleges gondozásban kell részesülniük, hogy minél hamarabb meggyökeresedjenek és növekedésnek induljanak. A fák tövére helyezett faöntöző zsákokból folyamatosan szivárog a víz, így kevesebb párolgással és mélyebbre tud hatolni a folyadék, amely nagyon ideális az ültetési sokk után lévő fiatal fáknak. A FŐKERT ezt a technológiát a Tabánban elültetett fákon próbálta ki először és a pozitív tapasztalatok után további helyszíneken is használni fogjuk. A 75 literes zsákot elegendő 5-7 naponta feltölteni, összelapul, ha már nincsen benne víz, így a lakosság által is könnyen újratölthető.

Őszi ültetést követően, télen nem árt a csemetét védeni a vadkár ellen. Sokféle szokás terjedt el, a népi eljárások egyike, hogy kutyaszőrt erősítenek a törzshöz egy vászonzacskóba. mások pipereszappant erősítenek dróttal a fa kérgéhez. Egyéb módszereket már említettünk egy másik cikkünkben: Ha a kertbe sűrűbben mennek a vadak, mint a tulajdonos

Ne feledd, hogy a sikeres gyümölcsfaültetés türelmet igényel. Néhány évbe telhet, amíg a fa jelentős termőre fordul és bőségesen terem, ezért gondoskodj megfelelő gondozásáról, hogy biztosítsd a a fa hosszú távú egészségét és termékenységét.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa