Évelő virágtövek szaporítása, előnevelése

Most szereztél be dália-, begónia-, tubarózsagumót? Vagy a virágos növények elmentett gumói a pincében várják a tavaszt?   Ha a belőlük fejlődő növények csodás virágaiban mielőbb gyönyörködni szeretne, netán szaporítani is szeretnéd őket, itt az útmutatást.

Dr. Komiszár Lajos, a kiskert tanfolyam egyik szakemberének egy régebbi hobbikertész foglalkozáson elhangzott ismertetője nyomán.

A föld alatti képletek szaporítása

Kerti dália osztása

A kerti dália (Dahlia x pinnata; fészekvirágzatúak családjaAsteraceae; csövesvirágúak alcsaládja – Asteroideae) raktározásra módosult ággumóit, koloncos gyökérzetű töveit téli tárolni szoktuk.

A gumó megvastagodott, húsos, rövid szártagú, tápanyag-raktározó, földbeni módosult hajtás, amelyen az allevelek hónaljában rügyek vannak. Koloncos a gyökér, ha gyökérágainak csúcsa hengeresen vagy kúposan megvastagodott.

dáliagumó tárolása tőzegben

Dáliagumó tárolása tőzegben

A márciusban előzőleg hajtatott dáliagumók könnyebben oszthatók, mert jobban látjuk a rügyeket.  A hajtatás egyszerű módja, hogy a töveket sűrűn  egymás mellé szárrészükkel lefelé ládákba helyezzük, és 10 napon keresztül langyos vízzel öntözzük őket. Ezután a tiszta, nedve folyami homokot tartalmazó ládákba szárrészükkel felfelé beültetjük a töveket. A homokot  nedvesen, szobahőmérsékleten  tartva a tövek kb. 20 nap múlva kihajtanak. Ha a hajtások elérik 10-15 cm magasságot, itt az ideje a tőosztásnak.

Az osztást április végétől végezzük. A több szárú tövet kézzel is szétszedhetjük (tőosztás) annyi felé, ahány rügyes szárdarabot találunk gyökeres gumós résszel.  Szedjük szét úgy, hogy minden leválasztott gyökérkoloncon legyen kicsiny szárdarab, mert csak ebből fejlődik majd ki a hajtás, magból és gyökérkoloncból viszont nem. A dáliatő beszerzése alkalmával, fontos, hogy a kereskedelemben kapható feldarabolt tő részeken szintén legyen rügyes szárdarab. E nélkül hiába ültetjük el, nem fog kihajtani. Téves hiedelem az, hogy minél nagyobb a kiültetett dália tő, annál gazdagabb és pompásabb későbbiekben a virágzása.

Cikk ajánlat: Dália

Gumós begónia osztása

Februárban-márciusban,  neveljük elő a  gumós begónia (Begonia tuberhybrida;  begóniafélék családja – Begoniaceae) gumókat dobozban, ládában, egymástól 5 cm távolságra ültetve, ezzel korai virágzásra serkentve őket.  Ültetőközegnek komposztot használhatunk. A rügyképződéshez a 18 °C – 21 °C-os hőmérséklet az ideális. A kicsírázást követően cserepezzük be őket. A kiültetés ideje május vége!

begónia gumó

Cserépbe ültetéskor a nagyobb átmérőjű ággumók akkor darabolható fel éles késsel, amikor az első rügyek előbújnak, és egy gumón több rügyet is látunk. Ügyeljünk, hogy minden gumódarabon maradjon rügy. Ügyelni kell arra is, hogy minél kisebb legyen a roncsolódásuk. A sebfelületek kezelése se maradjon el. A vágásfelületet hagyni kell kissé beszáradni, majd faszénporral be kell behinteni, illetve a gumókat bekenni vagy bemártani. Így védjük a gumókat a berothadástól. Fertőtlenítő hatású lehet még a Neomagnolos vagy más gombaölőszeres oldatba mártás is.

Cikka jánlat: Gumós begónia hibridek

Kanna vagy virágnád osztása

A Kanna vagy virágnád (Canna x generalis; kannafélék családja – Cannaceae) átteleltetett, de még fel nem osztott vaskos rizómáinak tövén, rendszerint több egészséges, élő rügy is található.

A rizóma vagy gyöktörzs vastag, évelő föld alatti módosult szár, rendes vagy járulékos rügyekkel és pikkelyszerű allevelekkel.

canna rizoma

Februárban a tövek jól szétoszthatók egy éles késsel, lehetőleg ott elvágva, ahol a rizóma a legvékonyabb. A feldarabolást úgy végezzük el, hogy a feldarabolt részeken két rügy még maradjon. A kétrügyes részek sikeresebben fejlődnek virágzó, teljes tövekké, mint az egyrügyesek. A metszési sebeket mártsuk faszénporba.

Ezt követően a gumókat egyesével vagy kettesével cserépbe ültetve hajtathatjuk. A meghajtatott töveket a tavaszi fagyok elmúltával kiültethetjük, így serkentve korai virágzásra a növényeket.

Tubarózsa osztása

A tubarózsa (Polianthes tuberosa; Agávefélék családja – Agavaceae) központi helyzetű hagymája (hagymagumója) körül rendszerint fellelhetők kisebb-nagyobb számban apróbb hagymák.

A hagymagumó a hagyma és a gumó tulajdonságait keverten mutató módosult föld alatti szár. Gumóvá vastagodott tönkrészét csak száraz buroklevelek borítják, a húsos pikkelylevelek hiányzanak.

tubarózsa hagymagumó

Ezekből az apróbb hagymákból elég háromnak-négyet meghagyni, mert a sok apró hagyma gátolná a főhagymából elinduló virágzat fejlesztését. A kis hagymákat legfeljebb szaporításhoz őrizzük meg. A tubarózsa szaporítására, hajtatására március végén kerülhet sor. Kiültetésükre a fagyok elmúltával történhet.

Tövek előnevelés

Mit is kell tenni ilyenkor? Ahogy arról már szó esett, a szaporítás céljából szétszedett, szétvágott töveket cserépbe kell ültetni. A korai virágzás érdekében a megtisztított föld alatti képletek hajtatásához legjobb a jó minőségű kerti föld, vagy a Florasca B típusú földkeverék. Soha ne kerüljön azonban aránytalanul sok földbe a hagymagumó, mert könnyen rothadásnak indulhat! A beültetés után kéz meleg vízzel öntözzük meg, majd tegyük mérsékelten meleg helyre. Ha elindul a hajtás, világos helyre van szükség, mert ha nincs elég fény, megnyúlik és elvékonyodik a hajtás. Kellő öntözés mellett rendszerint megfelelő számban törnek elő a hajtások, mire elérkezik a kiültetés ideje. Végül a sikeresen előnevelt egyedek kiültetésüket követően gyönyörű látványt nyújtanak kertjeinkben, ládáinkban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa