Gyűjtsünk hársfavirágot és igyuk meg!

Ha már elkezdett nyílni a hárs, ne csak az illatát élvezzük, hanem gyűjtsük be, szárítsuk meg, és élvezzük a gyógyhatásait is! A hárfavirágból készült italok kulináris élményét sem szabad kihagyni! Az előző cikkben (Hársfa gyógyhatásai) a hársfa gyógyhatásairól volt szó. Ha valaki kíváncsi, hogyan lehet szakszerűen gyűjteni a hársfavirágot, és mi minden készülhet belőle, ez a cikk neki szól!

hársfavirág

nagylevelű hárs

Hársfavirágot a nyílás kezdetén kell gyűjteni, gyűjtési ideje május vége, június. Kerülni kell az út menti poros, szennyezésnek kitett helyeket. Előírás szerint, az orvosi hársfajok (kis- és nagylevelű hárs) begyűjtött virágzata (Tiliae flos) legalább ¾ részében kinyílt, sárgászöld, egészséges murvalevelű. Allergizáló ezüst és amerikai hársfavirág nem keveredhet a begyűjtött virágzatok közé. Ehhez elengedhetetlen a fajismeret!

Akinek hiányosak az ismeretei nagyon jó leírásokat talál a parkedo.hu oldalán: kislevelű hárs; nagylevelű hárs; ezüst hárs.

Hazája Észak-Amerika. 20-30 m-es, széles-gömbölyded koronájú fa. Arasznyi átmérőjű, széles-tojásdad, hirtelen kihegyezett, ferdén szíves vállú levelei éles-fűrészes, szálkás fogúak, halványzöld fonákú, mindkét oldalukon kopaszok. Mellékszirmos virágai többvirágú, csüngő álernyőben júliusban nyílnak. Gömbölyded vagy hosszúkás, sima, vastag falú termései gyéren molyhosak. Mély fekvésű, üde talajokra való. Ez a legkevésbé ellenálló faj, ezért a városi szennyezett levegőt egyáltalán nem viseli el.  A leírásból kitűnik, hogy kevés eséllyel fog egy „mezei” hársfavirág gyűjtő találkozni vele.

hársvirág

A hársfavirágzat gyűjtésekor az ágvégeket metszőollóval vágjuk le, és a virágzatot csak később kell leszedni a gyógynövényszövetség ajánlása szerint. Ami nem jelenti azt, hogy meg kell kopasztani a fát! A szedéssel kapcsolatos felelőtlen ágtörések, kopasztások minden évben sok kárt szoktak okozni. Tehát a fa ágvégeiből csak minimálisat csippentsünk le, a tarra vágást kerüljük! Akkor jövőre is visszatérhetünk akár ugyanahhoz a fához.

A virágzat papírra kiteregetve, árnyékban szárítható. Száradási arány 4 :1.

Hársfavirág italok

A falvonoidokban gazdag hársfa tea enyhén nyugtató, hurut oldó hatású. A népi gyógyászat szerint idegerősítő és vértisztító hatása is jelentős. Elkészítése: 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le. Izzasztási céllal forrón fogyasszuk. Teakeverékekben is megtalálható. Meghűlés elleni, gyomorerősítő és vizelethajtó teák alkotórésze. A frissen készített teát egy napnál tovább ne tároljuk!

Készíthetünk fekete bodza virágos hársfavirág italt is. Ilyenkor a hársfavirág egyenlő arányban társítható a fekete bodza (Sambucus nigra) virágaival : egyenlő arányú elegyükből egy evőkanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, fedjük le, 10 percig hagyjuk állni, Majd szűrés után melegen fogyasztható. A fenti adag óránként- kétóránként ismételhető. Cikk ajánlat: Bodzavirág italok; Bodzavirág

A hársfa virág  alkoholos kivonata baktériumölő hatású. A ,,hársfavíz” (Aqua Tiliae decemplex) receptje több gyógynövény ismereti könyvben is fellelhető. 100 g hársfavirág (Tiliae flos), 30 g alkohol (etilalkohol) és 1 litervíz hozzáadásával készül, használatakor vízzel tízszeresére hígítjuk, naponta ismételten adagolunk 10–15 g-t légcsőhurut, hűléses betegségek kezelésekor.

hársfa tea

Jim Drohman hársfa likőr receptje: 1 liter térfogatú, murvaleveleitől és szárától megfosztott, leöblített hársfavirágot tegyünk jól zárható, széles szájú, nagy befőttesüvegbe. Öntsünk rá 1 liter vodkát, és zárjuk le. Két hét múlva az oldat borostyánszínű és illatos lesz. Ekkor a virágoktól szűrjük meg. Készítsünk 2 rész víz :1 rész cukor arányban cukorszirupot. A lehűtött szirupot kb. a vodka mennyiségének egynegyedét, ráöntjük a lére, majd jól zárható palackba töltjük, ledugaszoljuk, és száraz, hűvös helyen érleljük kb. két hónapig. A cukorszirup így készül: Tegyük lábosba a cukrot, öntsük rá a vizet, forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, kevergessük, majd újra forraljuk fel, majd várjuk meg, amíg kihűl.

Hársbor recept: finomreceptek.hu

További források: gyogynovenyszovetseg.hu

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa