Futómuskátli: A kert, az erkély, a terasz szépség királynője

Akár gyakorlott kertész, akár kezdő rajongó vagy, a futómuskátli virágzuhatagjában van valami igazán varázslatos, ami magával ragadja a szívet és inspirálja a lelket.

A Pelargonium nemzetség a gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozik, amely 11 nemzetségből és 800 fajból álló nagy család a világ szubtrópusi és trópusi területein. A Pelargoniumnak körülbelül 270 faja van, amelyek Dél-, K- és ÉK-Afrikában, Ázsiában, St Helena-ban, Tristan da Cunhában, Madagaszkáron, Ausztráliában és Új-Zélandon fordulnak elő; 219 faja Afrika déli részén fordul elő.

A Pelargonium nemzetség nevét a termés gólya csőrére emlékeztető alakja után kapta (görögül pelargos).

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum. Fotó: Alice Notten, Kirstenbosch National Botanical Garden

A futómusktáli (Pelargonium peltatum) egy kúszó, félpozsgás évelő, eredeti élőhelyén fákra és cserjékre fut. Dél-Afrika Western Cape, Eastern Cape, Kwazulu-Natal és Mpumalanga tartományaiban általában védett helyeken található a tengerparti régiókban, vagy száraz sziklás domboldalakon fordul elő. A peltatum fajnév jelentése “pajzsszerű” , latinul peltate, a levelek formájára utal. Hosszú, széteső hajtásai akár a 2 m hosszúságot is elérhetik. Ez a növény viaszos, fényes, borostyánra emlékeztető levelekkel és kissé szőrös szárral rendelkezik. Fürtvirágzatot nevel, a virágok színe a mályva- vagy rózsaszínes mályvától a halvány rózsaszínen át a fehérig változik. Legintenzívebben tavasszal és nyár elején virágzik.

A leveleit fertőtlenítőszerként használja a népgyógyászat karcolások, sebek, horzsolások és kisebb égési sérülések kezelésére. A növény savanyú ízű nedvét hagyományosan torokfájás kezelésére használják. Illóolajának köszönhetően bizonyított antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatása. Az orvosi gyakorlat légúti betegségek, például hörghurut és arcüreggyulladás kezelésére használja, újabban a szájüreg betegségeiért felelős baktériumok elleni hatékonyságát is kimutatták.  A szirmok ázaléka pórusösszehúzó hatású, zsíros bőrre használható arclemosóként. A rügyek és a fiatal levelek fogyaszthatók, kiváló szomjoltók. A szirmokból tartós, szürkéskék festék is készíthető, kelmefestésre alkalmas.

futómuskátlik

futómuskátli hibridek

Az alapfajt Willem Adriaan van der Stel (1664 – 1733), a fokföldi holland kolónia korábbi kormányzója hozta Hollandiába 1700-ban. Ma már körülbelül ötszáz különféle fajtája létezik, fehér, lila, rózsaszín, vörös szirmúak, szimpla vagy duplavirágúak, amelyeket az elmúlt 150 évben hibridizáltak. A növényeket széles körben használják a kertészetben, és ezerszámra termesztik ablakládákban, balkonládákban, függőkosarakban.

A futómuskátli szaporítása, gondozása

A növény dugványokkal vagy magvakkal szaporítható. A dugványokat tavasszal és ősszel, illetve a virágzási vagy termésképződés utáni időszakban lehet szedni. A 6-10 cm-es fiatal, egészséges hajtásokból félig érett szárdugványok szedhetők. A dugványok gyökeresedését gyökereztető hormonnal lehet segíteni. Ennek a fajnak a gyökeresedése 4 héten belül megtörténik. Miután a dugványok jól meggyökeresedtek, becserepezhetők. Kerti föld helyett a virágföld keverék használata ajánlott. A dugványozásról itt olvashatsz: Zölddugványozás

 muskátli dugványok

Muskátli dugványok

Magjait késő ősszel 2-3 mm mélyre kell vetni jó vízgazdálkodású talajba. A csírázás a vetés után 3-4 héttel indul meg.

A futómuskátli megfelelő fejlődéséhez vízre, fényre és tápanyagra van szükség. A szennyezett városi levegőt megsínyli. Öntözését nem szabad túlzásba vinni. A túlöntözés a levelek ödémásodását idézheti elő. Gombás fertőzések is előfordulhatnak nedves körülmények között. Ami a fényt illeti, bár szereti napfényt, nyáron napégés is felléphet. A délutáni félárnyék vagy árnyék segít megkímélni a leveleket a napégéstől. A piacon sokféle muskátli táp kapható, táprúd vagy tápoldat formájában, amit alkalmazni lehet. Ha botritisz, alternária vagy rozsda jelei észlelhetők, permetezni kell. További információk az Agrofórumon: A muskátli betegségei II. – kórokozó gombák és az ellenük történő védekezés. A muskátlit vírusok, baktériumok is megtámadhatják: A muskátli betegségei I. – vírusok, baktériumok, és az ellenük történő védekezés

Ajánlott havonta egyszer visszavágni a hajtásokat. A növény öntisztuló, az elnyílt virágok lehullanak.

muskátli ablakládában

A futómuskátli az első fagyokig kint lehet a szabadban. Teleltetése megkezdése előtt a hajtásait 10 cm-re vissza kell vágni. Hűvös, 8-10 fokos, nem túl párás. világos helyen teleltethető minimális, havi 1-2 alkalommal történő öntözés mellett.  Ablaktalan pince nem alkalmas a teleltetésre.

A teleltetésből kikerült növényről az elszáradt leveleket, virágbimbókat el kell távolítani. Vizsgáld át a növényt, ahol a hajtások hosszabbak 10 cm-nél, ajánlott a hajtás visszavágni a dús bokrosodást elősegítendő. Miután feltehetően a saját edényében telelt, a felső 3-4 cm-es talajréteg eltávolítása után földjét virágfölddel frissíteni kell.  A tavaszi kihordást előzze meg a fokozatos kiszoktatás, amit 2-3 héttel a feltehető kiköltöztetés előtt lehet elkezdeni a palánták edzéséhez hasonlóan. A kiköltözésre csak a fagyok elmúltával kerülhet sor, kb. május közepén. A muskátli tavaszi átültetése 2-3 évente szükséges.

Tervezés futómuskátlival

Ez a növény sokféleképpen felhasználható. A konténerbe ültetett futómuskátlit rácsra, pergolára, támfalra lehet futtatni. Csüngő, virágos hajtásai mutatósak ablakládákban, balkonládákban, függőkosarakban. A növény jól érzi magát árnyékban és teljes napon, bár teljes napon gazdagabban virágzik.

muskátlis balkon
A futómuskátlik sokoldalúságukkal, alkalmazkodóképességükkel és feltűnő virágzátaikkal bármelyik kert, erkély, terasz mutatós kiegészítői, egész szezonban szépséget és bájt kölcsönözve a kültéri tereknek.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!