Kurkuma

Kurkuma a virágcserépben, a tányéron és a kapszulában. A kurkuma nemzetség legizgalmasabb növényei keresett fűszer- és festőnövények. Sokuk dísznövény.

Kurkuma a cserépben

A gyömbérfélék családjába tartozó nemzetség több száz fajából 30 él Thaiföldön. Dísznövényként a trópusokon találkozhatunk velük a kertekben, illetve dézsás, cserepes növényként nálunk is kaphatók. A rizómákat most szerezhetjük be.

Legismertebbek a thaiföldi, sziámi vagy nyári tulipán néven ismert, rizómás  Curcuma alismatifolia fajták. Az alapfaj őshazája Kambodzsa és Thaiföld. Fagyérzékeny, már 15 fok alatt rosszul érzi magát. Savanyú talajba való, vízigénye közepes. Azonban párigényes, ezt a cserép vizes kavicságyra állításával biztosíthatod. Mind szobanövényként, mind vágott virágként kedvelt. Különösen hosszan tartó virágzásuk, mutatós virágaik miatt kedveltek. Egy évben akár kétszer is virágozhat: tavasszal és ősszel, akár 3-4 hétig is virágzik. Virágzás alatt kicsit több vizet igényel, de a pangóvizet kerülni kell!

kurkuma szobanövény

Virágzás után visszahúzódik, pihentetni kell világos helyen, szobahőmérsékleten.  Az öntözést abba kell hagyni. A száraz földből a rizómák kivehetők, ezeket fel lehet használni szaporításra.  Szaporítani gyöktörzsdarabokkal lehet tavasszal. Ültesd kerti föld, tőzeg, és homok/perlit keverékébe. Nyáron a szabadban is tartható.

További két díszgyömbér, ami nálunk is kapható: C. cordata, C. rhabot. Vágott virágokkal zömmel Hollandia látja el Európát.

Kurkuma a tányéron

Egy másik faj, a kevésbé mutatós, de annál hasznosabb kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány. Dél-Ázsiában honos. Évelő, lágyszárú illatos fűszernövény. Indiában, Kínában, trópusi éghajlaton ma már termesztik is. A fűszert, a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzsének méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja. Épp sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelik. Szárított, őrölt gyöktörzsével hús, hal, rizs és lencse ételeket ízesítenek. Az anglo-indiai fűszerkeverékek a Curry, a Worcester-mártás fontos alkotója. Egész Ázsia előszeretettel használja. Nagyon jó étvágygerjesztő.

Nagyon drága fűszer: a kardamommal, sáfránnyal, vaníliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a legjobb tulajdonságúak is.

kurkumagyökér

Friss, szárított és porított kurkumagyökér.

Kurkuma kapszulában

A gyöktörzs a legfontosabb összetevőként számon tartott kurkuminon kívül egyéb kurkumin származékokat is tartalmaz.  Az indiai ajurvédikus gyógyításban mintegy 4000 éve használják, ahol elsősorban gyomorra ható- és vértisztító szerként szerzett magának nagy tekintélyt. A Lesley Bremness 1998-ban magyar fordításban is megjelent fűszer és gyógynövények határozójában írják, hogy a kínai gyógyászatban a kurkuma gyökerét vérkeringés javítására és vérömlenyek olvadására használják. Thaiföldön kobramarás esetén is használják. Manapság gyulladáscsökkentő, és rákellenes hatásával került újra a figyelem középpontjában.

A tudományos kutatások során bebizonyosodott, hogy a szájon át bevett kurkumin csak igen nagy dózisban mutatható ki a szervezetben pl. a vérplazmában napi 3.6 g elfogyasztásakor mérhető, ebben a koncentrációban a kurkumin és származékai megjelennek a vizeletben is, és bebizonyosodott, hogy az emésztőrendszerben megkötődve a kurkumin aktívan fejti ki antioxidáns hatását, míg más szövetekben nem jelenik meg mérhető mennyiségben.

További gyógyhatásokat feltételeznek vastagbél rák, cisztás fibrózis, gyulladásgátlás, és az Alzheimer kór korai fázisát illetően, de egyértelmű eredményekről még nem tudtak beszámolni a klinikai kipróbálások során. Szintén bebizonyosodott a kurkumin parazita ellenes hatása, pl. a Plasmodium falciparum (malária) fertőzés esetén in vitro kísérletekben. Baktériumölő hatását egy különleges fehérjének köszönheti, amelynek koncentrációja növekszik kurkumin fogyasztás hatására. A termelődő cathelicidin antimicrobiális peptid  az immunrendszert aktiválja.

Források:

Micronutrient Information Center
PLoS One. 2013; 8(3): e57302.
J Nutr Biochem. 2013 May;24(5):754-9. doi: 10.1016

Cikk ajánlat: Gyömbér

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa