Ha már unod a fügelekvárt, készítsd el a fügét másként! Néhány tippel szolgálunk.
Egy turista imigyen méltatta a horvátországi fügével kapcsolatos kulináris élményeit: Fügebor: isteniiii, finom, édes, nyammm; fügepálinka: közepes; natúr füge: nyammm, sokkal jobb,mint amit itthon lehet kapni a boltokban.
És valóban! Hát nem csodásak a bársonyos héjú, leveses húsú fügék? A zöld-, fekete héjú, zöld- és vörös húsú fügék? Az egész mediterrán régióban felleled őket, de mostanában nálunk is terem, méghozzá egyre korábban, ahogy csúszunk bele a klímaváltozásba. Az érett füge megnyomva szottyós, kívülről azonban jól tartja magát, nem ráncos, nem aszott. Cikk ajánlat:Fügét mutatunk
A füge nem utóérő, ezért érthetetlen, hogy a régi Gellért hegyi fügebokrokról miért szedik minden évben zsákszámra az éretlen fügét. Gondolom a versenyfutás a fügéért a meghatározó, kevésbé a minőség. Kérdéses, ha netán piacra kerül, hogy tudják eladni az éretlen rémséget.
Az érett füge pár napig eláll a hűtőben, egyébként jobb azonnal felhasználni vagy megenni. Ha már unod a fügelekvárt, készítsd el a fügét másként! A füge fogyasztható grillezve, sütve is. Jól passzol hozzá a dió, a méz, a puha kéksajt, a fokhagyma, a borsfű és kakukkfű. Ehető naranccsal, mascarponeval. Az úgynevezett meleg fűszerek illenek hozzá, úgymint a fahéj, a szegfűszeg, a csillagánizs, és a szerecsendió.
Lássunk két receptet, amit neked is ki kell próbálnod!
Grillezett gorgonzola füge mézes balzsam dresszinggel
A füge természetes édessége jól társítható a gorgonzolával. A gorgonzola sajtgolyókat előzőleg hempergesd apróra vagdal dióba, töltsd meg vele a fügét, majd öntsd le a mézes balzsammártással. Elegáns, ízletes, könnyen elkészíthető.
Hozzávalók: 3 fügéhez 5 dkg gorgonzola, egy bögre apróra vagdalt dió, 2 evőkanál oliva olaj. A dresszinghez két evőkanál gesztenyeméz, fél deci oliva olaj, három evőkanál balzsamecet. A tálaláshoz néhány salátazöld. Ez lehet például friss, ropogós rukkola.
Elkészítése: Vágd le a füge gyümölcskocsányát, a gyümölcsöt a tetejénél vágd be x alakban a háromnegyedéig. Alul maradjon egyben! Gyúrj kb. 1- 1,5 cm-es sajtgolyókat, a füge méretétől függően, hempergesd meg őket a vagdalt dióban. Majd ültesd a fügéket sütőlemezre, töltsd meg a fügéket egy-egy sajtgolyóval. Ezután kend meg a fügét oliva olajjal. Told a sütőbe a tepsit, és addig pörköld a fügéket, amíg a sajt olvadni nem kezd. Amíg a füge grilleződik, készítsd el az öntetet úgy, hogy összekavarod a hozzá valókat egy habverővel. Minden tányérba tegyél néhány levélzöldet, erre helyezd a fügét, és öntsd nyakon egy kanál mártással. Azonnal tálald.
Omlós, ízletes banános fügekenyér
A banán-füge remek párosítás. Ez a gyümölcskenyér, könnyen elkészíthető, és mindig sikert arathatsz vele.
Hozzávalók: fél kiló liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg barna nádcukor, négy nagy tojás, 5-6 banánból készített püré, 1 dl síma joghurt, egy csomag sütőpor, fél teáskanál só, másfél teáskanál őrölt fahéj, 1 bögre durvára vágott dió, 4-5 db. friss, felaprított füge, 2 karikára vágott füge a kenyér tetejére.
Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy porcelántálban a vajat keverd habosra a cukorral, majd dolgozd össze a tojással. Keverd hozzá a banánpürét és a joghurtot. Egy másik tálba, ez lehet műanyag is, keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a fahéjat. Fokozatosan adagold a száraz összetevőket a porcelán tálba, állandó keveréssel. Végül keverd bele a diót és a fügét. Majd töltsd jól kizsírozott, kilisztezett gyümölcskenyér sütőformába, fektesd a tetejére a fügeszeleteket, és süsd 45 percig. Amikor kivetted, ne borítsd ki rögtön a formából, előbb pihentesd 10 percig.
Jó étvágyat!
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás