Ha a kertbe sűrűbben mennek a vadak, mint a tulajdonos

Ebben a kertben sűrűbben jártak a szarvasok és az őzek, mint a tulajdonos. Néhai dr. Sipos Béla Zoltán igen hasznos írása a vadkár metszéssel történő enyhítésére.

vadkár elleni védelem

Ősszel a kertet nem csak a zord időjárásra kell felkészíteni, hanem a vádjárás ellen is védeni kell! Védekezhetsz kerítéssel,  törzs köré tekert dróthálóval, a vékony törzsű csemeték törzsére esetleg ráhúzhatsz műanyag palackot, WC papír gurigát. Vehetsz készen kapható vadhálót illetve állítható átmérőjű törzsvédőt is.

törzsvédő

És most lássuk azt a nevezetes kertet, ahol a szerző járt:

Már a művelésmód sem nyerte meg a tetszésemet, mert az egész terület füvesített, öntözés nélkül. Az ilyen „ültetvényben” a fű az úr, vízből, tápanyagból a csemetéknek alig marad valami.

nyúlrágás

A törzsről a nyúl lerágta a rügyeket

A csemete még megmenthető

A csemete metszéssel megmenthető

A másik feltűnő dolog a fák, illetve a csemeték állapota volt. Törzsvédők a földön, a gallyakon, vesszőkön őzrágások nyomai, több növény törzse messziről „világított” a szarvas-hántolás miatt.

Ezek a károk szinte természetesek –hiába van bekerítve a terület-, mert a földterület erdő közelében van, tehát számítani kell az erdei vadak „változatos étkezésére”.

őzrágás

A törzs túl hosszú, a vesszőket megrágta az őz.

csemete megmentése

A csemetét át kell alakítani suhángnak

Mit lehet tenni, ha már bekövetkezett a kár?

Először is megelőzés. A törzsvédők széleit 2-3 helyen össze kell tűzni, így a szél nem tudja lefújni.

A törzsvédő önmagában nem elég, valamilyen vadriasztó szerrel is kezelni kell a csemetéket. Nekem egy erdész ajánlotta valamikor –csemetekertje is volt-, hogy híg sertéstrágyával fröcsköljük le a fákat, illetve a kerítést is. Az eljárást 3 hetente illik megismételni. Kipróbáltuk, a módszer működik! (Más „illatos végtermék” is hatásos, mint ahogy az a Vajdaságban bebizonyosodott.)

Szarvas okozta hántolás

Szarvas okozta hántolás

csemete megmentése

Csemetementő erős visszavágás

A talajnedvesség megőrzésére a talajtakarás jöhet szóba, emellett a facsíkokat ugarként ajánlott művelni. A rendszeres talajmunka nem csak a tápanyag-gazdálkodásra és vízmegőrzésre hat, de a pockokat is írtja. Talajtakarásra felhasználható a helyben lekaszált fű, a fekete talajtakaró fólia. vagy az erre a célra kifejlesztett agrofólia.

A károsított csemeték még megmenthetők erőteljes metszéssel!

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

őz kártétele

őz kártétele

csemete megmentése

Csemetementés metszéssel

korona kinevelése

Fattyúvesszőből korona nevelés.

A sebkezelés kötelező! A visszavágott törzs rejtett rügyeiből hajtások törnek elő. Ezek közül a legfejlettebbet június közepén-végén válasszuk ki, a többit tőből távolítsuk el. A meghagyott hajtást kössük legalább 1,5 m hosszú karóhoz, hogy egyenesen nőjön, valamint azért, hogy szél le ne törje. Ez a hajtás gyakorlatilag vízhajtás –jövőre fattyúvessző a neve-, amire az erőteljes növekedés, és a másodrendű elágazások jellemző. Jó esetben egy év alatt ki lehet nevelni az új koronaformát!

A „mentőakciót” fotókkal szemléltetem.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa